• bugünlere gelmesinin baş mimarının, aşağıdaki linkini vereceğim entry'de oldukça güzel açıklandığı üzere, luca cordero di montezemolo olduğu yarış takımı.

    #140941210

    the last dance belgeselini izleyenler bilir, orada takım menajeri jerry krause rüya takımı sezon sonunda dağıtmanın planlarını yapıyordu. öyle ki, sezon başlarken phil jackson'a şöyle demişti; "82-0 yapsan bile bu son sezonun".

    takımın ve dünya basketbolunun yıldızı, tarihin en büyük oyuncusu michael jordan ise, "phil yoksa ben de yokum" diyordu.

    ne kadar tanıdık değil mi?

    2006'nın sonunda da, michael schumacher zirvedeyken bırakıyor, onunla beraber teknik patron ross brawn da gidiyor. takım patronu jean todt bir yıl daha kalıyor, çünkü yıllardır istediği ve sevdiği kimi raikkonen takıma katılıyor. felipe massa latin kökenli bir pilot olarak ferrari'de çok daha fazla sevilmesine rağmen, todt raikkonen'e gereken desteği veriyor, raikkonen sezon ortasından itibaren yarış mühendisi chris dyer (ne tesadüf bu adam da italyan değil!) ile birlikte bridgestone lastikleri çözüp çok hızlanıyor ve sezon sonunda 1 puanla şampiyonluğu tifosiye getiriyor.

    sonra ne oluyor dersiniz? "en son benim sözüm geçer, ne kadar başarılı olursanız olun patron benim" noktasını iyi vurgulamak isteyen montezemolo, sonunda jean todt'u da gönderiyor. takımın başına italyan stefano domenicalli geçiyor.

    luca aynı zamanda 2008 sezonu devam ederken, jean todt'un favorisi raikkonen'i de göndermenin hesaplarını yapıyor. çünkü tütün yasaklarından para kaybeden takım marlboro'nun yerine ana sponsor olarak santander ile anlaşmak üzere. bunun anlamı da, santander'in bir şartı olarak, fernando alonso'nun takıma katılması ve tartışmasız 1. pilot olması.

    raikkonen-alonso ikilisiyle bu mümkün olmadığından, raikkonen'le yollar daha 2008 devam ederken ayrılıyor (birçok kişi bu tercihin sebebinin massa'nın 2009'da geçirdiği kaza olduğunu zannediyor. bu doğru değildir. her şeye 2008 yılında karar verilmişti).

    tabi bunlar olurken raikkonen aslında ispanya gp'nin ardından şampiyonada lider. monaco gp'de alonso ön anlaşmayı imzalıyor. padok çalkalanıyor tabi, bir yandan da yarış başlarken, ne tesadüf ki raikkonen'in lastikleri 3dk sinyaline kadar takılmıyor. bu prosedür ihlali olduğu için, yarış devam ettiği sırada raikkonen pitten geçme cezası alıyor, haliyle monaco gibi bir pistte şansı tamamen yok oluyor.

    o noktadan sonra raikkonen ciddi tempo kaybı yaşıyor yarışlarda, bir türlü iki yakası bir araya gelmiyor. tabi raikkonen'in çifte şampiyon olduğu bir senaryoda böyle bir pilotu göndermenin halkla ilişkiler açısından tam bir felaket olacağı da malum. ama santander anlaşması oldukça ballı bir anlaşma, ve bir takımda bir pilot artık popüler değilse, onu geriye düşürmek çok kolay bir iş. zaten massa var, formda ve şampiyonluğu o da kazanabilir.

    takımda massa öne çıkarılıyor ve hayatının sezonunu geçiriyor. latin pilot ikilisi isteyen santander'in kölesi olan montezemolo, massa'nın şampiyon olması ihtimaliyle ellerini ovuşturuyor tabi. kadere bakın ki sezonun son yarışının son turunun son virajında, lewis hamilton şampiyon oluyor. şu anda bu entry yazılırken yıl 2022, ve ferrari'nin son dünya şampiyonu hala kimi raikkonen.

    tabi takıma domenicalli'nin getirdiği ışıklı pit stop sistemi singapur gp'de patlayıp massa'ya galibiyete mal olmasa şampiyonluk gelebilirdi.

    2009 sonunda raikkonen 1 yıl erken parası ödenerek (santander ödüyor bu parayı) gönderiliyor. takıma alonso geliyor ve ferrari'nin günümüzde de halen devam eden latin havası başlıyor. alonso sezonlarını anlatmaya gerek yok. strateji hatasıyla giden 2010 şampiyonluğu, daha sonrasında yetersiz otomobiller, ve sonunda 2014'te çöküş; ferrari f14 t , gerçek anlamda korkunç bir otomobil.

    sonunda bütün bu olanların müsebbibi, enzo ferrari döneminde sağ kol olan, ferrari ile özdeşleşen, asla ayrılmaz, ancak kendisi isterse gider denilen di montezemolo'nun da ipi fiat tarafından çekiliyor. çünkü finansal başarıya karşılık, bu kadar uzun süreli sportif başarısızlığa, hele de 2014'teki gibi facia bir otomobile ve sezona artık kimse sabır göstermez.

    tabi montezemolo'nun en büyük hatalarından biri de turbo hibrit dönemini hafife almış olmasıdır. "nasıl olsa fiat var, turbo motorlarda bir sorun yaşamayız, bu konuda firma hafızamız ve tecrübemiz iyi" dediği motorlar, zannettiğinden çok daha karmaşıktı. üstelik mercedes, bu güç ünitesini 2007'de tasarlamaya başlamıştı.

    ferrari'nin bu motora rakip olabilecek bir güç ünitesi üretmesi 2018'i bulmuştu. ancak güç ünitesi tek başına yeterli olamazdı, ve olmadı da. çünkü 2018'de vettel-ferrari ipleri zaten kopmak üzereydi. üzerine almanya'da yaptığı hatayla 25 puanı çöpe atması vettel'in sonunu getirdi.

    tüm bunlara karşılık mercedes'teki takım bağları, yönetim anlayışı, tüm dünyanın gözlerinin önünde strateji şefinin telsizden "benim hatam" diyebildiği bir organizasyonel kültür varken ferrari gibi montezemolo'nun katkılarıyla ultra politize hale gelen, herkesin kuyu kazmaya çalıştığı bir takım tabi ki şampiyon olamayacaktı.

    tüm bu politik durumun son ayağı da, 2018 sonunda maurizio arrivabene'nin takımdan gönderilmesiydi. evet, bir darbe, bir ayak kaydırma daha. ve takımın başına deneyimli mühendis mattia binotto oturuyor. ardından korkunç geçen 3 sezon daha.

    ve sonunda harika bir otomobil, ferrari f1-75. peki, otomobili ürettin, artık rekabetçisin, peki takım? takım aynı. full italyan, full duygusallık, full politika. öyle ki, charles leclerc çoktan ipleri koparmak üzere. kendisi asla böyle bir şey yansıtmasa da ben öyle olduğuna eminim.

    organizasyon kültürünü değiştirmek çok zordur. hele ki duygusal milletlerde. italyanlar bu konuda aynı biz türkler gibiler. ve bu değişmedikçe başarı zor gelir.

    dipnot: 2007'de nigel stepney'nin yaptıkları ferrari'ye dış milletlerden insanları önemli pozisyonlara getirmenin sakıncalı olduğu fikrini aşılamıştır. ardından 2014'te james allison'ın gelişi sonrası yan çizip ingiltere'ye dönmek istemesi tuz biber olmuştur ki 2014'teki otomobil inanılmaz derecede kötüydü.

