8 entry daha
  • 18. yy ve 19 yy. da suleymaniye camii ve kulliyesinin etkisiyle gozbebegi haline gelen suleymaniye semti, daha sonralari tanzimat fermaninin etkisiynen buyuk bir geli$im gosteren, osmanli' nin modernle$me surecinde ragbet gosterdigi dolayisiyla bir rakip haline donu$en galata - pera' ya kar$i fazla ayakta duramayarak eski onemini yitirmeye ba$lami$tir.

    yahudi, ermeni ve rum nufusunun da yogun oldugu dolayisiyla kozmopolit bir yapiya sahip oldugu her halinden belli olan suleymaniye, tarihsel surec icerisinde israilin kurulu$u ve 6 - 7 eylul olaylari sebebiyle bu kitlenin de bulunduklari yapilari terk etmesiyle bo$altilmi$tir. 20. yy da bo$almaya ba$layan suleymaniye, sur iclerinde sanayinin de geli$meye ba$lamasi, 1950li yillarda devletin halicin ic kisimlarini sanayi alanina donu$turme giri$imleri sonucu, dogudan ve di$ ulkelerden gelen yoksul kitlenin terk edilen kesimler yerle$im merkezi haline gelmi$tir.

    yerle$en kitlenin tarihi ve kulturel yapiyi koruma gibi bir kaygisi bulunmadigindan ve zaman icerisinde otopark mafyasinin arazi yaratmak amaciyla yaptigi kundaklamalar, ce$itli tahribatlar ve afetler sonucunda suleymaniye geleneksel dokusunu ve guzelligini yitirmi$tir.

    sagolsun, unesco' nun suleymaniye' yi dunya miraslarindan biri olarak gostermesi ve turkiye' ye yapmi$ oldugu uyarilar sonucu turizm bakanligi suleymaniye icin giri$imde bulunmayi akil edebilmi$, semt uzerinde ce$itli cali$malar ba$latmi$tir. semtteki kotu gorunumlu betonarme binalarin yikilmasi, eski yapilarinsa restore edilmesi gibi projeler icinse burokratik engellerin kaldirilmasi ve yeni yasalarin cikarilmasi gerekiyor.

    edit : kozmopolit
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap