• sega sadece oyun degil, bilgisayar teknolojisinin de bugunku guclu haline geli$inde buyuk pay sahibi firmalardan biridir. zamaninda gorunu$e gore buyuk ticari risk alarak, 1986 gibi bir yilda tasarladiklari oyun makineleri donanim olarak zamaninin cok otesinde, agir workstation ayarinda cihazlardir. bu kadar pahaliya malolan cihazlari elde patlamami$, yuksek ba$ariyla pazarlanmi$lardir. bunun sonucunda arcade salonlarinda muthi$ duzeyde grafiklere/seslere sahip oyunlar yayilmaya ba$lami$, insanlar evlerindeki 8086 pc'leri, amstrad'lari, commodore 64'leri, amiga'lari begenmez ve cok daha fazlasini talep eder duruma gelmi$lerdir.

    bu durum bilgisayarlara o gune dek multimedia konusunda pek de yatirim yapmayan buyuk firmalari kamcilami$, ev elektronigindeki grafik-ses kalitesindeki geli$me ivmelenmi$tir. sega'nin payi bu surecte en buyuk olani olsa gerektir, cunku 80'ler boyunca sega di$indaki oyun makinesi ureticileri kalite bakimindan cok daha zayif kalmi$, ev bilgisayarlarindan cok uzak olmayan maliyeti du$uk donanimlarla piyasaya girmi$lerdir. (bkz: capcom) (bkz: nintendo) sega bu ortamda prestij sahibi olmu$, makineleri ancak luks salonlarda oynanabilir fiyatlara satilmi$tir. (bkz: fame city)

    kar$ila$tirma yapmak acisindan donemin out run'ini iceren arcade makinesiyle populer ev bilgisayarlari commodore 64 ve cok daha pahali/elit amiga 500 donanimlarina bir bakalim,

    c64 : 1mhz cpu, 64 kilobyte ram+vram, 16 renk goruntu ve 3 kanal mono ses ciki$i, 160x120 ekran cozunurlugu. (1982)
    a500 : 7mhz cpu, 512 kilobyte ram+vram, oyun oynanabilecek mantikli cozunurluk olan 320x240'da 32 renk. (1985)
    sega outrun makinesi : 2 adet paralel cali$an 12.5 mhz cpu, 800kb ram, 1800kb vram (bkz: oha), ses icin z80 mikroi$lemciyle yonetilen yamaha ve sega tarafindan uretilen iki adet ses i$lemcisi, 3d destekli cok yuksek sayida sprite'a izin veren 32000 rengi (cu$) gosterebilen goruntu i$lemcisi.. detayli donanim tanimi icin (bkz: outrun/@kusmuk)

    goruldugu uzere sega'nin bu sisteminin icinden kafadan 3-4 amiga 500'e e$ deger bilgisayar cikiyor. donemin capcom, atari ve nintendo'sunun da oyun salonlarinda teknik yonden oldukca silik kaldigini belirtmek gerek.

    hal boyleyken, binlerce dolara satilan bu oyun sistemini projelendirmek ve satmaya kalkmak, uzerine de utanmadan ba$arili olmak her yigidin harci degildir. ke$ke bu ilerici ivmelerini devam ettirebilselerdi. degi$en $artlarla beraber populer olan ev piyasasinda ayni donanim gucunu ortaya koyamadilar, fark yaratamadilar ve silinip gittiler..
  • 17 mayıs 2000 galatasaray arsenal maçı döneminde arsenal'in forma göğüs reklamı sponsoruydu. ve bu durum, bu maç sırasında aile arasında asla unutulmayacak bir diyaloğa sebep oldu:

    bütün aile toplanmış kuzenlerin evinde maçı izliyoruz. herkeste acayip bir heyecan... arada konuşmalar oluyor.

    kuzenin nişanlısı: şu adamın adı neydi ya? (o sırada görüntüye gelen tony adams'tan bahsediyor.)
    futbolla alakası olmayan kuzen: sega...
    bütün aile: xgxlujxhkgljuxhkxgxz!

    yapma bunu, yapma bunu!
  • bir donemin efsane ve karizmatik oyun ve oyun makinesi firmasi.. 90'larin ba$indan itibaren piyasada konsollarin amiga gibi oyun agirlikli bilgisayarlardan tamamen ayrilmasinda payi vardir.

    sega master system ve sega master system 2 ile buyuk ba$ari yakalami$tir, takip eden donemlerde sega megadrive/sega genesis, sega saturn ve sega dreamcast ile surekli du$u$e gecmi$ sony playstation ve nintendo ile rekabet edemeyerek donanim piyasadan cekilmi$lerdir. alex kidd ve sonic iki me$hur sega kahramani olsalar da mario bros bilinirliginde olduklari soylenemez.

    windows 95'in ilk zamanlarinda direct x uzerinde cok fazla oyun cikartma ataklarinin da sonucsuz kaldigi oyun alaninda da i$lerinin kotuye gittigi soylenebilir. yanilmiyorsam 2000'lerin ba$inda n gage icin nokia tarafindan satin alindilar.

    bundan 15-20 yil once oldugu gibi piyasada cok bulunan birkac processor'u bir araya getirip dandik oyun konsolu uretme donemi kapandigi icin ar-ge'ye yatirim yapmayan sega'nin donanim alaninda bu hallere du$mesi normaldir.
  • 1954 yılında askeri kışlalarda bozuk parayla çalışan oyun makinalarının ne kadar popüler olduğunu fark eden david rosen isimli eski bir kore gazisinin japonyadaki amerikan üslerine pinball makinaları satmak amacıyla kurduğu firma.şirketinin ismi services games'den gelir
  • bir yerde okumuştum.. bir zamanlar arsenal'in formasında yer alan sega reklamı, o yıllarda gidilen italya deplasmanında sıkıntı yaratmış. söylenene göre self-gratification yani kendini tatmin anlamı taşıyan bir argo kısaltmaymış sega o civarlarda.
  • game gear açıldığında bir koro tarafından söylenen "seegaaa" unutulmaz bir fenomendir. az sonra başlayacak olan heyecan kasırgasının habercisidir adeta.
  • playstation ile ölesiye yarışa giren firma, sonuçları;
    yarışı kaybettikleri gibi firmada çok ağır darbe aldı elde kalan konsollar satılmayan oyunlar üstüne birikmiş doğalgaz ve elektrik faturaları derken ciddi bir mali kriz, bahsi geçen ürün bilindiği üzere sega dreamcast

    sanırım sonic karakterini sağa sola kiralayarak dönüyorlar, arada total war fln da var tabi, umarım eski günlerine döner.
  • 1940 yılında martin bromley, ırving bromberg ve james humpert adında üç girişimci, ikinci dünya savaşının askeri personel artışına nasıl etki ettiğini ve bu personel sayısının artışıyla askeri üslerde çalışan insanların eğlence açlığının nasıl artış göstereceğini öngörüyorlar.

    bunun üzerine honolulu'da askeri üslere aşina olduğumuz bozukluk ile çalışan (bkz: insert coin) makineleri sağlamak için standard games'i kuruyorlar.

    savaş sona erdiğinde standart games'i satarak yeni bir dağıtımcı olmak üzere ve yine askeri üslere çalışan service games'i kuruyorlar.

    50'li yıllarda (mccarthy dönemleri, cadı avı yılları) amerika'da karanlık bir dönem baş gösteriyor. alkole, kumara, müziğe ve oyunlara yasaklar konuyor, sansür devri gelişiyor. service games de bu yasaklardan nasibini alıyor tabi ki. bozukluk ile oyun deneyimi sunan makineler kaldırılıyor.

    sansür gelince çalışanlar japonya'da piyasanın müsait olduğunu, japonya'daki abd üslerinden devam edebileceklerini keşfediyorlar. amerika'da her yerden kıstırılan, ekmek teknesi batırılan service games, tokyo'ya service games of japan adını alarak yerleşiyor. japonya'daki amerikan üslerinde "insert coin" sistemine dayalı olan makineler çalışmaya devam ediyor.

    54 yılında çıkan diamond star (şunun gibi bir makine) ile birlikte service games, sega kısaltması ile anılmaya başlıyor.

    biz de bu hikayeden yıllarca japon şirketi sandığımız sega'nın esasında bir amerikan şirketi olduğunu, 3 ön sezisi yüksek, fırsatları değerlendirmeyi iyi bilen, zehir gibi amerikan girişimci tarafından kurulmuş olduğunu ve amerikan tüketici kültürüne yönelik bir proje olarak başladığını öğreniyoruz...
  • şu oyunla bir nesle michael jackson'ı sevdirmiştir.
  • çinlidir, japonludur, iyi firmadır, güzel firmadır. ürettikleri game gear olsun, mega drive olsun taş gibi aletlerdir. fakat nintendo'ya karşı sürekli karalama kampanyası yürüttükleri için hafiften antipatim vardır bu adamlara. "sega does what nintendon't" diye reklamları vardı bunların zamanında. ha n'oldu? konsol satışlarında nintendo'dan her kulvarda açık ara fark yediler. 2001 yılında da konsol işinden tamamen çekildiler. sonra sony geldi piyasayı dağıttı zaten.
hesabın var mı? giriş yap