• yeryüzünde herhangi bir yönde dairesel delik açma işlemidir. eğer dairesel olmaz ise adı sondaj olmaz. zaten verimli olarak delme işlemi ancak ve ancak dairesel olarak yapılabilmektedir. jeoloji, madencilik, jeofizik gibi bilim dallarında, yerkürenin çeşitli özelliklerini öğrenmek adına kimi zaman 5000 metreye ulaşan delikler delmek gerekmektedir. böylece o derinlikteki tüm yapılar karot numunesi alınarak incelenebilir ve tüm yeraltı yapıları göz önüne serilebilir, çeşitli kritik noktalardan çoklu sondajlar yapılarak belirli alanların tüm jeolojik formasyonları haritalanabilir.

    madencilikte de cevher damarlarını veya dissemine* cevherleşmeleri veya fayları öngörmek için en kritik yoldur. sağlıklı ve bilinçli sondaj yapmadan ekonomik ve güvenli fizibilite yapılması mümkün olmamaktadır.

    bu işin ustabaşılarına sondör denir. turbo, döner, darbeli gibi çeşitli yöntemler varsa da günümüzde en çok kullanılanı "döner sondaj" dır. bu sistemde matkap hem kendi ekseni etrafında dönmekte hem de darbe vurarak ilerleme sağlamaktadır. hareket ile ısınan her sistemde olduğu gibi de matkaplar her zaman aşırı ısınma eğilimindedirler. çoğunlukla matkap soğutma ve kırılan parçaları yukarı taşıma için bir kil minerali olan bentonitten mamul çamur kullanılır. bunun adı da bentonit çamurudur.

    güzeldir sondaj. zevklidir ama çok meşakkatlidir.
  • yumusak zeminlerde, camur sirkulasyonu uygulanarak gerceklestirilen islem.
    (bkz: camurlu sondaj)
  • ilk sondajın nerde ve nasıl yapıldığıyla ilgili kayıtlı bilgi yoktur. lakin m.ö. 3000 yıllarında mısırlıların taş çıkarmak için aşındırıcı tozlar kullanarak sığ çukurlar açtıkları ve m.ö. 2000 yıllarında da çinlilerin tuzlu su çıkarmak için ciddi ciddi sondajla açtığı kuyular olduğu söylenmektedir. bununla birlikte ilk kayıtlı sondaj işlemi m.ö. 1500 yılında hz. ibrahim tarafından filistin'de yapılmıştır. efenim avrupa'da açıldığı bilinen ilk sondaj kuyusu ise 1126 yılında fransa'nın artois kasabasında açılmıştır. çıkan suyun basınçlı olduğu ve bundan dolayı kuyunun bulunduğu kasabanın adını alarak artezyen dendiği bilinmektedir.
  • (bkz: yeri delmek)
  • burun karıştırmak işlemine argoda verilen ad. yapana da sondajcı denir.
  • jeolojik bilgi toplamak, yeralti kaynaklarini arastirma islemleri icin, temel atmak, cimentolama islemleri icin, drenaj icin, zemin etüdü ve jeofizik arastirmalar icin yapilir sondaj.
  • tanım: seçim kaybeden partilerin çamura yatmakta kullandıkları araç.
  • 6. nesil gelmişi sadece dünyada 6 adet vardır, 1 tanesi rusya, 2 tanesi abd, 3 tanesi türkiye dedir.
  • petrol veya su arama gibi nedenlerle kuyu açılması işlemi
  • özellikler sondaj işi için yapılmış araçlar ve özel bir takım gereçler kullanarak her türlü katı ortamda her yönde araştırma,işletme veya özel amaçlı,derinliğe silindirik delikler açma işlemi veya silindirik biçimli derin kazı makinalarıyla yapılan kazı işidir.
hesabın var mı? giriş yap