• 1964 yapımı film versiyonu oldukça eğlenceli. son kısımdaki yeşilçam'ın olmazsa olmazı aksiyon sahnelerini saymazsak, kahramanlarımız büyük travmatik olaylarla karşılaşmalarına rağmen hep gülmeyi başarıyorlar. bu da filmi tam bir komedi filmi yapıyor. sanırım 1937 yapımı tovarich filminin bir uyarlamasıymış.
  • ülkemizde dormen tiyatrosu tarafından yıllarca sahnelenmiş ve bu sezon da ibb şehir tiyatroları'nda haldun dormen yönetiminde sahnelenmeye başlayan fransız bulvar tiyatrosu'nun başarılı oyunlarından. orijinal adıyla tovaritch (tavariş/yoldaş) şahane züğürtler, iki perde ve ara dahil yaklaşık 2,5 saat sürmekte.

    oyun; bolşevik devrimi ertesinde rusya'dan kaçan aristokrat bir çifti konu alıyor. çar tarafından kendilerine emanet edilen serveti halkın parası olduğu gerekçesiyle bir kuruşuna bile dokunmadan korumaya çalışırken yoksulluktan fransız bir ailenin yanında uşak olarak çalışmak zorunda kalan bu zarif çiftin hikayesi komik olduğu kadar hüzünlü. bir yanda kimliklerini saklama çabaları, diğer yanda altes ve ekselans iken uşak olup üstüne uşaklığı kusursuz derecede iyi yapmaları, bilgileri, görgüleri, kültürleri, memleket özlemleri, aile üyeleriyle gelişen komik ilişkileri ve her şeye rağmen gülümseyebilmeleriyle hoş bir kara mizah.

    oyunun ilginç yanlarından biri de bir çok rus yazarın, rus halkındaki fransız hayranlığı ve özentiliğini küçümsemesine karşın, bir fransız yazarın rus aristokrat sınıfını övgüye değer görmesi. öyle ki izleyiciler arasında ouratieff çiftine hayran olmayan yoktur sanırım.

    oyunculuklarda genel olarak iyi bir uyum yakalanmış. özellikle ekselans mikael rolünde can başak ve altes tatyana rolünde müge akyamaç çok keyifli bir çift olmuşlar. canan göknil imzalı finaldekileri ayrıca göz kamaştıran kostümler, barış dinçel imzalı görkemli ve değişimi biraz uzun süren dekor da bahsedilmeyi hakediyor.

    oyuna dair tek bir keşke var içimde. finalde o muhteşem kostümler ve muhteşem parça oçi çorniye (bkz: oçi çiornie) eşliğinde bir vals yapsalardı muazzam olmaz mıydı?
  • sezer sezin ve ayhan ışık'ın rol aldıkları 1964 yapımı bu türk filminde sezer sezin kendi sesi ile rusların ünlü oçi çiornie'sine yazılmış türkçe sözlü şarkıyı seslendirmektedir.

    film hakkında ayrıntılı bilgi şurada http://cilekindunyasi.blogspot.com/…ane-zrtler.html
  • rusya'da proleter devrim sonrasında atıldıkları hapisten kaçmayı başaran emperyal aile fertlerinin, sonradan görme bir fransız soylusunun yanında hizmetçi olarak çalışması ve bu son kalan emperyal aile fertlerinin varisi olduğu rus mirası üzerine konu edilmiş, dormen tiyatrosu tarafından icra edilmiş şahane bir oyun.
  • jacques deval'in 1933'de romen asıllı oyuncu elvire popesco için yazdığı ve dünya çapında klasik hale gelmiş eseridir. orijinal adı "tavariş"tir. rusça'da "yoldaş" anlamına gelmektedir.

    konusu: rusya'daki devrimden sonra pek çok rus asilzadesi batı ülkelerine kaçar. ouratieff çifti de bu ailelerden biridir. çar'a ait yüklüce bir serveti de beraberinde getiren çift bu paraya dokunmaz, çeşitli evlerde hizmetçilik ve uşaklık yaparak hayatlarını sürdürmeye devam ederler. ancak bu parada herkesin gözü vardır ve ouratieff çifti parayı korumak için büyük bir gayret içindedir. neticede, çok büyük bir servete hükmetmekle beraber yoksul bir hayat yaşayan çiftin başına akılalmaz olaylar gelir.

    tatyana rolündeki müge akyamaç, prens mikael rolündeki can başak, fernande rolündeki süeda çil ve kont brekenski rolündeki can doğan çok başarılı bir oyunculuk sergilediler. belki de tarzının komedi olmasından kaynaklı olarak, oyun esnasında mimikler, reveranslar v.s. sergilenirken, seyircilerin kendilerine hakim olamayarak oyuncuları bu kadar çok alkışladığına şahit oldum açıkçası.

    konu itibariyle çok enteresan, çok özel iki insanın hikayesi. güzel bir oyundu, emeği geçen herkese tebrikler...
  • 150 dk. sıkılmadan izleyebildim, yer yer güldüm, yer yer duygulandırdı hatta. oyuncuların performansı harika, özellikle can başak ses tonuyla, duruşuyla karaktere tam oturmuş. müge akyamaç hala çok güzel bir kadın. pek beklentim olmadan gittim mutlu bir şekilde çıktım oyundan, tavsiye ederim.
  • yönetmenliğini haldun dormenin yaptığı , şehir tiyatrolarının en iyi oyunlarından biri. kesinlikle izlenmeye değer...
  • istanbul büyükşehir belediyesi şehir tiyatroları tarafından yeni sezon için sahnelenecek. yönetmenliğini haldun dormen'in üstlendiği oyunun oyuncu kadrosu ise; barış çağatay çakıroğlu, can başak, can doğan, ceylan çete, çağrı özgür hün, dilay taşkaya, engin akpınar, hakan güner, muhammet emre kaya, müge akyamaç, onur şirin, süeda çil.

    prömiyeri 13 ekim perşembe akşamı kağıthane sadabad sahnesi'nde yapılacak oyunun bu sahne için diğer gösterim tarihleri 14-15 ekim, harbiye muhsin ertuğrul sahnesi'nde ise 19-20-21-22 ekim olarak belirlenmiş.
  • iki perdelik bir oyundur.

    biletlerin hep tükendiğini görünce beklentilerimi yükselttiğim ve bundan mütevellit beğenmediğim oyun.

    yabancı yazarlar yazıyor diye karakter isimlerini de yabancı kullanmak zorunda olmasak keşke. o uzun garip isimleri akıp etmek güç.
  • dün akşam kadıköy haldun taner sahnesi'nde izlemiş olduğum ve başrollerinde tanıdık isimlerin olduğu şehir tiyatroları oyunu.

    oyunda rusya'daki devrimden sonra ellerindeki yüklü bir para ile fransa'ya kaçmak zorunda kalan asilzade bir çiftin yaşadıkları gerek komedi gerekse eleştirel bir biçimde anlatılıyor.

    oyunun konusunu ve vermek istediği mesajı beğendim. oyunculuklar da keza çok başarılıydı ama sanki oyunda tam olarak adlandıramadığım bir eksiklik var gibiydi. bir eksiklik hissediyorum ama ne olduğunu tam olarak çözebilmiş değilim.

    oyun için başarılı bir oyun ifadesini kullanabilirim ama muhteşem diyemeyeceğim maalesef.
hesabın var mı? giriş yap