• ırak'ın, iran'la ve türkiyeyle sınırı olan şehri. ben ilk defa geçen sene temmuz aylarında iş için bu şehirde bulunmuştum. genel anlamda ucuzluğun ve çeşidin hakim olduğu, küçük, türkiye'nin güneydoğu illerine çok benzeyen bir şehirdir süleymaniye. ırak savaşı sonrasında, avrupadan dönen ırak'lıların da etkisiyle kentsel yapılanması inanılmaz hızlanmıştı geçen sene kış aylarına kadar.

    şimdi bu başlık altına süleymaniye hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlarım için birkaç detay vereceğim. hele ki çalışmaya geliyorsanız okumanız tavsiye olunur.

    öncelikle eminim ki herkes ilk duyduğunda bir çekimserlik gösterir ırak'ın bir şehri olduğundan dolayı. çekinen arkadaşlara burdan sesleniyorum: çe-kin-me-yin! ırak'ın en güzel şehirlerinden birine gidiyorsunuz. (diğeri için: (bkz: erbil)) bir kere hiç bir eksiğiniz olmayacak, şehre çıktığınızda gezip tozabileceğiniz, bowlinge ve alışverişe gidebileceğiniz yerlerin sayısı az değil. ramazan ayında ağzınızla sigara ile gezseniz bir sıkıntı olmaz. şehir genel olarak kürtler, araplar ve nepallilerden oluşur. burdaki kürtlerin konuştuğu sorani lehçesi, türkiyede konuşulan lehçeyle baya farklıdır. taksiye bindiğinizde direk tipten türkmüsünüz diye sorarlar, evet yanıtını aldıklarında da mp3 çalara bastıkları gibi ibosundan tut sibel can'ına kadar dinleyebilirsiniz *. genel olarak türklere karşı inanılmaz bir hayranlıkları vardır. şöyle ki iki arkadaş yanlışlıkla pavyon tarzı bir yere girdik, içeri girişte müşterilerin üzerleri aranıyordu, kapıdaki koruma "türkmüsünüz" diye sordu evet yanıtını alınca arama yapmadan bizi içeri almıştı.

    uzun lafın kısası, büyük bir şirketten büyük bir teklif alırsanız kesinlikle geri çevirmeyin. ben orada bulunduğum süre boyunca bırakın silah patlamasını sokakta ağız dalaşı yapan insan bile görmedim. tabi her yerde olduğu gibi burada da suç var o yüzden biraz gözünüzün açık gidin laylaylom affedecek bir şehir değil. gidin efendim akıllı uslu olduğunuz sürece hiç bir sıkıntı yaşamazsınız...
  • istanbul üniversitesi merkez kampüsü ile süleymaniye camii arasinda yer alan çok eski bir semt. iu ögrencileri için süleymaniye çay bahçelerinin, baska hic bir yerde yenemeyecek lezzette kurufasulye pisirilen esnaf lokantalarinin yer aldigi bir kaçamak yeridir.
  • aynı geçit farklı dönemler

    §§§§§§§§§§§§§§§§§§
    1 9 5 0 ' l e r
    1
    1 9 6 0 ' l a r
    1
    2
    1 9 7 0 ' l e r
    1
    2
    3
    4
    1 9 8 0 ' l e r
    1
    2
    1 9 9 0 ' l a r
    1
    2
    §§§§§§§§§§§§§§§§§§

    fotoğraflar bozdoğan kemeri caddesi ve 16 mart şehitleri caddesi'ndeki semt için ikonikleşmiş tarihi kemerli geçitleri içerir.

    özellikle çoğu istanbul üniversitesi öğrencisi burayı avucunun içi gibi bilir.

    vezneciler'i de kapsadığı için bu entry hem süleymaniye hem de vezneciler'i temsil ediyor.

    konum
  • erbil konya ise; süleymaniye izmir'dir.
  • ırak’ın hali hazırdaki en modern,en gelişmiş şehri,okuma yazma oranı yüksek,ekonomi ve işe katılımda kadın oranının bir hayli fazla olduğu,devlet senfoni orkestrası olan,insanlarının gayet temiz ve bakımlı olduğu,sosyalleşme imkanları sunan ve çağa ayak uyduran cafe ve restoranların olduğu gayet temiz bir şehirdir süleymaniye.

    halkı;erbil duhok ve zahodan farklı olarak soranice konuşur ve türkiye kürt’lerinin konuştuğu kürtçeden çok farklı bir lehçedir.(hatta apayrı dildir,kurmanci bilen birisi suleymaniyeli bir kürt’le anlaşamaz)

    türkiye’deki kürtler dil sorunundan dolayı duhok ve erbil kadar taarruz etmemiş olsalar da süleymaniye’ye uzun yıllardan bu yana özellikle inşaat işlerinde yine türk hegomanyası devam etmektedir.inşaat dışında türk yemekleri tatlıları ve kafeleri sıklıkla şehirde rastlanabilir,sanki türkiyedeymişsiniz gibi hiç zorluk çekmezsiniz,halkının çoğu türkiye’ye ziyarete gelmiştir,gelmeyen de plan aşamasındadır iyi kötü fikir sahibidir türkiye hakkında ekonomisi siyaseti hakkında oturup konuşabilirsiniz,kadınları türkiye ve türk dizisi hayranıdır.kullanılan ürünler genelde turk ve iran malıdır,tüm ülke adına konuşmak gerekirse üretim sıfıra yakındır ,ıraklılar üretmeyi sevmezler tam bir tüketici toplumdur.son yıllarda iran ile daha yakın ilişkiler kurmuşlar,çok iranlı çalışan vardı muhtemelen iran ekonomik krizinden ötürü
    ve tabi ki şehirde suriyeliler orda da varlar yani hepsi türkiye’ye gelmemiş biraz içimiz rahatlayabilir.

    gitmeyi düşünen planlayan varsa huzur içinde gidebilir herhangi bir savaş çatışma hiç bir şey yok,muhtemelen silah sesi bile duymadan dönmüş olursunuz.

    bu kadar güzel şey söyledikten sonra süleymaniye hakkında esas söylemek istediğimi en sona bıraktım,hiç sorun yaşamamış olmama,ırak’ın yaşanabilecek en güzel yeri olmasına rağmen oradayken hemen hemen tüm ekibin aklından geçen şey şuydu atatürk olmasa biz de böyle olacaktık ve ne kadar şu an uzaklaşsak da demokrasiden aslında baya baya demokrasiyi sağlam temellerle atmış mustafa kemal atatürk ve bundan yüz sene önce bunu başarmış,ne kadar minnet etsek az.
  • bir çok iü öğrencisi gibi benim de 4 yılımın büyük çoğunluğunun içinde geçtiği, her köşe başında bir anının yattığı güzelim istanbul semti.
    şimdilerde fatih belediyesi tarafından 'yenilenme projesi' kapsamında eski günlerini yakalaması amaçlanıyor. projenin içeriğini bilmemekle beraber, semte gönül vermiş her sıradan insan gibi süleymaniye'nin terk edilmiş görüntüsünden çıkıp; tarihi dokusu bozulmadan eski, vakur günlerine dönmesi en büyük dileğim.
  • fatihte bulunan dogdugum semttir. eski ahsap binalardan birinde dogmusum fakat orda cok fazla kalmadıgım icin tam olarak hatırlamıyorum. simdiyse o ahsap binalar da yanıyor bir bir. bilmedigim bebekligim yanıyor gibi sanki.
  • 18. yy ve 19 yy. da suleymaniye camii ve kulliyesinin etkisiyle gozbebegi haline gelen suleymaniye semti, daha sonralari tanzimat fermaninin etkisiynen buyuk bir geli$im gosteren, osmanli' nin modernle$me surecinde ragbet gosterdigi dolayisiyla bir rakip haline donu$en galata - pera' ya kar$i fazla ayakta duramayarak eski onemini yitirmeye ba$lami$tir.

    yahudi, ermeni ve rum nufusunun da yogun oldugu dolayisiyla kozmopolit bir yapiya sahip oldugu her halinden belli olan suleymaniye, tarihsel surec icerisinde israilin kurulu$u ve 6 - 7 eylul olaylari sebebiyle bu kitlenin de bulunduklari yapilari terk etmesiyle bo$altilmi$tir. 20. yy da bo$almaya ba$layan suleymaniye, sur iclerinde sanayinin de geli$meye ba$lamasi, 1950li yillarda devletin halicin ic kisimlarini sanayi alanina donu$turme giri$imleri sonucu, dogudan ve di$ ulkelerden gelen yoksul kitlenin terk edilen kesimler yerle$im merkezi haline gelmi$tir.

    yerle$en kitlenin tarihi ve kulturel yapiyi koruma gibi bir kaygisi bulunmadigindan ve zaman icerisinde otopark mafyasinin arazi yaratmak amaciyla yaptigi kundaklamalar, ce$itli tahribatlar ve afetler sonucunda suleymaniye geleneksel dokusunu ve guzelligini yitirmi$tir.

    sagolsun, unesco' nun suleymaniye' yi dunya miraslarindan biri olarak gostermesi ve turkiye' ye yapmi$ oldugu uyarilar sonucu turizm bakanligi suleymaniye icin giri$imde bulunmayi akil edebilmi$, semt uzerinde ce$itli cali$malar ba$latmi$tir. semtteki kotu gorunumlu betonarme binalarin yikilmasi, eski yapilarinsa restore edilmesi gibi projeler icinse burokratik engellerin kaldirilmasi ve yeni yasalarin cikarilmasi gerekiyor.

    edit : kozmopolit
  • hani her universitenin arka bahcesi konumunda olan yerler vardir, suleymaniye'de istanbul universitesi'nin arka bahcesidir denebilir. semtin her tarafinda ogrencilerle icicesinizdir.

    http://www.flickr.com/…zkbs/sets/72157625880588866/
  • 4 temmuz 2003 tarihinde türk özel timinde görevli 11 askerimizin amerikan kuvvetleri ile kyb'nin ortak girişimiyle aşağılayıcı bir şekilde tutuklandığı irak kenti.
hesabın var mı? giriş yap