• açılımı, total dissolved solids olan, su içindeki çözülü madde miktarını belirleyen analiz.ec ve sıcaklık ile doğru orantılıdır.

    edit: ;)
  • "toplam çözünmüş madde" anlamına gelen total dissolved solids'in de kısaltmasıdır.
  • tds dediğimiz şey total dissolved solids(toplam çözünmüş katılar) demek. bu tds, çoğunlukla inorganik mineraller(magnezyum, potasyum, sodyum, demir, sülfat vb. vücudumuzun ihtiyacı olan şeyler) ve az da olsa organik bileşikleri içermektedir. bu parametre iki şey için önemlidir estetik ve tat için. epa'ya göre bu birim için max limit seviyesi 500 mg/l'dir. bu seviyenin üstü suda lezzetsizlik sağlamakta olduğunu belirtir.

    saf suda bu tds miktarı 10'dur. ro sistemi bir sudaki tds oranı %95 oranında gidermektedir. o yüzden sizin sağlığınız ve tat için sizden ricam tds oranını 50-100 mg/l arasında tutmanız yeterlidir. saf su iyi bir su değildir. 50 mg/l'nin altında önemli mineral eksiklikleri görülmektedir.

    tds'in sağlık açısından çok bir zararı yok. tds arttıkça sertlikte artıyor mantığı tam olarak doğru olmasa da böyle kabul edersek tds yüksekliğinin sağlığa zararları böbrek taşı, dişlerde tartar, kepeklenme gibi şeyler oluşturur diyebiliriz. bunun yanında aşırı sabun ve deterjan tüketimi (köpürmeme probleminden dolayı), demlikte oluşan taşlar, porselen lavabo vs. beyaz rengin gitmesi, sebzelerin katılaşması ve renksizleşmesi, kumaşların ömrünün azalması ve yıpranması gibi şeylere sebep olurlar.
  • suyun sertliği, içilebilirliği, içindeki madde miktarı tarzında tam olarak ne olduğunu anlayamadığım bir hede. bu hede değerinin düşüklüğü suyun saflığının fazla olduğunu gösteriyor. elbette saf su daha temiz su demektir fakat en saf su en iyi su olsaydı hepimiz tüm minerallerinden arındırılmış akü suyu içiyor olurduk. algılayabildiğim kadarıyla 50-150 ppm civarında değerlerdeki sular hem mineralli hem içilebilir oluyor. bu değerin daha altına ise genellikle ters osmoz arıtma sistemleriyle ulaşıyoruz. ters osmoz suyu tamamen temizlediği için yararlı mineraller de kalmıyor diyebiliriz.

    tds metre ile yaptığım ölçümlerde ters osmoz sisteminin verdiği su 15-20 ppm gibi değerler sunarken, gazı kaçmış maden suyu 110 ppm (şişeden çıktığı hali 450-500 gibi uçuk değerler veriyor), mahalle çeşmesi suyu 125 ppm, şebeke suyu ise 250 ppm değerlerini sundu.

    kısacası her türlü suyun kalitesi için fikir veren bir değişken olduğu söylenebilir.
  • ks. threat detection system

    9/11 sonrasinda muthis para kazandirmaya baslamistir.
  • tds total dissolved solids açılımına sahiptir. su iyi bir çözücü olarak isimlendirilir. içinde de pek çok partikülü barındırır. suyu oluşturan moleküller dışındaki bütün parçacıkları düşünebilirsiniz tds kavramı içinde. yani anyon, katyon, atom, diğer moleküller vs. tds suyun saflığını ölçerken kullanılan bir birimdir. miligram/litre gibi bir ölçü birimi de kullanılıyor ama çuğunlukla "parts per million-ppm" gibi bir ölçünün de kullanılıyor.
    1000 birim ve altındaki su içilabilir. 50 birim ve altını akü suyu olarak kullanabilirsiniz. ama en kaliteli içme suyu için tds değeri 300 ile 500 arasındadır. 1000 ile 2000 arasındaki su içilebilir değildir. 2000 ve üzeri değerlerde ise evdeki arıtma cihazları suyu arıtamayabilir.
    reverse osmosis ve de-ionization gibi yöntemler sudaki bütün iyonları da filtrelediği için ayrıca suya katkı yapmak gerekiyor. bunun için de özel filtreler kullanılıyor tekrardan. tekne ve karavan gibi yerler için belki anlamlı olabilir ama evdeki içme suyu için çok mantıklı gelmedi bana.
  • ks. tabular data stream.. mssql ve sybase'in network protokolu.. kisaca tds diye bilinir..
  • terbiye dışı söz.
hesabın var mı? giriş yap