• türkçesiyle, anlambilim. dilbilim'in en kafa yemeye müsait oyun alanı.
  • anlambilim demek olup, sikca sozdizimi ve gramerle karistirilir. sozdizimi, bir dilde sozcukleri cumlelere donusturmek icin kullandigimiz kurallarken, semantik ise morfem*lerden (bir dildeki en kucuk ses unitesi olan fonem*lerden olusan en kucuk anlamli dil birimi), sozcuklerden ve hatta cumlelerden nasil anlam cikartacagimiza dair kurallar butunudur. misal; ingilizce'de bir eylem gecmis zamana cevirilecegi zaman "-ed" eki* getirilmesi gerektigi genel kurali bir semantik kuralidir. son olarak, bir dilde baskalariyla iletisim kurabilmemizi ve onlari anlayabilmemizi saglayan, ve bunun icin sentaks* ve semantik*kullanan kurallar sistemide de gramer denir.
  • kelimeler bağlamlarından kopmaya çok meyilliler. eski dilleri rekonstre adına sarf edilen her çaba boşuna. döner, dönmek fiilinden kopup gelerek "ekmek arası dönerek kızartılan et" anlamını kazandı ancak bununla sınırlı kalmadı. bavyera'da yenilen leberkäse kızartılıp, "bavyera döneri" diye satılıyor. buradaki dönerin artık dönmek fiili ile hiçbir alakası yok. olsa olsa bir alegori var. öte yandan dikkatimi çeken diğer bir kelime farklı dillerde kullanılan erkek çocuk, kelimesi. fransızca'da kullanılan le garçon, türkçeye garson olarak yerleşmiş. rumeli'de hala çocuklara "uşak" deniyor. restoranlarda da bazen "oğlum bakar mısın?" sorusunu duymak mümkün. erkek çocuk kelimesi neden hep hizmet etmek ile ilişkilendiriliyor? oldukça ilginç. almanca'da bir kabloların birbirine karışıp çözülmez duruma geldiklerini anlatmak için kullanılan kabelsalat sözü kablo salatası anlamına geliyor. haliyle burada esasen latince tuz kökünden gelen salata kelimesinin ne salatayla ne de tuz ile bir alakası kaldığı söylenebilir.
  • racter gibi bir yapay zeka programi ile sohbet ettiyseniz anlamini daha kolay kavrayabileceginiz anlambilimi. boyle bir durumda sadece kelimelerin secimi ve diziminin degil bir butunluk icerisinde ifade ettigi anlamlarin onemini kavrarsiniz. misal onlarca laf siralayip "gorusuruz" karsiligini alan erkek modeli ile iki cift lafla kadini yanardaga ceviren erkek modeli arasindaki fark ifadelerinin semantigindedir. insanin sozel espri anlayisinda da ayni durum soz konusudur. simdi ne mutlu turkum diyene ifadesinin varliginizin derinliklerine isleyen gucunu cumleyi olusturan dort kelimeden cikarmaya calisin. semantik bunu incelemektedir ki bu inceleyen arkadaslarin psikolojiye kayma ihtimalleri vardir. (bkz: gestalt psikolojisi)
  • semiyotik dersi ile birlikte verilen bir dilbilim çalışma alanıdır. şöyle ki;

    anlam, dilbilim bağlamında söylemlerin ve yazılı metinlerin zihindeki çağrışımları olarak tanımlanabilir. ancak bu tanım çoğunlukla eksiktir. çünkü birçok kaynakta değişik tanımlamalar mevcuttur. anlam bir bakıma niyet, değer, bilgi vb. pekçok kavramı karşılayan bir terim olarak karşımıza çıkmaktadır. aşağıdaki cümle örnekleri bu durumu açıklamaktadır:

    a) bu kelimenin anlamı nedir?
    b) bu davranışının anlamı nedir?
    c) hayatın anlamı nedir?
    d) metnin anlamı nedir?
    e) bunu söylemenin ne anlamı var?
    f) bu söylediklerin anlamsız değil mi?
    g) dünya’nın güneş etrafında dönmesinin anlamı nedir?

    bu soru cümlelerinden (a) cümlesinde “sözlük anlam”, (b) cümlesinde “niyet”, (c) cümlesinde “felsefî-psikolojik bir anlam”, (d) cümlesinde “metinsel anlam”, (e) cümlesinde “söylenen sözün gerekli olup olmadığı”, (f) cümlesinde “belirgin olmayan bir ileti”den ve (g) cümlesinde “ gözleme dayalı bir bilgi”den söz edilmektedir. “anlamın anlamı nedir?” sorusunun cevabı da burada yatmaktadır.

    kaynak : http://tr.wikipedia.org/wiki/semantik
  • bazı programcıların laflarını süslemek için kullandığı, benim gıcık olduğum laf. kardeşim şunun anlamını doğru dürüst söylesen sanki öleceksin.
  • semantic object model vs seklinde ne anlama geldigi tam anlasilamayan, 'anlamli' manasinda oldugu tahmin edilen kullanim alanlari da vardir. ayrica compiler designinda da kodun tasarlanan dilin anlam kurallarina uygun olup olmadiginin kontrol edilmesi semantik analiz olarak gecer (sanki).
hesabın var mı? giriş yap