• deliberte' ye inanmayanlar buradan görebilir.

    dünyanın en sevimli yaratığı değilse ne olayım.
  • yeryüzündeki en büyük kedi ve hiç kuşkusuz en muhteşemi...erkeklerinin boyu 3 metreyi ve kilosu da 300 ü geçebiliyor...
    sibiryanın karlı ormanlarının tek kralı kendisine yaklaşan helikoptere bile ön pençeleriyle şaha kalkıp meydan okuyor...o koca puf puf kafasını ellerin arasında sıkası geliyor insanın.

    ne yazıkki sayıları da 200 kadar kalmış ve hızla azalmaktaymış...çok üzücü
  • hayvanların efendileridir.
    bakmayın savanalarda sürü halinde gariban zebra antilop peşinde koşan aslanlara . ormanın derinliklerinde tek başına avlanan ormanların gerçek krallarıdırlar.
  • dünya üzerinde yaşayan en büyük etçildir. yaklaşık 300 ila 450 kiloyu bulan ağırlığıyla orta sınıf bir arabaya yakın boyutlardadır. avını yaklaşık yarım saat kovalayabilir. bu süre sonunda yakalarsa yer, yakalayamazsa yorulup feleğine kahreder. *
  • aslen orta asya, kafkasya, horasan ve hatta ığdır-kars bölgesinde de bir süre yaşayan, sonra da buradaki soyları tükenen ve doğudaki populasyonu yaşayan güçlü kedi.

    bengal kaplanının aksine, sibirya kaplanları ölümcül derecede güçlü olmalarına rağmen insanlara tahrik edilmediği müddetçe saldırmaz. sibirya kaplanlarının erkek olanlarının her birinin belirli bir alanı vardır ve bu alanda kimsenin olmasını istemez (örneğin tahrik budur). birbirlerinin alanını işgal eden erkekler şiddetli kavga ederler.
  • http://www.milliyet.com.tr/…lk-kez-bu-kadar-yakin/4

    lan hakkaten sevimli bu...fotoğrafçıya bi de böyle çek abi demiş herhal...
    ha tabi böyle resimde sevimli işte.yoksa teritori meselesi falan ciddi şeyler bunlar...
  • boyu 4 buçuk metreyi, kilosu da 450 yi bulabilen kedigiller familyasının en büyük bireyi.
    karda uçan tank gibi birşey. hastası olunacak hayvan.
  • ormanların kralı denilen erkek aslanı bi şamarıyla pert edebilecek kadar güçlü, ama buna tenezzül etmeyecek kadar da asil olan gerçek taçsız kraldır.
  • yok olmaya yüz tutmuş doğanın en büyük kedileridir. türü tehdit eden nedenler, yasa dışı avlanma, ormanların yok olması, yangınlar ve kanuni yaptırımların yetersizliği olarak sıralanabilir. bugün doğada yaklaşık 400-500 adet sibirya kaplanı kalmıştır.

    kaynak: leblebitozu.com
  • heybeti ve güzelliğiyle beni benden alan, yaşayan en büyük kedi olarak kabul edilen kaplan türü. besin zincirinin en tepesindedir ve insan dışında bir tehdidi yoktur.

    sayıları: 1980 yılından beri sayıları artmaya başlayan sibirya kaplanları, rusya'nın 2015'teki açıklamasına göre sayıları 480-540 civarına yükselmiş. our planet belgeselinde de sayılarının 600'den az olduğu söylenmişti.

    yaşam alanları: sibirya kaplanlarının büyük çoğunluğu doğu rusya'nın huş ormanlarında yaşar. ayrıca kuzeydoğu çin ve kuzey kore'de az sayıda sibirya kaplanın yaşadığı biliniyor.

    boyutları: erkeklerin boyları ortalama 3.3 metre iken, dişilerin boyu 2.6 metre civarındadır. erkeklerin ağırlığı maksimum 300 kilogramı bulabilirken, dişiler 100-167 kilo ağırlığındadır.

    yaşam süreleri: vahşi doğada ortalama 20 yıl yaşarlar. esaret altında ise 30 yıla kadar yaşayabilirler.

    diğer kaplanlar gibi sibirya kaplanları da yalnız yırtıcılardır. diğer kaplanları uzak tutmak için ağaçlara koku işaretleri bırakırlar. avlarını bulmak için millerce yol gidebilen rakipsiz avcılardır. avlarını yakalayabilmek için yeterince yaklaşıncaya kadar takip ederler ve sonrasında saldırırlar. eğer avlama girişimi başarılı olursa avlarını parçalara ayırmadan önce onları tenha bölgelere taşırlar. sibirya kaplanları genellikle yaban domuzları ve geyiklerin yanı sıra tavşanları, balıkları, küçük ayıları da avlar. 12 cm uzunluğunda dişleri vardır. bu, onların bizon gibi büyük hayvanları ısırarak öldürmelerini sağlar.

    erkek sibirya kaplanı neredeyse 2000 kilometrekarelik bir alanda gezer. sibirya kaplanları genellikle bir oturuşta 9 kilo et yerler ama eğer çok açsalar 27 kiloya kadar yiyebilirler.

    dişi sibirya kaplanları 2 ila 6 tane arası yavru doğururlar. dişi sibirya kaplanları, erkeklerin yardımı olmadan veya az bir yardımıyla yavruları büyütürler. yavrular 18 aylık olduğunda avlanmaya başlarlar ve 2 veya 3 yıla kadar anneleriyle kalırlar. daha sonra kendi hayatlarına başlamak amacıyla yuvadan ayrılırlar.

    kalın tüylü kürkü sıfırın altında 50 dereceye kadar olan sıcaklıklarda dayanabilmesini sağlıyor. genellikle bengal kaplanıyla karıştırılan sibirya kaplanın, bengal kaplanıyla farkları vardır. iki kaplan türünü karşılaştırdığımızda sibirya kaplanın çok daha büyük olduğu görülebilir. diğer fark ise sibirya kaplanlarının karınlarındaki yağ katmanıdır. bu yağ katmanı, sibirya kaplanlarının yemek bulamadıklarında yaşamalarını sağlar.

    kaynaklar: 1,2, nat geo, video 1, video 2 ve son olarak our planet belgeseli 8.bölüm.
hesabın var mı? giriş yap