• cihazın donanımsal mimarisi sebebiyle piyasada ve rekabette başarısız olmuştur. çift cpu'nun (çift çekirdek değil) aynı databus'tan hatta aynı ram'den beslenmesi, programlanabilmeyi düşürmüş buna eksik programlama dökümanı ve sdk'nın neredeyse olmayışı eklenerek, sega dışındaki geliştiricileri cihazdan uzak tutmuştur.

    saturn'ün bir çok varyasyonu olsa bile, yine de iki ana modelden bahsedilebilir. model 1 ve model 2 denen bu iki model arasındaki en belirgin fark, power ve reset düğmelerinin model 1'da oval, model 2'da ise daire olmasıdır. ayrıca gamepad'lerinde de fark vardır. bir diğer dikkat çekici farka da, sega logosunun yerleşiminde rastlanır. model 1'larda sega logosu, power düğmesinin solunda ve pad'in üstünde, model 2'larda ise control pad'lerin takıldığı, cihazın ön yüzeyinde bulunurken control pad'lerde bulunmaz.

    model 1 pad'leri daha büyük, kalın ve ele daha rahat oturan bir modele sahiptir. ayrıca d-pad'inin merkezinde bir bombe bulunur ve dört ana yön bu bombe üzerine oyulan ufak daireler ile gösterilmiştir. model 2'larda ise sega mega drive'dakine benzer bir d-pad bulunur. control pad daha hafif ve incedir. model 1 pad'i kadar ergonomik olduğu söylenemez. bu açıdan sony playstation control pad'inden daha başarısız olduğu ise söylenebilir.

    street fighter alpha ve street fighter alpha 2'dan edindiğim deneyimlerime dayanarak konuşursam, model 1 pad'lerinin, özel hareketler ve combolar için kolaylık sağladığını, hatta arcade stick'i aratmadığını (yerine geçebildiğini değil) söyleyebilirim. buna rağmen, pad'in özellikle kenarlardan biraz fazla kalın tasarlanmış olmasından mütevellit, oyuncunun elini yorduğunu ve kısa sürede terlettiğini belirtmeliyim. model 2 pad'leri ile capcom oyunları gibi iyi zamanlama gerektiren oyunların oynanması durumunda yorgunluk hissi azalsa da, ustalaşmak için daha uzun zaman gerekiyor. ayrıca model 2 pad'in kozmetik tasarımı gerçekten zayıf.

    sega saturn için ağız tadıyla oynanacak oyun bulmak zordur. tıpkı nintendo gibi, sega da avrupa bölgesine üvey evlat muamelesi yapmaktan çekinmediği için, bazı saturn klasiklerini oynamak için st-key denen kartuşa ihtiyaç duyulabilir. japonya için özel çıkartılan oyunlar sözkonusu olduğunda ise, (bkz: japonca).

    bir pc sahibi olup st-key aramak ve diğer zahmetlerden kurtulmanın yolları var elbet. birincisi, swap trick. cdr'a çektiğiniz oyunları oynayabilmenizi sağlayan bir numara. zaten yazılmış olan rehberler bir yana, eğer bölge sınırlamasından kurtulmak istiyorsanız, saturn cd image'larının region code'larını değiştirmenizi sağlayan uygulamaları da araştırmalısınız. ayrıca image'ları 8x hızında yazdırmanız tavsiye edilir.

    oyun koleksiyonu olarak; saturn'de bir çok 2d dövüş oyunu bulabilirsiniz. bir neo geo aes sahibi olmak gibi bir imkanınız yoksa, bir süre saturn'e çıkarılan king of fighters '95, king of fighters '96 ve king of fighters '97'ın tadını çıkarabilirsiniz. bu arada, '95 için 1 mb, '96 ve '97 için ise 1/4 mb ram kartuşuna ihtiyacınız olacak. bunları bulmanız biraz vaktinizi alabilir; ebay ihtimalini saymazsak. bu arada king of fighters '95, sadece 1 mb ram kartuşu ile çalışır. '96 ile beraber sunulan koleksiyon sürümünde bu sorun giderilerek 4mb kartuşlara uyumluluk eklenmiştir.
    snk'dan ayrıca samurai showdown ve fatal fury oynama imkanınız var. capcom'dan street fighter alpha, alpha 2, final fight ve vs. serisinden, marvel vs. capcom ve street fighter vs. x-men oyunlarını oynayabiliyorsunuz. sürpriz ise waku waku 7. tabii şu an hatırlayamadığım bir çok title daha bulunuyor.
    rpg olarak şu âna kadar kayda değer bir deneyimim olmadı. ancak, panzer dragoon saga oynama şansım oldu ve hâla etkisindeyim.
  • zamanında izmir amerikan pazarındaki bir oyun konsolu satıcısının playstation'ın yerine tercih edilmesi gerektiğini söylediği cihazdır.hatta hiç unutmuyorum adam; sony nin önünün kapalı olduğunu, bu piyasada hiçbir şey yapamayacağını, playstation alanların kısa zaman sonra ellerinde patlayacağını ama sega saturn'ün önünün gayet açık olduğunu falan söylemişti...

    derken sony; 100 milyonun üzerinde kişiye playstation satmayı başardı. sektörde önü açık(!) olan sega ise bu konsoldan sonra günden güne eridi, eridi ve batma noktasına geldi.

    yani o adam, öngörü gücüne hayran kalınası bir adam değildi. tıpkı ps yerine bu cihazı almayı tercih eden kişiler gibi...
  • ilk çıktığında direk grafiklerine tav olup aldığım, sonra playstation'ın piyasayı süpürmesi üzerine bi tarafımda patlayan, bir süre sonra da oyunu çıkmayan sega konsolu. zamanında 200$ a satılan ufak kart sayesinde vcd player olarakta kullanılabilmektedir.
  • grafik için çift işlemcili olması, her işlevin işlemcisinin ayrı olması gibi o zaman oha dedirten bir teknolojiyle üretilmesine rağmen, programlanması zor olduğu için çok fazla oyun üretilmeyen, bu yüzden de popülaritesini kaybedip platstation'a yenilen bir konsol..

    ayrıca
    (bkz: nights into dreams)
  • yurdum insanı hayatının henüz 2 boyutlu olduğu, insanların yastıkları altında commodore - amiga kartuş - disketleriyle uyuduğu yıllarda 3d oyunlarıyla ortalığı sallamış, nice veletlerin ve oyun meraklısı gençlerin gözlerinin dakikalarca teşhir için oyunlarının izletildiği bilgisayar - aterici dükkanlarının camlarına yapışmasına sebep olmuştur. 200 - 300 $'lik fiyatıyla şüphesiz devrinin gençliği için en ulaşılmaz elektronik cihaz olma ünvanına da sahiptir ayrıca...
    peki biz ne mi yaptık ? psone memlekette satışa çıkana kadar dışarda ateri salonlarında, evde ise mega drive'la , commodore 64'la takılmaya devam ettik.
  • konsol ister batsın ister tutsun sonuç olarak adamların yıllar yıllar önce yaptığı konsol ancak pc'de çift çekirdekli işlemciler piyasaya çıktıktan sonra doğru düzgün emüle edilebiliyorsa buradan sega'ya selam göndermek gerekir
  • 1993 dünyasında 3 d devrimi başlatan sega saturn konsoludur.

    japon hitachi o yıl sega için ürettiği cpu tüm dünyada deprem etkisi yarattı desem abartılmış olmaz.

    32 bit cpu o dönemim tüm büyük bilgisayar firmalarına günümüzün ultra güçlü ekran kartları teknolojilerinin ilham kaynağı olmuştur.

    sega oyun dünyasında başardığı teknolojik devrimi yazık ki oyunlarda ve süreklilikte sürdüremedi.

    bunun ilk nedeni sega nın 3. parti şirketlerine hiç şans tanımaması ve onlarla çalışmayıp kendi oyunlarını kendi yapma saplantısı segayı oyun arşivi yönünden ve çeşit yönünden sınıfta bıraktı.

    ikinci neden sony nin 94 çıkışı ve ea, namco ikilisini arkasına alarak özel oyunları ile sega ya son darbeyi indirmesidir.

    sega ve oyun dünyası saturn den sonra bir gerçeğin farkına vardı! o gerçekte donanım yada devrim değil " özel" olmak " özel" olduğunu bilmek istiyor oyuncular.

    tıpkı wii de nintendonun yaptığı gibi.
    sağdece aldığı cihazda olacak oyunlar, teknolojiler istiyor kullanıcılar.

    teknoloji öyle bir yere geldiki... 2020 yıl sonunda akıllı telefonların grafik işlem gücü ps4 ü geçecek..
    ama ne anlamı var o berbat kontroller ile?

    ah sega ah... şuan playstation 5 çıkışı konuşuluyor sen buluttun sony yağmur tüm övgüler şiirler yağmura yazılıyor..
  • hurdadan bedavaya yakın paraya alıp yavaş yavaş adam ettiğim tank gibi konsol.

    evet tanımımızı da yaptıktan sonra ekşi sözlük 1995 klonuna hoşgeldiniz sayın 35+ retrocu kardeşlerim.

    nicedir ara ara kurcalıyorum bu aleti, bence ps1'den iyidir çünkü hemen hemen aynı yaştaki lensi ps1 gibi nazlı değil, ne versen okuyor. ps1'e lens de aldım, yok bias, yok gain, yok power potu ayarla dur, gene olmadı lan. psio istiyor yavşak.

    neyse, ps1-saturn nesli için (5 mi 4 mü neyse işte) ara ara yaptığım şey 2d hitlere ve hidden gemlere bakmaktır, 2d shmup janrını da extra severim, şu aşağıdaki gibi library'si var örneğin bu jenerasyon konsolların ki harika, bunların hangisi mp hangisi exclusive bilemedim, çoğu multiplatform gibi geldi zira ps1 ve diğer platformlardan tanıdığım, bildiğim oyunlar.

    http://www.racketboy.com/…saturn-shmups-2d-shooters

    bu jenerasyonda 3d'yi ise sevmiyorum ama sega'nın low-poly hitleri yavaş yavaş kült mertebesine erişti. ne bileyim bir sega rally olsun, bir virtua fighter olsun, bir toca veya nascar olsun; bunlar bambaşka türlü güzel geliyor artık... nedendir bilinmez.

    ek: shinobi x çok çok güzelmiş.
  • hüzünlendirdiniz b'olm. zamanında sega saturn, pley istasyonlarının eline verir diye iddialaşırdık arkadaşlarla. mega drive ve mega drive 2'nin kopardığı fırtına saturn'e de yansır diye düşünüyorduk, olmadı tabi.

    yine de düşününce sega'nın esas olayı saturn değil, mega drive ve mega drive 2'dir... benim için commodore'dan daha ötedir.
  • zamanının çok ötesinde olan konsol.
    atarilere kartuş aradığımız bir çağda cd gibi bir teknoloji ve inanaılmaz ea futbol oyunlarıyla büyülemişti beni.
    şimdi o oyunları görsek burun kıvırırız gerçi ama çömez yaşlarımda ağzım açık kalmıştı.
hesabın var mı? giriş yap