8 entry daha
  • 4.2 ışık yılı uzaklığındaki gezegene zaten nasa adam gönderme derdinde değil. daha ilk duyurularında "probe gönderme olasılığı" ndan bahsettiler zaten. bu bile oralarda ne tür şeyler olduğunu öğrenmeye dair yeterince heyecan verici. bu bile bizden başka canlıların olduğu gerçeğini ispatlayacaksa, yeterince heyecan vericidir. ve şu an ay'a dahi tekrar insan göndermemelerinin sebebi aşırı masraflı olması (tabi ay'dan energy harvest'ın da henüz söz konusu olmaması). haliyle ne okuyucu buraya gidelim heyecanında ne de nasa.

    sahra çölü'nde sürüngenler, kuşlar, yırtıcı çöl hayvanları yaşar. yüzlercesi. nasa'nın yaşanabilir gezegenden kastı zaten animoid ya da humanoid var değil. herhangi bir canlı formunun bulunması yeter yaşanabilir gezegen kategorisine girmesi için. başlangıç için en azından. bu da yine oldukça heyecan verici evet.

    fotoğrafla kanıt istemek hangi bilim metoduna ait meraklar içerisindeyim. probe gönderilecek kadar emin olunursa probe gider, sen ben göremesek de ileride o gezegenin fotoğrafları çekilir.

    harps denilen "nane" nin ne tür bir aygıt olduğu şurada: http://www.eso.org/…instruments/harps/overview.html

    esa'nın bulduğu bir gezegeni nasa'nın kendi bulgularıyla çürütmesi ya da tem tersinin yaşanması insanların bu tür haberlere heyecanlanmasına bir engel değil. özellikle türk insanını bir durdurup bir on dk kadar dahi düşündürebiliyorsa bu konularda, ne de güzel haberlerdir bunlar.

    bu aralar hala tartışması süren mega structures var. adamlar kendileri bile heyecan yaptı. oha nasıl olur, baya bildiğin kocaman yapılar tespit ettik diye. sonra anlaşıldı ki aslında mega structures değilmiş. ama sonra yine konusu açıldı olabilir diye. yani adamlar öyle bir haber yayıp haydii bu böyle değilmiş deyip işin ucunu bırakmıyorlar. haliyle biz niye bırakalım? bu işle uğraşan adamlar yeterince şüpheci. okuyucu da şüpheci olmalı evet ancak "doğal olarak" devletinden daha çok fon isteyen bir kurumu da kötü bir şey yapıyormuş gibi eleştirmenin de hiçbir yapıcı yanı yok. bir de sanki her hype haberde adamlar hükümetlerinden milyon dolarları cukkalıyormış gibi bir kesinlikle, eminlikle konuşuluyor. keşke alsalar da, işe yarasa da bugün gidilir gidilmez mi yerine daha farklı şeyler konuşabilsek.

    ben bu gezegene şüpheci yaklaşıyorum sebepleri şunlar deyince ben de nasa'nın verilerine denk counter-argument sunulacak sandım heyecanlandım. asıl bunlara heyecanlanmamam lazımmış. teşekkürler.

    not: 2030'larda nasa'nın europa araştırmaları için başlattığı projeler:

    (bkz: #51698412)

    hype yapıyorlar ama çalışıyorlar da.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap