• 44 senelik, yaklasik 7 milyar kisinin tasindigi tarihinde fransiz tgv ve alman ice'nin aksine tek bir olumle sonuclanan kazasi yok. ayni sekilde carpisma, ray arizasi ya da depreme bagli bir kaza gecirmis de degil. shinkansen'in bir sekilde dahil oldugu olumlu "kazalar", trenin onune atlayan ya da kendini trenden atan intihar kaynakli calismalar. simdi bunlari yazdim diye nazar degerse bilemiyorum.
  • trenlerin gidiş yönüne göre ayarlanabilen koltuk sistemine sahiptir. gidiş yönünün değişeceği garda yolcular indikten sonra iş bir düğmeye basmaya bakar; koltuklar otomatik olarak yön değiştirir. böylece avrupa ve türkiye'deki yüksek hızlı trenlerin aksine bu şinkansen trenlerinde tüm koltuklar gidiş yönüne bakar; hiç kimse ters gitmek zorunda kalmaz.

    http://www.youtube.com/watch?v=dvyvh2ndjhg
  • hiç uyumayan bir süreçtir. hatlar durduğu zaman gece boyu tren rayları incelenir, araçlara göz atılır ki sorun çıkmasın. saat 4.40 dedin miydi arka plandaki kişiler kaybolur, ön planda olanlar sahne alır.
  • shin-kan-sen, yeni demiryolu hatti anlamindadir. kyoto-osaka-tokyoyu baglayan tokaido shinkansende, ki bu 64 yilinda ilk acilan hattir, 3 farkli sefer vardir. bundan dolayi shinkanseni kullanirken dikkat etmek gerekir, en hizlisi nozomi*, daha yavasi hikari* ve en yavasi ve nerdeyse minibus gibi yolcu toplayani ise kodama* dir. genelde trenler ayni olsada ugranan istasyonlardan dolayi onemli bir zaman farki olusmaktadir. eger 300km/s in ustunde yolculuk yapmak istiyorsaniz nozomi yi kulanmak farzdir.
  • 1435 mm olan standart açıklığında hatlar üzerinde alıştığımızın üzerinde geniş trenler işletilen bir sistem. örneğin bizde vagonların genişliği 2825 mm iken bu şinkansenler 3360 mm genişliğinde vagonlar kullanıyorlar. trenlerin en ucuz sınıfında böylelikle 3 + 2 oturma düzeni kullanılabiliyor (ha bence iğrenç bir düzen, o ayrı. japon yapmış diye her şeyi sevecek değiliz). bir de eskiden dar hat olup da sonradan standart hatta çevrilen mini şinkansen hatları var, minilikleri de genişliklerinin daha az olmasından kaynaklı. ama mini dedikleri trenler bile 2945 mm ile bizdeki trenlerden daha geniş.
  • 2010 yilinda toplam 0.6 saniye geciktigi soylenmekte...
    acaba ben mi yanlislikla gec kalanina denk geldim yagmur yuzunden...
    http://t.co/ftdakvzl

    (bkz: japonya'da trene binmek)
  • umuma mahsus pasaportta 3 aylik japonya'da bulunma izni olan dunya vatandaslari icin ucuza binilen, bu izin yerine, uzun donemli oturma izni bulunanlara da kol gibi geciren trenlerdir.
  • http://www.japantoday.com/…y-tech-but-not-marketing

    pazarlama sorununu birileri ele almis.

    carsaf carsaf reklami yapilsa da ihrac edemiyor abe-san bunlari.
  • tokyo ve nagoya arasinda 2027 yilinda hizmete girecek maglev hattinin tokyo'dan cikis istasyonu shinagawa'da temeller atilmis.

    yeni hattin adi sinkansen olmaz herhalde.

    http://www.japantoday.com/…ine-station-at-shinagawa
hesabın var mı? giriş yap