• sene 1970. abd’nin kamboçya’yı işgali ile birlikte ülkedeki savaş karşıtı gösteriler iyice yoğunlaşmıştır. kent state university'deki bir gösteride 4 öğrencinin öldürülmesi ile protestolar ülke genelindeki bütün üniversitelere yayılır, polise geniş yetkiler getiren yönetmelikler yürürlüğe girer. işte bu ahval ve şerait içinde peter watkins, abd’nin nasıl bir polis devletine dönüştüğünü ve işin nerelere varabileceğini göstermek için bu kurmaca belgeseli çeker.

    belgeselde 20-30 yaşları arasındaki bir grup muhalif gencin olağanüstü bir mahkeme tarafından yargılanıp hapis cezasına mahkum edildiklerini görürüz. ancak "suçlu"lara bir de alternatif sunulur; punishment park denilen, çölün ortasındaki bir arazide 85 km’lik bir yolu tepip, kendilerine önden 2 saat avans verecek olan polislere yakalanmadan abd bayrağına ulaşırlarsa serbest bırakılacaklardır. bundan sonrasında ise punishment park’ta tutukluların bu işin içinden nasıl çıkacaklarını tartışmalarını ve gün boyu aç susuz koşturmalarını, bir yandan da yeni bir tutuklu grubunun sorgulanmasını ve mahkeme üyeleri ile tartışmalarını izleriz.

    watkins oyuncuları komünist parti üyesi, antimilitarist, kadın hareketi içerisinde yer alan vs. kişilerden seçtiği için tutukluların kendi aralarındaki konuşmalar ve mahkeme üyeleri ile diyalogları oldukça gerçekçi ve etkileyicidir. zaten bu sahnelerdeki konuşmaların çoğu emprovizedir. filmin bu kadar kıyıda köşede kalma sebebi ise birkaç festivalde gösterilmesinin ardından dağıtımın yasaklanmış olmasıdır. film hakkında çeşitli değerlendirmeler için:

    http://www.mnsi.net/~pwatkins/punishment.htm
  • aradan geçen 43 yılın hiç eskitemediği cesur bir film.
    repliklerin, sahnelerin içinde geçen her şeyi geçtiğimiz iki yıl içerisinde defalarca gördük. görmeye devam ediyoruz. sanırım daha da görücez.
  • peter watkins imzalı 71'den bir kurmaca-belgesel. amerikan yonetimi tehlikeli gordugu genceleri cesitli dersler vermek icin punishment park'a getirir. ozgurlukcu grup polis tarafindan cezalandirilirken aralarda belgesel mantiginda sistem ile grubun ideolojik tartismasini izleriz. zamaninda oyle bir tepki cekti ki klasik bir yeralti filmine donustu. ve nihayet yakin zamanda dvd olarak cikti...
  • zamanında yasaklanmış olmasıyla bize ne kadar gerçeğe yakın olduğunu hatırlatan bir peter watkins filmi.

    savunma avukatının hitler göndermesi herşeyi özetler konumundadır.
  • çekildiği döneme göre gerçekten çok cesur bir film. diyaloglar gerçekten çok iyiydi. bir kere izlemek yetmez bu filmi üzerinde düşünmek,tartışmak gerekir. izleyicisine bir şey göstermek istiyor '' punishment park'' bunu kapmak gerekir.
  • gereksiz abartılı oyunculuklarla, yani overacting ile basbayağı itici olmuş belgesel film. çekildiği dönemden dolayı cesaretlerine saygı duyulası bir iş olduğu bir gerçek ancak bazı sahnelerde kendimi rasim ozan kütahyalı tartışmasının içinde gibi hissettim.
  • gerek konusundan gerekse de çekildiği yıldan dolayı oldukça etkileyicidir. tam da nixon yönetiminde vietnam savaşı devam ederken bu filmin bu şekilde çekilmesi gerçekten muazzam. nixon kamboçya'yı bombalamak isteyince özellikle üniversitelerde savaş karşıtı gösterilerin dozu artar ve bu gösterileri bastırmak için de ohal ilan edilip muhalif gruplar ezilmek istenir. yakın zaman önce de trump'ın da göreve çağıracağı konuşulan ulusal muhafızlar* sahaya sürülür. "vatan hainlerinin" duruşmalarını yerel halk mahkemeleri görür ve artık hapishanelerde yer kalmadığı için bu "suçlulara" seçim hakkı verilir: ya hapishaneye gidip hapis sürelerini geçireceklerdir ya da bu "ceza parklarında" 4 gün geçireceklerdir. ceza parklarında eğer 53 mili ki 85 km gibi bir şey ediyor 3 günde geçip amerikan bayrağına ulaşabilirlerse ve bu sırada peşlerinde olacak talim halindeki muhafızlara yakalanmazlarsa serbest kalabilecekler... yalnız bunun aldatmaca olduğu gerçekte hepsinin bu "parklarda" öldürüldüğü ortaya çıkar.

    üniformalı şiddeti, vatan hainliği, taşranın hükümete desteği, barış isteyenlerin damgalanması falan korkunç derecede gerçek. öyle ki şunun tam da çekildiği zamanda olmuş olması ya da hatta bugün olması beni ne yazık ki şaşırtmaz. bu yüzden çok önemli bir film.
  • git izle sonra oku.

    --- spoiler ---

    gazetecinin 18 yaşında "i didnt wanna kill anyone" diyen askere bağırırken onu "to protect/save his country" diye savunan dallama üzerinden, milliyetçilik ve militarizmin ne kadar da aşağılık noktalara varabildiği iddasında, mesajlarını gözümüze sokan, muhteşem film. belgeselli film gibi. ayrıca allison mitchner'ı oynayan kadının çekiciliğine bittim.
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    sanıyorum 68 kuşağından esinlenerek peter watkins tarafından 1971 abd yapımı belgesel havasındaki film. senaryoda da watkins imzası vardır. filmde, savaş karşıtı gruplara dahil olan siyasal suçlulara yıllarca hapse girmek yerine bir disiplin kampına birkaç günlüğüne katılma imkanı sunulmakta ve doğal olarak tüm siyasi mahkumlar da bunu tercih etmektedirler. ancak bu kamp, adeta bir av sahası gibi düzenlenmiştir ve polislerin faşizan tutumları nedeniyle mahkumların buradan sağ çıkmaları imkansız gibi birşeydir. filmin tamamı 16 mmlik eclair kamerayla çekilmiş ve filme belgesel havası son derece başarılı bir şekilde verilmiştir. filmde amerikan anayasası, hukuk sistemi, demokrasi kavramı, ırkçılık ve abd iç politikası hakkında önemli diyalog ve monologlar vardır. filmde devlet karşıtı sol propaganda yapılması nedeniyle, film yayınlandığı dönemde hollywood'a yakın sinemalar bu filmi göstermeyi reddetmiş ve hatta filmi protesto etmişlerdir. oysa filmin sol propaganda boyutu olsa da, amerikan devletine karşıt bir tavrı yoktur; yalnızca polis şiddetine ve genel olarak şiddete karşıt bir yaklaşım vardır. son olarak, filmin imdb.com puanı 7,9/10'dur.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt0067633/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/punishment_park

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=suh2r2ojp3i

    --- spoiler ---
  • ızlerken surekli kendime filmin gercek olmadigini ve film oldugunu soyledigim efsane yapim! keske cekimler daha kaliteli olabilseydi ama boyle bir film zaten buyuk kitlelere hitap etmedigi icin cok az bir butceyle yapilmasi kacinilmaz.
hesabın var mı? giriş yap