    bu olayların etkisi küçümsenmemelidir ancak sırf bir kişi yüzünden böyle bir paranoya geliştirmek de gördüğünüz üzere sağlıklı bir yaklaşım olmamıştır.

    dipnot 2: "madem 2008'de takımdan gönderilmesine karar verildi, neden raikkonen 2008'de sözleşme uzattı?" diye bir soru gelebilir. bu sorunun cevabı ise kontratta bulunan maddelerdir. raikkonen gerekli performans kriterlerini karşıladığı takdirde sözleşmesini 1 yıl uzatma opsiyonuna sahipti. o dönem zaten şampiyonada lider olduğu için bu opsiyonu kullandı ve sözleşmesi 2010 yılını da kapsayacak hale geldi.

    fakat raikkonen bunun formalite olduğunu biliyordu. 2010'daki parayı garantilemek için bu opsiyonu kullandı. ferrari ile işinin bittiğini biliyordu. bu para kendisine takımdan gönderilirken santander desteğiyle ödendi. o sene yarışmamasına rağmen parasını bu sayede aldı.
  • pit duvarının benzersiz stratejilerinin tercümelerini idrak ettiğimi düşünüyorum.

    "d planına ne dersin charles?"
    alfabeyi saymaya başlamışlarsa o yarıştaki en iyi sonuç beşincilik ya da altıncılık olur. beklentiniz varsa hemen vazgeçin. b planından sonrasını ciddiye almayın. bu ekip orada durduğu sürece a planını da ciddiye almayın zaten.

    "bu lastiklerle kaç tur daha atabilirsin?"
    araç kuru ekmek yer gibi lastik yiyor, birazdan arkandakiler selektör yapmaya başlayacak.

    "5 tur daha idare edebilir misin charles?"
    herkes taze lastikle tur başına 2 saniye alarak gelirken iyice vakit kaybet, sonra tek pit deneyeceğiz, son turlara önde gireceksin ama lastikler bittiği için herkes seni geçecek. bu f planımız. copy that.

    "5 dakika içinde yağmur bekliyoruz"
    hiçbir zaman yağmur yağmayacak. küresel gıda krizi oluşturacak biçimde kuraklık olacak.

    "max'ın pit stratejisi neyse tam tersini yap."
    zaten biz ne yapsak olmuyor bari tam tersini yapalım belki kaos olur, bir şeyler olur. 25 puanlı sistemde her şey mümkün. max pite girince fazladan 3 tur daha atmak galibiyeti bize getirecek ama nasıl diye sorma. plan ğ.

    "yağmur başladı hemen pite gel. box box."
    herkes ıslak zemin lastiğine geçerken biz ekip olarak farklı bir strateji üzerinde düşündük ve yumuşak lastik takmaya karar verdik.
    (2 dakika sonra)
    leclerc: ahh bu çok yanlış bir karardı.
    xavi: copy that.

    "araç hiç iyi hissettirmiyor, sorun nedir, her şey yolunda mı?
    "hiçbir sorun yok, yarışına odaklan lütfen."
    en fazla 4 tur sonra motor arızası nedeniyle dnf geliyor.

    "lewis/max/her kimse son turlarda tempo kaybetmesini bekliyoruz."
    yine yanlış strateji yaptık, bir şey biliyormuşuz gibi davranmaya çalışıyoruz. (o pilot son turları mor yaka yaka geçecek)

    insan bazen yanlışlıkla doğru yapar. bunlarda o bile yok. ibretlik bir ekip.
  • formula 1'de 1980'den 2009'a kadar kullandıkları tüm araçların, motor vs. gibi iç yapıları da dahil olmak üzere, detaylı fotoğraflarının aşağıda tek tek paylaşıldığı f1 takımı.

    1980 – ferrari 312t5: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1981 – ferrari 126ck: araç parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1982 – ferrari 126c2: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1983 – ferrari 126c2b: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1983 – ferrari 126c3*: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1984 – ferrari 126c4: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1985 – ferrari 156/85: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1986 – ferrari f1/86: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1987 – ferrari f1/87: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1988 – ferrari f1/87/88c: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1989 – ferrari 640 (f1-89): araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler

    1990 – ferrari 641 (f1-90): araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1991 – ferrari 642 (f1-91): araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1991 – ferrari 643*: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1992 – ferrari f92a: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1993 – ferrari f93a: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1994 – ferrari 412 t1: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1995 – ferrari 412 t2: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1996 – ferrari f310: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1997 – ferrari f310b: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1998 – ferrari f300: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    1999 – ferrari f399: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler

    2000 – ferrari f1-2000: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2001 – ferrari f2001: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2002 – ferrari f2002*: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2003 – ferrari f2003-ga: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2004 – ferrari f2004*: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2005 – ferrari f2005: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2006 – ferrari 248 f1: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2007 – ferrari f2007: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2008 – ferrari f2008: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler
    2009 – ferrari f60: araç, parça ve motor fotoğrafları, yarışlardan kareler

    not: 2010'lar için benzer bir çalışma elimde yok maalesef.
  • bugün çıkan bi habere göre, ferrari'nin eski basın şefi alberto antonini bi youtube kanalına konuk olmuş. ve anlattıklarına göre sebastian vettel 2015'te takıma ilk katıldığında takımda işlemeyen birçok şeyi değiştirip redbull'da ona 4 şampiyonluk kazandıran yöntemleri uygulamak istemiş. antonini'ye göre vettel, doğru yapılmadığını düşündüğü bir şey gördüğünde "bu doğru değil, yanlış yapıyorsunuz, biz redbull'da böyle böyle yapıyorduk" dermiş ve aldığı cevap ise genellikle "redbull'da değilsin ferrari'desin, burada işler böyle yürür" şeklinde olmuş. ve bu davranışı daha ilk günlerinden itibaren takım içerisindeki birçok çalışanın ona karşı cephe almasına yol açmış.

    açıkcası bugün ortaya çıkan bu iddialar ferrari'yle ilgili şüphelerimi doğrular şekilde. bu takım tam bir yeniçeri ocağı. takımın içerisinde ve özellikle kilit noktalarda birbirini sürekli kollayan, o büyük ferrari markasını kendine kalkan yapmış bi çete var ve takımı yönetiyorlar her anlamda. bu adamların hoşuna gitmeyen herkesin ayağı kaydırılıyor bir şekilde.

    hatırlayın ferrari tarihinin en iyi günlerinin nasıl oluştuğunu. yine aynı şuanki gibi 20 yıla yakın şampiyon olamamış bi ferrari takımı vardı 1990larda. takım patronluğuna getirilen jean todt ve takımın danışmanı efsanevi niki lauda ferrari'nin yine süründüğü bu yıllarda gridin en iyi pilotu michael schumacher'i takıma getirmek için çok uğraştı. schumacher o yıllarda ferrari yerine mclaren veya williams'a gitse şuan 7 şampiyonluğu değil belki 9-10 şampiyonluğu olurdu. ama o ikonik ferrari markasıyla bu başarıları yakalamak istedi. tek bi şartı vardı, o şart da takımın anahtarıydı. yani takımın sadece pilotu değil aynı zamanda takımın gizli yöneticisi olup, yıllar sonra aynı vettel'in yapmak istediği gibi benetton'da ona 2 şampiyonluk getiren yöntemleri burada da uygulamak ve kendi ekibini ferrari'ye getirmekti. vettel'e eyvallah demeyen ferrari o yıllarda schumi'ye dedi ve schumi takıma 1996 yılında katıldı. ferrari gibi aşırı muhafazakar bi şekilde yönetilen bi takım bu şartı nası kabul etti bilmiyorum. belki lauda'nın varlığı, ferrari başkani montezemolo'yla olan uzun süreli dostluğu sayesinde onu ikna etti. bilmiyoruz o günlerde neler döndüğünü.

    schumi takıma katılır katılmaz jean todt'la beraber işe koyuldu. önce benetton'da birlikte çalışıp 2 şampiyonluk kazandığı ross brawn, rory byrne ve nigel stepney'i getirdi ve birlikte bu takım içerisindeki yeniçeri ocağını dağıttılar ve bu iş bilmez çapsızlara nasıl çalışılır, nasıl kazanılır hepsini öğrettiler. tabi kolay olmadı rakipleri williams ve mclaren şampiyonluk kazanmak için çalışırken, bu ekip hem şampiyonluk için çalışırken hem de takıma kök salmış verimsiz çalışma kültürünü değiştirmekle uğraşıyorlardı.

    şu ekibe bakın.

    -takımın danışmanı: avusturyalı niki lauda
    -takımın patronu: fransız jean todt
    -takımın teknik direktörü: ingiliz ross brawn
    -takımın araç dizayncısı: güney afrikalı rory byrne
    -takımın baş mekanikeri: ingiliz nigel stepney
    -takımın birinci pilotu: alman michael schumacher
    -takımın ikinci pilotu: irlandalı eddie irvine
    -takımın sonradan gelen ikinci pilotu: brezilyalı rubens barichello

    şu ekibe bakar mısınız... takımdaki nerdeyse kilit hiç bir mevkide italyan yok, nerden geldiğin kimsenin umrunda değil, sadece liyakat var. f1 tarihinin ilk dream team'i. bu ekibin neler başardıklarını burda açıklamama gerek yok, tarih yazdı zaten. ama bu ekibin nasıl dağıldığına ve yeniçerilerin nasıl geri dönüş yaptığına gelirsek;

    fia ve diğer takımlar ferrari'nin 6 kez üst üste takımlar, 5 kez üst üste pilotlar şampiyonası kazanmasından çok sıkılmıştı ve bunun için 2005 sezonu başlamasına kısa bir süre kala ferrari'ye bi oyun oynadılar. bu oyun da şuydu. 2005 sezonunda pitstoplarda lastik değiştirmek yasaklandı. yani herkes yarışa başladığı lastikle yarışı bitirmek zorundaydı. o yıllarda da izleyenler hatırlar, şimdiki gibi tek lastik üreticisi yoktu. 2 tane vardı. ferrari bridgestone kullanıyordu, rakipleri mclaren, williams ve renault ise michelin. bu absürt kuralın ferrari'yi geriye düşürmek için olduğu çok açıktı. (daha sonra o kural formula 1'in de götünde çok pis patladı. ve abd pazarını kaybettiler. ama bu başka bi yazının konusu. (bkz: 2005 abd gp)) çünkü michelin uzun stintlerde bridgestone'a göre çok daha dayanıklıydı. tabi bilerek bu kural sezon başlamadan 1 ay önce yayınlandı. bridgestone'un buna hazırlanacak zamanı yoktu. ross brawn yıllar sonra yazdığı kitabında diyor ki "tek lastik kuralı yayınlandığı an daha sezon başlamadan o yıl şampiyonluğa oynayamicağımızı anlamıştık." schumacher yine de büyük lastik dezavantajına rağmen yine harika bi sezon geçirdi ve kendisinden çok daha iyi lastiğe sahip olan montoya ve fisichella'nın önünde bitirdi sezonu. schumi'nin en underrated sezonlarından biridir 2005.

    schumacher her ne kadar pes etmeyip çok iyi bi sezon geçirse de, son yıllarda ferrari başkanı italyan luca di montezemolo'nun, ferrari'nin yakaladığı bu muhteşem başarılardan yeteri kadar övgüyü kendine alamadığı haberleri çıkmaya başlamıştı. ferrari ve schumacher yıllar sonra ilk defa şampiyon olamayınca, schumi ve ekibine 1996'da verdiği takımın anahtarlarını 2006'da geri aldı. yıllardır bu anı kolluyordu belki de ama takım sürekli kazanırken bunu yapmak okların kendine dönmesine neden olacaktı. üstelik bu sefer onu durduracak eski dostu niki lauda da yoktu. ayrılmıştı takımdan 2001'de.

