• doğru okunuşu "şanjman".
    fransızca'dan geliyor, le changement. (ing. the changement)
    değişiklik demek.
    (vitesin değişmesi ile ilgili olarak...)
    yıllarca yanlış söylene söylene bu hale gelmis...
    şanzıman ya da şanzuman; ikisi de ne doğru, ne yanlış...
  • mehmet demirkol'un iddiasına göre, madem "şanjman" diyemedi millet de "şanzıman" demeye alıştı ve de herkes öyle kullanmaya başladı, hiç kasmasın "şarj" diyemeyenler, bir "şarz" tutturmuşlar öyle devam etsinler.

    şarz denmesine fevkalade sinir olan biri olarak bu görüşü ilginç buldum yine de.
  • arabalarda bulunan ve de motorun donme hareketini usturuplu bi bicimde tekerleklere aktarmada gorevli bir organ. (bkz: aktarma organi)

    otomatik vitesli bir araba dikkatsiz ve de hoyratca kullaniliyorsa dagilmasi cok muhtemel bir teknik yapi. (bkz: sanzimani dagitmak)
  • zamanında porno film gösteren sinemalarda herhangi bir polis baskınına karşı yedekte duran diğer sinema makinesi için de kullanılırmış *
  • otomatik, manuel, yarı otomatik (steptronic, selespeed vb.) gibi çeşitli şekilleri olan motorun ana milinin dairesel momentini değişik oranlarla tekerleklere aktaran sistem. küçük viteslerin oranı büyük, büyük viteslerin oranı ise bire yakındır (hatta oran birden küçük olduğunda buna overdrive denir)
  • elektrikli otomobillerde bulunmamaktadır.

    bu sisteme içten yanmalı motorların yalnızca belirli devir/dakika aralıklarında güç ve tork üretebilmesi ve yalnızca bu devir aralıklarında verimli olması sebebiyle ihtiyaç duyulmuştur, motoru belli devir aralıklarında tutan çeşitli dişlilerden oluşan bu sistem göreceli olarak çok daha basit olan elektrik motoru kullanıldığında anlamsız bir düzenek olmaktadır. örneğin içten yanmalı motorlar 800 devir/dakika altındaki hızlarda durma eğilimi göstermektedir. motoru çalışır tutmak için hiç olmazsa gerektiğinde (araç geçici olarak durduğunda) tekerlekler ile bağlantısını kesmek gerekmektedir.

    otomobillerde kullanılan elektrik motoru ise sıfır devirden itibaren daima en yüksek torku ve en yüksek gücü aralıksız olarak verir, elektrik motorunun döneceği yön elektrik akımının yönü ile belirlenir. elektrik motorlarının verimi çevirdikleri devir/dakika sayısına göre değişmez, daima en yüksek verimde çalışırlar. lüzumsuz ısı ve gürültü üretmezler, elektrik enerjisinin tamamına yakınını hareket enerjisine çevirirler. çok düşük ve çok yüksek devirlerde çalışmalarında bir mahsur yoktur. yavaşlama ve yokuş aşağı iniş sırasında enerji geri kazanım sistemi (kers) olarak da çalışabilmekte, aracın pillerini (veya genellikle süperkapasitörleri) bu enerji ile doldurarak enerji tasarrufu sağlamaktadır.
  • (bkz: #64744074)
  • priz direk, ana mil, grup mili, dişli grupları, geri vites dişlisi, kayıcı mil, senkromecler ve vites çatalı isimli parçaların uygun bir şekilde, genellikle aluminyum döküm bir gövde içerisinde birleştirilmiş haline verilen isim. mühendislik harikasıdır. hareketini temin eden motorun gücünü başka bir organa istenilen devirde iletilmesi bu komplike cihaz tarafından sağlanır. sadece otomobillerde kullanıldığı düşünülse de, dönme hareketi ile çalışan bir çok makinede kullanılabilir.
  • (bkz: sanzuman)
  • dağılan bişey,ama vites kutusundan biraz daha kapsamlı olsa gerek,hareketin iletimi ile ilgili birşey olsa gerek
hesabın var mı? giriş yap