• turkiye'ye ilk gelen modeller fransiz maliydi, koltuklari deriydi ve gostergesi de farkliydi. on camlarin dugmeler ile acilip kapanmasi olayini ilk bu arabalar gostermistir. buyuk bir atraksyiondu. elektronik atesleme, basit aks sistemi gibi muhendislik zekalari tasidigi icin performansi da zamanin arabalarinin onundeydi.

    babam (renault teknik servis isletir) her zaman tofas servis alsaydim coktan zengin olurdum derdi. tamiri zaman isteyen asiri mekanik parcanin oldugu, ve hem parcadan hem iscilikten daha cok para kazanabilecegini soylerdi.

    87 model bursa uretimi olan renault 9 ile (firtina kamil derdim) bursa'dan cikarken garajin kavsaginda kirmizi isikta bekliyorum, yandaki arabada guler yuzlu bir amca el salliyor gulerek ac cami isareti yapiyor. aciyorum

    - efendim amca?
    - 87 model degil mi o?
    - evet nerden bildin yahu?
    - renginden (arabanin rengi cag yesili / nil yesili diye geciyordu)
    - nasi?
    - ben boyadim onlari yillarca... (yuzunde hey gidi gunler ifadesi)

    amerikanya'ya giderken firtina kamil'i geride kaldi. bir gun icinde dort kisi kavsaktan cikarken tir carpmis 40 metre suruklemis. hurdaya cikmis ama icindekileri de kurtarmis. helal olsun.
  • samimidir, hata kaldırmaz. alışınca vitesi bir daha yanlış atmazsın :) (5'e atarken iyice sağa yasla. geri takarken el düz, avuç içi aşağı baksın, ağırlığı aşağı ver) yol tutuşunu(?) iliklerine kadar hissettirir, birdenbire yoldan çıkamazsın. fren diye bir şey yoktur, telkin ve vitesle durur. bok gibidir ama güzeldir. satarsan bir daha almazsın. it gibi gider, benzinde 0-60'ta megane coupe'yi tokatlarsın.

    890 kiloysa 800'ü debriyaj. zengin olsam alıp bir tane egzozu açtırırım. sadece sesi merak ettiğimden.

    bir amme hizmeti olarak vitesi yanlış atmamanız için hazırladığım, diğer arabalardan biraz farklı olan bro vites çizelgesi:

    http://i.imgur.com/gvsyh2c.jpg
  • tipki renault 12 gibi onden cekisli ve yerden yuksek oldugu icin, zorlu yollara vurulacak en mantikli araclardan biriydi; hala da oyle... renault 12'nin kod adi yok yere toros konmamistir; memleketimin koy yollarina dusmek icin o paraya alinacak suv vardi da, almadik mi? bugun hala karadeniz'de pek cok kisinin kamyonet kasasinda yolculuga karsilik en iyi alternatifidir; renault 12'sine, renault 9'una hala gozu gibi bakan, "bizim keciye atlar gideriz simdi 10 dakkada" insanlari tanirim.

    uretim konusuna gelince; sana uygun olani ve sunulabilir olani uretmeye devam edeceksin tabi ki; meksikalilar'in 2003'e kadar volkswagen beetle uretmis olmaktan utandiklarini hic sanmiyorum.
  • hiç masrafsız, benzini koklayan, canavar gibi otomobil. hala kullanıyorum, o yüzden sözlük bağyanlarına selam edemiyorum. affola..
  • renault'un renault 12'den sonra ülkemizde ürettiği 2. model olma özelliğini taşıyan, ülkemizde 1 nisan 1985 tarihinde (ithal edilen parçaların bursa'da monte edilmesi ile üretilen araçlarla) yollara çıkan, ilk olarak 60 hp'lik renault 9 gtl, daha sonra 1,6 lt. 55 hp dizel motorlu renault 9 gtd versiyonları piyasaya sunulan otomobildir.

    anavatanı fransa'da 1981-88 yılları arasında üretilmiş, yerini renault 19'a bırakmıştır. hatchback modeli, yine ülkemizde çok sevilen, renault 11'dir.

    esasen ülkemizde aynı anda üretilmiş olasalar da, renault 12nin halefidir.

    ülkemizdeki hikayesine dönersek,

    gtl ve gtd modellerini, 1986-87-88 yıllarında 1,4 lt. motorlu 68 hp'lik gtc* ve gtc'ye göre daha donanımlı olan gtl'nin yerini alan gte* ve otomatik şanzımanlı renault 9 automatic takip etmiştir.

    broadway, spring, fairway adları, ülkemizdeki model numaralarıyla o zamanlar arası iyi olmayan tüketiciler için eklenmiştir. broadway çok sevilmiş, benimsenmiştir. hatta bir dönem statü sembolü dahi olmuştur.

    çok sevilip tutulmasının ardından modellerde sürekli güncellemeler yapılmıştır.
    örneğin gtl ve gtc üretimden kalkmış, 60 hp'lik renault 9 spring üretime alınmıştır.

    daha sonra zaten yurdum insanının pek aşina olmadığı "gtc" "gte" gibi ibareleri kaldırma kararı alan renault mais, spring ve broadway modellerinin yanına 1,6 lt. 80 hp'lik fairway versiyonunu da üretmiştir.
    (bkz: renault 9 fairway)

    ülkemizde son satılan versiyonu 1997 yılında kapsamlı bir makyaja tabi tutulmuş, 2001 model yılına kadar üretimde kalmıştır. bu versiyonun model ibaresinden "9" rakamı çıkmış, direkt renault broadway olarak üretilmiştir.

    vakti zamanında 88 model gtc'sinde, fırtına mavisi renkli bir modelinde de çocukluk anılarım yatmaktadır. hey gidi günler.
  • kimi kullanıcısının tank olarak nitelediği araba.
    (bkz: millet ne cigaralar içiyor)
  • mühendisliğin yazılı olmayan kurallarına göre, beyaz olanı, ekmeğini kazanmaya başlayan her genç mühendisin biti kanlanınca alması gereken arabadır.
    bir nevi kareli gömlektir bu araba.
  • 1980'lerın renault clio symbol'ü olarak kabul edilebilir bu alet.eşşek gibidir, her yola gelir ve her koşulda standart tepkiler verir, bir şekilde işinizi görür.
  • cok guzeldir. ailemizin bir uyesidir. ancak hiz gostergesinde maksimumu 220dir. 110 yapinca halay ceken bir arabaya ne akla hizmet 220 maksimum hiz konmus bilemiyorum.
  • 900 küsür kg. ağırlığı ile kanat taksan havalanacak bir şaseye sahip dönemin efsane arabasıdır.

    0km birini alabilmek için neredeyse ozamanın bir apartman dairesi fiyatı verilirdi ve her ne hikmetse en az 6 ay sıra beklenirdi. ne tuhaf yıllarmış şu 90'lar?
hesabın var mı? giriş yap