    yıllarca takımın hem pilotluğunu hem de yöneticiliğini yapan schumacher artık sadece bi pilottu ve dahası montezemolo schumi'ye gözdağı verir gibi schumi'nin yerine veya yanına kimi raikkonen'i getirmek için görüşmeler yapmaya başladı açık bi şekilde. schumi de en sonunda, takıma verdiği onca şeyden sonra kendine yapılan bu saygızlığa rest çekip ben bu oyuna gelmem dedi ve 2006 sezonu devam ederken sezon sonunda emekli olacağını açıkladı. onunla birlikte ross brawn da ayrıldı 2006'da. bu ekibin birlikte yarattığı son araba olan 2007 aracıyla takım raikkonen'le 1 şampiyonluk daha aldı ve 2007 sezonunun sonunda takım patronu jean todt da ayrıldı. (2007 sezonu devam ederken spygate skandalından dolayı nigel stepney de ayrıldı).

    2007 sezonu sonu itibariyle dream team dağıldı ve onların boşalttıkları yerlere yaklaşık 10 yıl sonra yeniden yeniçeriler geldi. aradan 15 yıl geçti ve bu 15 yılda ferrari bir daha hiç şampiyon olamadı. renault'la 2 kez şampiyon olmus alonso geldi olmadı, redbull'la 4 kez şampiyon olmuş vettel geldi olmadı. değiştiremediler takımın bu kültürünü ve maalesef bu çeteye karşı verdikleri savaşları kaybettiler.

    şimdi de sıra leclerc'de. ama prost, alonso, vettel gibi f1 tarihinin en büyük isimlerini mideye indirmiş bu örgüt için, kariyerinde sadece 5 galibiyeti bulunan leclerc en fazla ayaküstü atıştırmalık olur. çok zor işi maalesef. takım içerisine kök salmış bu örgütün şuanki gücünü şöyle 2 örnekle açıklayayım;

    1-) 2019 sezonunda ferrari lewis hamilton'la görüşüyor. kazanacağı parada anlaşıyorlar ama hamilton kendi ekibini ferrari'ye getirmek isteyince ferrari masadan kalkıyor ve hamilton mercedes'te kalıyor. düşünebilir musunuz bu ekip o zaman f1'in zirvesindeki adamın gelmesine izin vermiyor neden? kendi koltukları gidecek çünkü. hamilton çok daha kaliteli elemanları getirecek bu heriflerin yerine. schumacher yılları ferrari tarihinin en iyi yılları olsa da bu yeniçerilerin en kötü yılları. hiçbir yerde sözleri geçmiyordu, dream team çok iyi bastırıyordu bunları, belli ki schumacher yıllarının tekrarını istemiyorlar. derin ferrari resmen :d bu sene yarışları izleyenler biraz farketmiştir. her yarış stratejilerde çok gariplikler oluyor. yapılanlar hatadan çok sabotajı andırıyor gibi.

    2-) bu sezon başında dream team'in efsanevi patronu jean todt'un takıma danışman olarak döneceği konusuluyordu. hatta iddialar da çok ciddiydi. tam olacak derken, son anda bir şey oldu ve anlaşma yattı. f1 gazetecileri ferrari'nin şuanki patronu olan binotto'nun bu hamleyi engellediklerini yazdılar.

    sadece pilotlar değil aynı zamanda mühendisler de çok çekiyor bu çeteden. ferrari'den ayrılan james allison mercedes'te tarih yazıyor. ferrari'den ayrılan pat fry mclaren'i yeniden ayağa kaldırıyor. böyle büyük bi markanın böyle berbat bi kültürü var maalesef.

    açıkcası şuan gridde bu kültürü yıkabileceğini düşündüğüm tek kişi max verstappen. anca onun gibi baskın bi karakter başa çıkabilir bu elemanlarla. ıslak odunla döve döve adam edebilir aynı schumacher gibi. tabi onun da ekibiyle gelmesi lazım. tabi buna ferrari izin verir mi veya redbull'da işler bu kadar yolunda giderken verstappen böyle bi maceraya girer mi? muhtemelen girmez.

    takımın tek çıkar yolu bana göre, ferrari'nin f1 departmanını ingiltere'ye taşıyıp, takımı ingilizleştirmek. aynı mercedes gibi.

    çünkü ferrari italyanların eline bırakılmayacak kadar büyüktür.

    şu video da bu anlattıklarımın kısa bi özeti gibi
  • araç lansmanı ve testleri izledikten sonra herkesin rb19 dan birşeyler kopyaldığı , ferrarinin ise sf23 ü geliştirdiği görüldü. yine bir kolej havası, yine bir tek turda en hızlı araç konfigürasyonu yer alıyor.

    umarım bu sene o senedir ama “insan_yiyici_33” ve gelişmiş rb20 ile zor görünüyor. anca red bull garajının sıçması veya adrian newey 'in gözden birşeyler kaçırması lazım. bu olaylar olsa olsa ferrari takımında olur gerçi ama işte bir umuttur yaşamak.

    evet seviyoruz kendisini. kim sevmez ki gerçi? `everybody is a ferrari fan. even if they say they're not, they are ferrari fans.`

    küçük bir çocuğa bir araba çiz deseniz o da kırmızı bir araba çizer . bu hevesle başlıyoruz yeni sezona.
    papa yardımcımız olsun!
  • alonso'yu astınız, vettel'i zehirlediniz, leclerc'i yedirmeyiz.
  • arkasında tur başına 3.2 saniye kapatarak gelen ve de 50 tur aynı lastikle giden pilotuna, 'onu tutarsan birincisin.' diyebilen becerisizliklere sahip araba üreticisi. podyumu garanti olan pilotu ancak 4. olabiliyor. aynısını oyunda yapsan 'ne yapıyorsun amk mal mısın?' diye uyarı verir, konsol. gerçekten de pilotlarını bu kadar rezil eden başka bir takım yok formula 1'de. gariban haas takımı bile daha cesur ve daha akıllı.
  • on beş yıldır bir enerji içeceği takımının seviyesine çıkamaması yürek sızlatandır.
  • gelecek sene sainz artı sainza memurluk edecek bir pilotla yola devam etmesini dilediğim f1 takımı.

    leclerc, vettel falan size fazla. iyi bir pilotu hakketmiyorsunuz siz! sainz gibi yeteneksiz bir pilotu ittire kaktıra birinci yaptınız. onu geçtim, sainz bir kaç tur arkasındakileri tutsa ilerleyen turlarda yine birinciliği alır leclerc de podyum kaçırmazdı!

    şu takım emriyle sainz'ın yerini bırakmasına laf eden arkadaşlar! sainz kaç tur boyunca hamilton ve hatta kanadı kırık leclerc'den daha yavaş tur attı! fırsat verdiler, hedef tur zamanı verdiler 0.3 sn geride kaldı o hedeften de! bir zahmet yerini versin hatta defolsun gitsin!

    jean todt zamanı ferrari nere şimdiki ferrari nere. tabi o zaman schumacher farkı da vardı! leclerc çok yumuşak kalıyor. verstappen gibi, schumacher gibi biri lazım oraya!
  • hakkındaki en isabetli tespitlerden birisini, ros brawn'ın olduğu schumacher'li yılların başarısını vurgulayan niki lauda yapmıştır; "bir alman etkisi vardı: açık ve bükülmez. ingilizler köprü görevi gördü. italya ise tamamen romantizm ve spagetti ile ilgili."
hesabın var mı? giriş yap