3 entry daha
  • turkiyede henuz bozcaada ve cesme civarlarinda deneme asamasinda olan ama ilerde ege denizindeki surekli ruzgarlarin olusturdugu potansyelden dolayi gorece olarak daha buyuk bir uygulama alanina sahip olan enerji turudur.

    ruzgar enerjisine getirilen en buyuk elestirilerden biri trubinlerin dogal hayata olumsuz yonde etkilemesidir. gercektende trubinlerin calisirken cikardigi ses dalgalarinin frekansinin, hayvanlarin bolgeyi terketmesine yol actigina dair bulgular var.

    bir diger elestiri ise salt estetik kaygilardan kaynaklanmakta ve trubinlerin goruntu kirliligi yarattigini one surmektedir. bu konuda en duyarli kamuoyularindan birine sahip danimarkada bile halk hem cevresel hem de ekonomik faktorlerden dolayi turibinlerin yapilmasina ses cikarmamisdir.

    ruzgar enerjisi her ne kadar, nisbi olarak yuksek bir yatirimi gerektiriyorsa da uzun vadede enerjinin yenilebilir olmasi ve dusuk bakim maliyetleri, bu enerji turunu son derece cazip kilmaktadir. dunyada surekli artan enerji talebi karsisinda arzin ayni hizda artmamasindan dolayi da disa bagimligi azaltacak her turlu adim gerekli olmaktadir. aksi takdirde petrol fiyatlarindaki her oynama bizi de yerinden oynatmaya devam edicektir. turkiye'nin ruzgar enerjisi konusunda henuz degerlendirmedigi hatiri sayilir bir potansiyeli vardir. daha detayli bilgi icin national geographic'in 2005 agustos ayi sayisinda genis bir degerlendirme yazisi olucakti.
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap