• alternatif enerji çeşidi. temiz. iyi, hoş, mükemmel ama...

    gerçekleri bilmeyen insanların geleneksel yöntemlere alternatif olarak gösterdiği enerji elde etme yollarından birisi. aynı mantıkta bir yazıyı nükleer enerjiyle ilgili bir başlığa da yazmıştım ama belki bir iki kişinin aklında soru işareti oluştururum da güvenilir kaynaklardan bi'kaç satır okuyup bilgilenirler diye ümidederek tekrar yazacağım:

    elektrik enerjisi depolanamaz. sabah ürettiğiniz enerjiyi, akşam; kışın (rüzgarlı mevsim olarak düşünün) ürettiğiniz enerjiyi yazın kullanamazsınız. bırakın yazı kışı, gündüzü geceyi, gün içinde dahi enerji kullanımının arttığı saatler vardır. santrallerde bu durum göz önüne alınarak düzenlemeler, hesaplar yapılır ona göre enerji üretilir.

    rüzgar denen hava olayı (akarsular gibi) düzensizdir. her ne kadar meteorolojik tahminler yapılsa da sanayinizi böyle düzensiz bir enerji kaynağına mahkum edemezsiniz. termik santrallerinizi de öyle evdeki fırın gibi açıp kapayamazsınız. çok basit bir örnek verelim:

    galatasaray'ın avrupa kupası finaline çıktığını düşünün (belki 1-2 şükela alırım ümidiyle saçmalıyorum), "herkes televizyonunu açacaktır" diyerek gerekli hesaplar yapıldı. meteorolojiden data alınarak (böyle birşeyin varlığından emin değilim) x mwatt oradan gelecek denerek santraller buna göre çalıştırılmaya başlandı. maç uzatmalara gitti, rüzgar beklenenden az oldu, bir de sözlükten maçı takip edenler, uzatmaları izlemek için televizyonlarını açtığında enerji talebi iyice arttı. bu durumda elektrik kesintileri kaçınılmaz olur. hadi evdeki adamı boşver radyoyu açar ama sanayide durmayacak makineler vardır, adamın ertesi gün teslim etmesi gereken iş gecikir, maç piç olur vs vs.

    burası önemli: tüm dezavantajlarına (dezavantaj değil de eksik diyelim) rağmen, alternatif enerjiler dünya için çok önemlidir, geliştirilmeli, dünya enerji üretimindeki payı artırılmalıdır ama bunları yaparken ya da desteklerken, politik, teknik gerçekleri göz ardı etmemek gerekir, greenpeace harici güvenilir kaynaklar araştırılmalı, bilenlere danışılmalıdır.

    not: bu da böyle, zamanın ötesine gitsin diye girdiğim bir entrydir.
  • 24 ocak 2021 günlük enerji üretimimizin %21,4’ünü ilk defa rüzgardan elde ederek önemli bir rekor kırdık. ruzgar enerjisinin payi yukselmeye devam ediyor. dogalgaz'in payi %26 olarak belirtilmis.
    eger bu yukselis devam ederse buyuk ihtimalle 10 senelik periyotta komur kullanimi iyice azalacak ve ruzgar enerjisi dogalgaz kullaniminin da onune gecmis olacaktir.
  • odtü havacılık ve uzay mühendisliği bölümünde son sınıfta okutulan bir seçmeli ders. dersin projesi olarak dikey eksenli bir rüzgar türbini tasarlayıp ürettik. hem çok fazla şey öğrendik hem de her aşamasında oldukça keyif aldık. türkiye'de gelişmekte olan bir sektör olan rüzgar enerjisi gibi bir dersin üniversitede okutulmaya başlaması bence ümit verici. çünkü rüzgar enerjisi, üzerinde daha fazla akademik çalışma yapılması gereken bir alan. zira türkiye'de rüzgar türbini üzerine henüz bir araştırma ve geliştirme çalışması maalesef yapılmamaktadır.
  • turkiyede henuz bozcaada ve cesme civarlarinda deneme asamasinda olan ama ilerde ege denizindeki surekli ruzgarlarin olusturdugu potansyelden dolayi gorece olarak daha buyuk bir uygulama alanina sahip olan enerji turudur.

    ruzgar enerjisine getirilen en buyuk elestirilerden biri trubinlerin dogal hayata olumsuz yonde etkilemesidir. gercektende trubinlerin calisirken cikardigi ses dalgalarinin frekansinin, hayvanlarin bolgeyi terketmesine yol actigina dair bulgular var.

    bir diger elestiri ise salt estetik kaygilardan kaynaklanmakta ve trubinlerin goruntu kirliligi yarattigini one surmektedir. bu konuda en duyarli kamuoyularindan birine sahip danimarkada bile halk hem cevresel hem de ekonomik faktorlerden dolayi turibinlerin yapilmasina ses cikarmamisdir.

    ruzgar enerjisi her ne kadar, nisbi olarak yuksek bir yatirimi gerektiriyorsa da uzun vadede enerjinin yenilebilir olmasi ve dusuk bakim maliyetleri, bu enerji turunu son derece cazip kilmaktadir. dunyada surekli artan enerji talebi karsisinda arzin ayni hizda artmamasindan dolayi da disa bagimligi azaltacak her turlu adim gerekli olmaktadir. aksi takdirde petrol fiyatlarindaki her oynama bizi de yerinden oynatmaya devam edicektir. turkiye'nin ruzgar enerjisi konusunda henuz degerlendirmedigi hatiri sayilir bir potansiyeli vardir. daha detayli bilgi icin national geographic'in 2005 agustos ayi sayisinda genis bir degerlendirme yazisi olucakti.
  • ilk bakışta doğa dostu olarak gözükmesine rağmen çevreye etkisi halen tam olarak belirlenememiş yenilenebilir enerji kaynağıdır. şu anda bu durumdan en muzdarip canlılar kuşlar, gerek direk çarpma sonucu ölüm gerekse oluşan gürültüden dolayı yuvalama ve beslenme alanlarının değişmesi bu canlıları etkiliyor.

    yapılan bazı araştırmalarda rüzgâr enerjisinin yoğun olarak kullanıldığı bölgelerde rüzgâr hızının yavaşladığı ve rüzgâr tarlalarına yakın göllerde buharlaşmanın azaldığı buna bağlı olarak göl suyunun sıcaklığının arttığı gözlenmiş. bundan ilk etkilenen canlılarda gölde yaşayan balıklar ve larvaları olmuş üremelerinde düzensizlikler oluşmuş. ayrıca rüzgâr tarlalarına yakın bölgelerde toprak neminde de yükselme görülmüş.

    avrupa rüzgâr enerjisine ilk etapta dört elle sarılmasına karşın bu tip olumsuz etkilerin önüne geçmenin çarelerini de arıyor bir yandan.

    ülkemiz ise 2007 yılında dünyada rüzgâr enerjisi konusunda en büyük atılımı gösteren ülke olmasına rağmen bu olumsuz etkilerin göz ardı edilip edilmediği hakkında bir bilgimiz yok.

    anemos projesine de taraf olmadığımız için bu enerji ve yan etkileri hakkında olan bitenden pek haberdar değilmişiz gibi geliyor bana.
  • 1 kasım 2007de lisans için alınan başvuruları hala sonuçlandıramamış bir epdk var iken, daha epey bekleyeceğimiz enerji türüdür.

    bunda bizim mal insanlarımızın bi lisans alalım da hele sonra belki kullanırız diyerek yaptığı anlamsız başvurular e, 700den ziyade lisans başvurusu olmasının etkisi vardır.

    bunda, ortada mevzuatı yokken lisans için başvuruları açan epdknın beceriksizliği vardır.

    bunda bir trafo merkezinde stabilite için çok doğru bir karar vererek kapasitenin en fazla 20%sini açan teiaş'ın az biraz payı vardır, çünkü aynı trafo merkezine gelen bir sürü başvuru daha seçilememiştir.

    benzer bir hata olmasın diye güneş enerjisinin mevzuatı hala düzenleniyor, inşallah onların başvurusu mevzuat tamamlandıktan sonra çıkacak..

    sanıyorum ki 20elli'de, enerjimizin 30%u filan yenilenebilir hale gelecektir.

    güzeldir ama, dünya görüşüm gereği.
  • ispanya'nın ihtiyacının %53'ünü karşılağı yenilenebilir enerji. 5 saat boyunca üretilen 11.5 gw, yatırımın %65 verimli çalıştığı bu da yatırımı yapan adamların paranın mna koyduğu anlamına gelir. elbette rüzgarın en şiddetli olduğu dönemde bu üretim seviyesine ulaşmışlar, ama bence bu müthiş bir orandır, rekordur.

    -türkiye'de durum mu?
    -sormayın! geçen renex adı altında fuar düzenlendi, eşantiyon fuarı sandım, devamında rüzgar gülü üretiyorum diyen firma rulmancı* çıkınca, terkettim ortamı.
  • genel bir sistemin basit olarak anlatımının aşağıdaki bağlantıdan görülebileceği hayranlık verici mühendislik mucizesi...

    http://i.hizliresim.com/oglvpo.jpg
  • 10 aralık 2017 pazar günü saat 8'de anlık olarak türkiye toplam elektrik üretiminin % 18.5'in gerçekleştirerek rekor kırmıştır. bu rekorda o hafta yaşanan lodosun da etkisi olmuş sanırım. nice rekorlar kırmasını dileriz.
    kaynak
    düzeltme için @celiktepe stayla ya teşekkürler.
  • büyük bir rüzgar tribününün 8 ay gibi kısa bir sürede kendisini amorti ettiği söylenmektedir.
hesabın var mı? giriş yap