• karbonhidrat sınıfındandır, bir gıdanın besin tablosunda karbonhidrat ve hatta şeker olarak belirtilir. ama insan vücudu tarafından olması gerektiği gibi işlenemediği ve direkt atıldığı için tüketen kişiler buradan gelen değeri 0 olarak kabul edebilir. bilinen bir yan etkisi yoktur. bazı insanlarda hazımsızlık yapma ihtimali olsa bile yaygın görülen bir durum değildir. çok sağlıklı durmaktadır, tadını seven için bir nimet gibidir. amma lakin ki böyle olmayabilir. bunun sebebi uzun süreli etkileri hakkında yeterli bilgi sahibi olmayışımızdır. ama umuyoruz ki uzun süreli bir etkisi çıkmaz da isteyen dilediği gibi tüketir. zararsız olduğu kanıtlandığı gün her şey çok daha güzel olacak eminim.
  • şeker kamışından elde edilen, diğer şeker türleri kadar tatlı bir tada sahip fakat farklı molekül yapısı nedeniyle vücut tarafından karbonhidrat olarak algılanmadığından enerji üretimi amacıyla kullanılmayan bir tatlandırıcı türüdür. oldukça düşük bir kalori değerine sahiptir. yüksek sıcaklıkta sorun oluşturmama, raf ömrünün uzun olması, sıvı ürünlere katıldığında inert olmasından dolayı köpük oluşturmama gibi gıda mühendislerinin yüzünü güldüren özelliklerinden dolayı son yıllarda tek başına veya diğer tatlandırıcılarla karışım olarak çoğu gıdanın tatlandırılmasında kullanılmaktadır. yakın çevresi tarafından e954 olarak da anılır.
  • bütün kola üreticilerinin dünyanın hemen her yerinde geçiş yaptığı fakat türkiye'de ayak dirediği tatlandırıcı.

    geçiş nedeni; hiçbir kalorisiz tatlandırıcı hakkında insülin yanıtına ya da kansere dair anlamlı sonuç olmamasına rağmen yapı ve üretim itibarıyla aspartam ile ayrılması, bilim dünyasının ilgi arsızı işgüzarlarının saldırılarına daha az maruz kalması.

    ayak direme nedeni; geçiş nedeni olan sözde masumiyet avantajının ve üretim metodu farklılıklarının ekstra maliyet yükü getirmesi. evet, türkiye o kadar maliyete değmeyen birkaç ülkeden biri galiba.

    tekrar tekrar altını çizmek gerekiyor; kalorisiz tatlandırıcılar hakkında negatif ithamlarda bulunan bütün araştırma raporları çöptür zira araştırmaların hemen hepsi maksatlıdır. örneklem grupları insanlardan ibaret olan çalışmaların hiçbirinde insülin yanıtı alamayan psikopat ruhlu ucubelerin kalkıp masaya fare yatırması ve farenin direkt olarak karnına aşırı dozda tatlandırıcı enjekte ederek elde ettiği sonuçları "aha, gördünüz mü; insülin yanıtı var kalorisiz tatlandırıcıların!" diye davulla, zurnayla duyurması ne kadar normal insan işi? evet, israil'de böyle bir çalışma yaptı hasta ruhlu tipler. italya'da da bir benzerini yapıyorlardı da onun süksesi olmadı galiba. bunlar dışında yapılan yüzlerce çalışmadan götlerine baka baka döndü beyaz önlüklü tetikçiler.

    şekeri, şekerden alınan kaloriyi, şekerin yarattığı insülin dalgalanmasını modern insanın hayatından çıkardığınızda bugün hemen her ülkenin sosyal güvenlik sistemine ağır yük yaratan hastalıkların birçoğunun tarihe karışacağını düşündüğünüzde...

    düşünsene; isimli bilim dünyasının kahir ekseriyeti bu mereti şeytanlaştırıyor, "yapay ürünler kansere neden oluyor" diye sokaklara tellal salacak kıvama gelmiş alayı, işin içine big pharma adını karıştırıp hikâyenin en bilinen villain'ı ile insan ürkütmeye çalışıyorlar sabah akşam ama kimse oturup düşünmüyor "ulan şeker yüzünden yaşanan onca hastalığın tedavisi için harcanan paradan aslan payını kim alıyor?" diye.

    bunu neye benzetiyorum, biliyor musunuz; olur da birileri oturup meseleyi açık açık istişare ederek kürt sorununu çözerse ve etnik karşıtlıktan beslenen etnik milliyetçilere artık ihtiyaç kalmazsa diye kendisini kürt sorununun çözüm ve istişare taraflarından biri ilân eden birileriyle diyalog kuran kim varsa hepsini terör sevicilikle, terör yandaşlığıla itham eden etnik milliyetçilerin acınası hareket şablonu bu tam olarak.
  • metabolize edilmeden vücuttan atılıyor dense de farelerde gayet de metabolize edildiği hatta oluşan metabolitlerin tüketimin durmasından 10-11 gün sonra bile yağ dokusunda tespit edildiği ortaya çıkmış.
  • bir tür tatlandırıcı. şekerden yapıldığı ve kalorisiz olduğu, şekerden 600 kat daha tatlandırıcı olduğu iddia edilmekte.

    kimi kaynaklarda zararsız olduğu öne sürülürken kimilerinde diyabeti tetiklediği, bağırsak florasındaki yararlı bakterileri öldürdüğü ve kanserojen olduğu belirtiliyor. tartışma devam, gerçekleri zaman içerisinde öğreneceğiz gibi. ben şimdilik bcaa takviyelerimde olduğu için tüketmeye devam ediyorum.
  • uludağ şekersiz limonata nın içerisinde bulunan tatlandırıcılardan birisi. diğeri de aspertam. bu yapay tatlandırılardan en sağlıklıs oldugu söylenir. saglık sıralaması olarak
    1. sucralose
    2. aspertam
    3. sakarin
    oldugu söyleniyor.
  • (bkz: splenda/@ssg)
  • uludağ şekersiz gazoz çeşitlerinde bulunan tatlandırıcı.
    ayrıca çamlıca şekersizde de var.
  • diger tatlandiricilardan farkli olarak, sekerden uretulen tek yapay tatlandiricidir. sekerden yaklasik 600 kat daha tatlidir. coca cola zero, pepsi max gibi urunlerinde bulunmaktadir. bu yapay tatlandirici fda* tarafindan 1998 yilinda "artificial sweetener" (yapay tatlandirici) olarak onaylanmis ve kullanimina izin verilmistir.
  • popular science türkiye'nin ekim 2023 sayısında 37nci sayfasında bulunan makaleye göre, suklaroz dna'ya zarar veriyor ve yasal düzenleme altına alınmalı. yapay bir tatlandırıcı olan suklaroz tüketildiği zaman, vücutta suklaroz-6-asetat adlı bir madde üretildiğini ve bunun dna'yı parçaladığı ortaya konulmuş. ayrıca suklaroz'un geçirgen bağırsak sendromu ile de ilişkili olduğunu tespit edilmiş. tüketildiğinde yanma hissi, mide ağrısı, ishal, gaz ve şişkinlik oluşabiliyormuş. fda tabi ki bu maddeye sağlıklı diyor...
hesabın var mı? giriş yap