• stalldan kurtulmak için flaplerin açılması (kapalı ise tabii) ve burnun yukarı değil tam tersine aşağı döndürülmesi gerekir, tabii bu yöntemlerin çalışabilmesi için yeteri kadar yükseklikte olmak oldukça yararlı olacaktır. 3000 4000 feetde stall'a girilmişse arzuya göre ilgili dinin belli başlı dualarını etmek dışında yapılacak çok fazla birşey yoktur.
  • bir uçak tırmanışa geçtiği zaman uçuş açısı artar ve hava kanatlarının üzerinden düzenli olmayan bir şekilde akmaya başlar. eğer bir uçak yeteri kadar gücü olmadan çok dik bir şekilde yükselmeye başlarsa hava kanadın üzerinden akabilmek ve kaldırma kuvveti yaratabilmek için yeteri hıza sahip olamaz. havanın akışı bozulur ve uçak yere doğru düşmeye başlar. buna stol olma denir. pilotlara stol olmama ve bu durumdan kurtulma yolları öğretilir. ancak uçak yere yakınken stol olmak çok tehlikeli olduğu için modern uçaklarda stol'u önlemek için stol uyarı sistemi adı verilen bir grup algılayıcı bulunur.

    kaynak
    http://www.turkavi.net/makale_aerodinamik.htm
  • çok bilgili degilim ama 4-5 sene evvel,

    dalaman havalimaninin dibindeki bir evin balkonundan ucaklari izlerken bir adet sun express ucagi kalkisa gecmisti.

    kucuk bir ucakti.

    ucak gozumun onunde kalkti ve acayip dikkat cekici bir dik açı yapti. terslik oldugu belli. 1 haftadir sıkıntıdan ucaklari izliyorum oyle bir kalkis yok yani.

    hemen ardindan ucagin burnu alcaldi ve normal tirmanisi yakaladi.

    çok bariz gordum o tirmanistaki burun ve açi duzeltme hareketini.

    sanirim o ucak az kalsin stalla girip gozumun onunde dusecekti.
  • her uçağa göre değişen ve havadaki dengenin korunabileceği minimum hızdan yavaş gitme.
    havada tutunulamayacak kadar yavaş gitme sonucu uçağın bir uçan cisim olmaktan çıkması
  • hic bir donus atraksiyonu yapmamak , paniklememek ve ucagin burnunu yere dogru tutup tekrar gerekli hizi kazanmasini ummak ile kurtulabileceginiz hadise. tabi yeterli yukseklik yoksa yerle pek de hoslanmicaniz bir birlesme olabilir..
    (bkz: spin)
  • normal ilerleme hizinin sifir, a$agi ilerleme hizinin maksimum oldugu durumdur. tum ucan cisimlerin bir stall konumu vardir.
  • alkol alma seansında olan kişinin yeteri kadar demlendikten sonra yavaş yavaş güç kaybetmesi, önce dilinin dolanması, sonra bünyenin yavaşlaması en sonunda da vücudun istem dışı oturduğu yerden kaykılarak yere doğru harekete geçerek ivme kazanması durumudur. çakılmamak için yapılması gereken şey harekete karşı koymak yerine tam tersine önce aşşağıya doğru hareketlenmek ve bilinç yerine geldikten sonra tekar doğrulmaya çalışmaktır. tabii bunun için yeterli iritafada olmak gerekir*. eğer sandalye ya da yer taburesi üzerindeyseniz tercihe göre kız arkadaşa ya da önceden sahip olunan karizmaya veda edilebilir.
  • flight simulator versiyonlarinda (ozellikleuser friendly olmayan eski versiyonlarda) yere cakilmalarin baslica sebebi.
  • kac ft'de kurtulus olup olmadigi tamamen icinde oldugunuz ucaga baglidir.

    3000 ft'de bilincli olarak [egitim amacli] stall'a girip, bir miktar dustukten sonra toparlayip ucusa devam etmisligim var. (fsx degil, gercekte) ki tum ogrenci pilotlarin gecmesi gereken zorunlu bir surectir.
  • uçağın kanatlarının yarattığı kaldırma kuvvetinin uçağın ağırlığından az olması, uçağın uçmamaya başlaması.

    stall olma süratini etkileyen faktörler şunlardır: konum(hücum açısı, irtifa), konfigürasyon(iniş takımları açık mı? flapların durumu ne? pike flaplarının* durumu ne?...vs), yük faktörü(uçağın çekmekte olduğu g(santrifüj kuvveti)), güç* ve uçağın ağırlığı'dır. sanılanın aksine uçağın stall olma süratinin uçağın süratiyle bir ilgisi yoktur. bir uçak 80 knot'la giderken de stall olabilir, 300 knot'la giderken de.

    stall olan bir uçak sapma* hareketi de yapmaya başlarsa virile girme eğilimi gösterir.

    son olarak, lanet olsun ki, bu kelimenin türkçe karşılığı yoktur. (türkçe sanılan perdövites kelimesi fransızca kökenlidir.)
hesabın var mı? giriş yap