• boklamadan önce az bi okuyun verdiğiniz linki. elemanın biri gaza köküne kadar basmış sonra da araba kendi hızlandı demiş. neyse ki arabaya her bir olayı loglayan sistemler koyuyolar da böyle dolandırıcılara pabuç bırakmıyorlar. ha adamlar böyle malları bile değerli gördüğünden "kusura bakmayın bir anda gaza öküz gibi bassanız bile sensörlerimizin sizi engellemesi lazımdı kazmalığınız dünyaca kabul görülen bişi olduğundan biz onu da düşünmeliydik" diyip özür dilemişler bir de üstüne.
    çok düştü kalite sözlükte %90 yalan dolan doldu ortalık.

    debe editi: (bkz: minik eymen'e yardım ediyoruz kampanyası)
  • gayet guzel satiliyor. cok alan var. almak dedigim, rezervasyon yaptiran tonla adam var. bugun siparis versen, eline gecmesi 1.5 sene.

    sahsen ben de almayi dusunmuyor degilim.
  • (bkz: #65241625)

    (bkz: oku)

    "the evidence, including data from the car, conclusively shows that the crash was the result of mr. son pressing the accelerator pedal all the way to 100 percent," a tesla spokesperson said in an emailed statement.

    http://in.reuters.com/…/tesla-lawsuit-idinl1n1eq01o

    once eve girmis sonra da ev sahibinin kopegini oldurmus, silahla vurmus hemde. sonra da catiya cikarip asagi atmis intihar susu vermis. boyle de bir araba iste.
  • geçtiğimiz pazar los angeles'tan oy verme dönüşü guru ve füru'daki ilk jenerasyonunu saatlerce gündüz ve gece kullandım. özetle beklentilerimin çok üstünde çıktı.

    - autopilot (yani lane assist + adaptive cruise control) çok etkileyici. bugüne kadar kullandıklarım arasında (volvo s90 ve mercedes gle 350) açık ara en iyisi. olacakları önceden görüp tavır alması en yumuşak olan tesla oldu. bunu radarsız sadece kamerayla yapıyor olması insanı hem hayretler içinde bırakıyor hem de bir yandan korkutuyor da: şiddetli yağmurun, sisin, karanlığın işleri bozma ihtimali sebebiyle. öte yandan adaptive cruise control ve autopilot arasındaki geçiş kolaylığı ve takip mesafesi ayarı gibi konular da mercedes'ten daha rahat.

    - kabin gürültüsü rezalet ötesi. şoför koltuğunda arka koltuktakileri duymam ya da arka koltukta ön koltuktakileri duymam için bağırmak gerekti. ama bunun ana sebepleri eski tip süspansiyon ve aerodinamik problemlermiş. yeni jenerasyonlarda düzelttikleri söyleniyor.

    - klima sistemi korkunç. arka koltukta klima ayar düğmesi yok, sürekli "hop kaptan" deyip kaptana (guru) ya da copilot'a (füru) düzeltme yaptırmanız gerekiyor. öndeki klimayı kapatırsanız arkaya daha şiddetli hava gidiyor. millet donmuş ben kullanırken, üzüldüm. klima ayarının lcd ekranın alt köşesinden yapılması çok kötü tecrübe. en önemlisi de tehlikeli. dikkatini yoldan ciddi derecede uzaklaştırman gerekiyor. ayrıca elektrik tasarrufu modunda klima etkisiz ve verimsiz. ayrıca havalandırma kapakları tam kapanmıyor, tam kapatırsanız ıslık gibi şiddetli bir ses çıkarmaya başlıyorlar. mecbur "hop kaptan" deyip klima şiddetini azalttırmak zorunda kalıyorsunuz.

    - şarj işi ciddi sıkıntı. yani ciddi bir planlama yapmadığın takdirde yol süresinin iki katına çıkması işten bile değil. mesela her supercharger aynı güçte değil. 70kw-500kw arasında değişiyor güçleri. ekseriyetle 250kw buluyorsun ama bazen de öyle denk geldi ki 150kw olan yere gidebilmemiz için bir ara sokakta izbe ve karanlık yerde 70kw'lık şarjı 15-20dk beklememiz gerekti. sonra öbür şarj yerinde tekrar bekledik. öte yandan 250kw'lar gittiğimiz güzergahta çoktu ve 15dk'da 230millik deposunu doldurmaya yetiyordu.

    şarjın dertleri saymakla bitmiyor. mesela o sırada şarj eden başka araç varsa şarj hızı araç sayısına bölünüyor. ben "oh ne güzel şarja bırakıp yatarsın sabaha arabayı alırsın" diye bir şey var sanıyordum yokmuş. eğer şarjda unutursan ekstra para almaya devam ediyormuş. mecbur işin bitince çıkarıp arabanı başka yere taşımak zorundaymışsın. mantıklı elbette, işgal etme şarjları diye yapıyorlar ama bazen saatler süren şarjı bekleme gereği üzücü. mesela havaalanında birini almaya geldin, bekliyorsun, o sürecin ortasında tekrar otoparka dönmen gerekiyor bir noktada.

    - panoramik yekpare cam tavanın ferahlık hissi çok güzel, kesinlikle sürüş keyfini arttıran bir unsur, ama sıcak havada, özellikle de araç parkta beklerken içeriyi ciddi ölçüde ısıtabiliyor. bu açıdan yeni akıllı camlarla yapılanlar daha verimlidir belki. tesla ona geçti mi henüz onu da bilmiyorum.

    - navigasyon sistemi çok problemli. şoförün önündeki navigasyon görüntüsünde bir sonraki çıkışı göstermiyor, sadece haritadaki yerinizi zumlu bir şekilde gösteriyor. orta konsoldaki hayvani ekranda ise cücük kadar bir arabayı devasa bir haritanın ortasında görüyorsunuz. onun da faydası yok. ortadaki ekranın sol üstünde ufak puntolarla sonraki çıkış gösteriliyor ama ona kalan mesafe belirgin ve okunaklı değil. o harita çıkışa yaklaştıkça dinamik zumlamıyor. geriden takip ediyor. guru ilk jenerasyon bilgisayarının yavaş olmasından dolayı öyle olduğunu söyledi, belki onu da düzeltmişlerdir. velhasıl navigasyon tecrübesi belki zamanla alışılıyordur ama bence kötü.

    - sürüş tecrübesi orta ekranla işiniz çıkmadıkça gayet iyi. özellikle regenerative braking'in "smooth" olarak ayarlı olduğu hallerde normal araba gibi. şiddetli olanına da kolay alışılıyor gibi geldi ama arkadan gelen yoğun talep ve çığlıklar üzerine onu kullanmaktan vazgeçtim.

    - falcon wing door'lar çok bilimkurgu görünüyorlar ama tehlikeliler. birkaç kere insanların kafasına çarpma tehlikesi atlattı. sensörleri sadece yanda duran arabaya çalışıyor; yaya kafasına çarpmama özelliği yok. bu özellikle mesela öndeki yolcu inip binerken (bkz: indirme bindirme yeri) konumunun falcon wing door hizasında olması sebebiyle kapı açmalarda yayaya çarpma riskine yol açıyor.

    - arka koltukların bireysel koltuk olması yanınızdaki yolcunun "ben arkada biraz uzanayım" tecrübesini yaşamasını imkansız hale getiriyor. kemerler çok yüksekte. bir kazada boynu kırması işten bile değil. kısaca arka koltuk konforu baya kötüydü. üçüncü sıra ilginç bir şekilde ortadaki boşluğa ayaklarınızı uzatabildiğinizden daha konforlu olabiliyor.

    bunlara rağmen beklentilerimi aşan kalitede bir araç çıktı kendisi. yeni jenerasyonlarında hem seyir mesafesi hem kabin konforu ciddi ölçüde arttırılmış deniyor. o halini tekrar bir denemek lazım.
  • vaay kapıları milyarder arabası kapısı gibi, böyle \_/ açılıyor.

    tesla elektrikli aracı dünya halklarına kabul ettirme misyonunu çok iyi yerine getiriyor. apple hakikaten de araba yapıyorsa işi zor.

    ha bu arada, aracın benzediği hayvan puma.
  • içinde "biyolojik silah defans modu" butonu bulunan araç. elon musk'ın söylediğine göre araçtaki filtreler içerideki havayı her türlü toksinden temizleyerek hastane kalitesine getirebilmekteymiş. konuyla ilgili reddit başlığı.
  • evet pedal takıldı, zaten herkes garaja girince gazı kökler, sonra da mekanik bir arıza yüzünden pedal takılır.

    hem okumaktan aciz, hem de girdiler ile ayar yedikçe yerinde duramayan bir elma kölesinin bok attığı araç.
  • anlayışında sıkıntı olan elma kölelerinin hala kendini rezil etmek için zorladığı, hakkında alakasız haberler iletilen araba.

    öncelikle verilen toyata örneğinde de olduğu gibi pedalın takılması için öncelikle pedala basılması gerekiyor. yani birisinin garajın içerisinde gaza %100 basması gerekiyor ki varsayalım takılsın. bir diğer konu, zaten yazarın da dediği gibi önceki örnekler, ki kendileri önceki teknolojiyi temsil ediyor, zaten fosil yakıtlı diğer arabaların tasarımında dikkate alınıyor. başka bir olay ve markada olan sorunların, sanki paylaştığı ve yanlış olan haber ile bir alakası varmış gibi paylaşılması, tesla'nın belirtilen teknolojiden çok daha farklı bir teknolojiye sahip olduğu gerçekliğini değiştirmiyor.

    bunu bir apple fanboyunun anlayacağı şekilde açıklayacak olursak; samsung note 7 yandığına göre apple 7 de yanabilir, ne kadar doğru bir önerme ise, kimi yazarların yaptığı gereksiz karşılaştırma da o kadar doğrudur. kaldı ki bu telefonların benzer parçaları çok çok daha fazladır.

    gelelim tesla x 'in çabuk hızlanmasına, evet çok çabuk hızlanıyor, çünkü bir vitesi ve güç tüketen aktarım organlarına sahip fosil yakıtlı motoru yok. gaza basılan her anda tam tork gücü emrinizde oluyor. bu nedenle de hız pedalı klasik araçlar gibi kullanılamıyor, eğer benzinli bir araçta 1. viteste kalkış yapıyor gibi gaza yüklenirseniz tabiki aracı uçurursunuz. bu nedenle de tesla'ya farklı sürüş modları koyulmuştur ve günlük modlarda sürücülerin eskiden gelen alışkanlıkları ile pedallara asılması durumunda ani hareketlenmeyi önleyecek geciktiriciler koyulmuştur. ancak tabiki gaza tam yüklenmek gibi acil durum bildiren durumlarda bu geciktiriciler devreden çıkarlar. görünen o ki bu durumlar için de ne yazık ki kullanıcının araçtan daha fazla hata yapabileceği göz önüne alınarak bazı düzeltmeler yapmak zorunda kalınacak.

    tesla hala bir test bed olarak görülebilecek bir araç ve bir nevi yeni nesil araçların, ticarileşme seviyesinde önemli bir adım atabilen ilk temsilcisi. elbette hataları var, geliştirilmesi gereken yerleri var, ancak en büyük hatası hala insan denilen kullanıcılarına gereğinden fazla yetki vermesi. bunun dışında, uzun süre önce duyrulan, istasyonda hızlı pil değişimi programı ilerlemiyor ve hatta öldü olarak görülüyordu, neyseki tesla'nın aldığı yeni patentler sistemin ileride hayata geçebileceğini gösteriyor.

    sonuç olarak, hakkında apple fanboyların alakasız suçlamaları gelince, acaba apple elektrikli araç işinde ticari bir atılıma mı karar verdi dedirten araç.
  • geçen günlerde türkiye'de bulunan birkaç 518 beygirlikten birini sürme fırsatım oldu.
    öncelikle 0-100 4.8 saniye yani öyle 3 saniyeler kadar heyecan verici görünmese de, pratikte 3 küsür tonluk bir aracın böyle hızlanıyor olması çok enterasan bir hissiyat gerçekten. torkun sürekliliği ve vites geçişi olmayışı insana bir roller costerdaymış duygusu yaşatıyor. tüm teknolojisi, elektrik avantajı bir yana benim değinmek istediğim nokta yol tutuşu oldu. çünkü 100 km/s ile ancak dönebileceğiniz virajları 150-160 ile dönebildiğini gördü bu gözler. ve bunu hızlanma esnasında tüm torkunu verirken yapabiliyor ki burada yediğiniz g'yi siz hesap edin. çok farklı bir duygu. fiyat olarak evet 160.000 euro civarı ancak premium suv'ların şu anki türkiye fiyatları göz önüne alındığında bu aracı almak gayet mantıklı. tabii paranız varsa. bugün range rover lar 500-1000k tl bandında dolaşıyor ve bu araca bindikten sonra diğer suvlara bu paraları verenlere gerçekten acımak geliyor içimden. ha tabii bu araca hakim olabilmek için teknolojiden anlıyor, ona merak duyuyor, dijital şeylere sempati besliyor olmanız da gerek. bizim paralı dayılar isteseler de kullanamaz, alışamazlar, çünkü onlarda böyle bir vizyon olması mümkün değil. bu sebepten ülkemizde çok sayıda görebileceğimizi sanmıyorum. yakıt konusunda ise arkadaşımın söylediğine göre km'de 10 kuruş civarı bir elektrik tüketimi varmış :d bu sınıfta böyle lüks ve hızlı bir araç için şaka gibi.
  • bugün elon musk'ın şovuyla lansmanı yapılan araç. yavşak almanların hileci operasyonlarını görünce otomobil dünyasının yenilikçi düşünen oyunculara ihtiyacı var. öbür türlü bunlar bizi düdüklemeye devam ederler.
hesabın var mı? giriş yap