• hitlerin iktidara geldikten sonra 27 şubat 1933 tarihinde gizlice kundaklattığı* bina. akabinde de kundaklayanların komünistler olduğu yönünde deliller bulunmasını sağlayarak almanya genelinde komünistlerle başlayan ve tüm rejim karşıtlarına yayılan sürek avını başlatmıştır. spd ve kpd partilerinin kapatılması yönündeki kararname de bu olay neden gösterilerek çıkartılmış, hitlerin machtergreifungunun tam anlamıyla başarıya ulaşmasına önayak olmuştur. 2. dünya savaşından sonra restore edilen bina şu an görülmesi gereken bir tarihi eserdir.
  • asıl adı "das reichstagsgebäude" olan reichstag, osmanlı'nın meclis-i mebusan'ı gibi prusya kıralının meclisidir, kî kendisine almanca kaiserreich ünvânı verilir. almanya'nın başkenti berlin'in mitte ilçesi sınırlarında, tiergarten semtindedir.

    reichstag, kıralın, yâni kaiserreich'ın tag'ı, yâni meclisi anlamında bir bileşik cins isimdir. uzun uzadıya tam ismi de "das reichstagsgebäude" olup, "reich'ın meclisinin binâsı" anlamında özel bir isimdir, ama nasil kî türkiye'de vatandaş sokakta türkiye büyük millet meclisi demiyorsa, almanya'da da sâde vatandaş kendi arasında "reichstag" demiş, kestirip atmış.

    reichstag, 1999 yılından beri federal almanya millet meclisi bundestag'a evsahipliği yapıyor. her beş senede bir, federal almanya cumhurbaşkanı'nı seçmekle yükümlü federal toplantı da bu binada yapılır.

    gelelim "reichstag"in gecmişine; inşaatına 1884 yılında başlanan “das reichstagsgebäude” 1894 yılında tamamlanmış. alman paul wallot tarafından neorönesans üslûbunda tasarlanmıştır. bina; 1918 yılına kadar prusya kralı, yâni kaiserreich'ın meclisine, 1918 yılından sonra da weimar cumhuriyeti meclisine evsahipliği yapmış. 1933 yılında çıkan yangında ağır hasar alan yapı, ikinci dünya savaşı ile birlikte sadece dış iskeletinin büyük bölümünün ayakta kaldığı bir harâbeye dönüşmüş. ikinci dünya savaşı'nın ardından demokratik almanya cumhuriyeti'nin başkenti doğu berlin sınırlarında kalan reichstag, 60'lı yıllarda tamir edilmiş ve nihayet 1989 yılında berlin duvarı’nın yıkılmasıyla ve 1991 yılında almanya'nın iki yakasının biraraya gelmesiyle birlikte adamakıllı bir elden geçirilmesine karar verilmiş.

    1991 ile 1999 yılları arasında taş malzemeden yapılmıs dış iskelet hariç, tamamen yeniden inşâ edildi. bu inşâ görevi sir norman foster'a verildi. norman foster, neorönesans üslûbundaki reichstag'ın, yerinde yeller esen hakîki kubbesinin yerine cam ve çelikten mâmül, çağdaş bir spiral kubbe yerleştirerek yapıya yeni bir görünüm kazandırdı. bu kubbe, bugün reichstag'ın alâmet-i fârikası sayılır mı? sayılır.
  • tarih tekerrürden ibarettir, okunup da ders alınmadıkça.

    (bkz: 15 temmuz 2016 tayyibin reichstag yangını'nı)
  • 1933 yangınından sonra tutuklananlar arasında şefik hüsnü de vardır.
  • tepesinden berlinin merkezine güzelce göz atabildiğiniz bina.cam kubbe ve güzel bir çevre mimarisi ile başkente yaraşır bir binadır
  • tepesindeki cam kubbenin bir mühendislik harikası olduğu, kubbeye vuran ışığı değişik açılarda aynalardan oluşan bir yapı ile parlemento salonuna yansıtabilen, üzerine inen yağmur suyunu arıtıp kullanan, üzerindeki güneş panellerinden elektrik elde eden çok amaçlı bina. vur deyince öldürmüş elinoğlu. cam kubbeye çıkarken o an baktığınız yöndeki berlin manzarasını detaylı bir şekilde tarif eden kulaklıklardan almayı ihmal etmeyiniz. o zaman çıktığınıza değiyor.

    ilginç bir istatistik olarak binanın tarihinde övülen olaylardan biri de adolf hitler'in bu binaya hiç ayak basmamış olmasıdır.
  • zemin katta sovyet askerlerinin berlin işgali sırasında duvarlara yazdığı yazıların hala korunuyor olması ve yahudi soykırımına atıfta bulunan devasa bir tablonun varlığından hareketle yapıda, alınan yaraların üstünü örtme değil de iyice kaşıma, zaman zaman kanatma yolunun benimsendiğini görürsünüz. tabiki en şatafatlı yeri kubbesi, en mütavazi bolum ise genel kurul salonu.

    bir de çok alakasız kaçacak ama; soyadı balta olan, saçlar kaşlar fevkalade turke benzeyip turk olmayan ve italyan aksanıyla ingilizce konusan garip bir calısanı olan meclis.
  • onunde merdivenlerden asagiya dogru uzanan kuyruga girip, siraniz geldiginde de 50 kisilik buyuk asansorle yukariya cikdiginizda camdan yapiılmis gorkemli bir kubbeyle karsilasiyor,kubbenin cevresindeki helezonik yoldan yukariya dogru donerek cikarken berlin i panaromik olarak gorebiliyor,zirveye ciktiginizda basinizi yukardan kubbenin icine,asagiya cevirdiginizde parlamento nun icini ve mavi koltuklarda oturan parlamenterleri izleyebiliyorsunuz.kubbeyi ingiliz mimar sir norman forster yapmis ve demokrasilerde seffaflik ilkesini binada boyle yorumlamis sanirim.asagiya indiginizde yine parlamentoyu camlarin ardindan daha yakindan gorebiliyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap