2 entry daha
  • sene 1970. abd’nin kamboçya’yı işgali ile birlikte ülkedeki savaş karşıtı gösteriler iyice yoğunlaşmıştır. kent state university'deki bir gösteride 4 öğrencinin öldürülmesi ile protestolar ülke genelindeki bütün üniversitelere yayılır, polise geniş yetkiler getiren yönetmelikler yürürlüğe girer. işte bu ahval ve şerait içinde peter watkins, abd’nin nasıl bir polis devletine dönüştüğünü ve işin nerelere varabileceğini göstermek için bu kurmaca belgeseli çeker.

    belgeselde 20-30 yaşları arasındaki bir grup muhalif gencin olağanüstü bir mahkeme tarafından yargılanıp hapis cezasına mahkum edildiklerini görürüz. ancak "suçlu"lara bir de alternatif sunulur; punishment park denilen, çölün ortasındaki bir arazide 85 km’lik bir yolu tepip, kendilerine önden 2 saat avans verecek olan polislere yakalanmadan abd bayrağına ulaşırlarsa serbest bırakılacaklardır. bundan sonrasında ise punishment park’ta tutukluların bu işin içinden nasıl çıkacaklarını tartışmalarını ve gün boyu aç susuz koşturmalarını, bir yandan da yeni bir tutuklu grubunun sorgulanmasını ve mahkeme üyeleri ile tartışmalarını izleriz.

    watkins oyuncuları komünist parti üyesi, antimilitarist, kadın hareketi içerisinde yer alan vs. kişilerden seçtiği için tutukluların kendi aralarındaki konuşmalar ve mahkeme üyeleri ile diyalogları oldukça gerçekçi ve etkileyicidir. zaten bu sahnelerdeki konuşmaların çoğu emprovizedir. filmin bu kadar kıyıda köşede kalma sebebi ise birkaç festivalde gösterilmesinin ardından dağıtımın yasaklanmış olmasıdır. film hakkında çeşitli değerlendirmeler için:

    http://www.mnsi.net/~pwatkins/punishment.htm
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap