• leveraged buyout, venture capital, angel investing, mezzanine financing gibi; borsalarda i$lem gormeyen firmalara yatirim yapmaya verilen genel isim. ve bu i$i yapan firmalarin ismi... genel de llc. veya llp. olur bunlar.

    (bkz: turkven)
  • halk arasında sıcak para denilen yüksek sermaye şirketleri hedge fund'ların dünya borsalarında sadece ve sadece kar amaçlı olarak hareket edebilmesine benzer olarak ulusal ve uluslararası şirketleri sadece ve sadece kar amaçlı olarak almaya başlayan ve karlılıkları bittiğinde bu şirketleri önüne gelene satacak ya da kapatacak olan ortaklıklardır.
  • amorf dogalari itibariyle vahsi kapitalizme karsi gelistirilen tekel duzenlemelerine karsi da bagisikliklari bulunmakta. artik uluslar arasi hukukcular bu yeni probleme birsey yapmasi lazim. halihazirdaki cozumler yetersiz kaliyor, oysa problem her gecen gun daha buyuyor.

    sevmiyorum.
  • yeni ise baslayan bir pe professional'in ilk sene - hatta ilk 3-4 sene - carry almasi hayaldir. carry, sektor teamulleri geregi uzun vadeli bir compensation yontemidir. fon kurulur, 4-5 sene yatirim yapilir, 3-8 sene arasi divest edilir, fon yatirimcilarina paralar geri gonderilir ve kazanin dibinde kalan paranin %20'si artik carry olarak pe calisanlarina dagitilmaya hazirdir. eger american waterfall sistemi yoksa (ki bu deal by deal carry distribution demektir; butun fonun divest edilmesini beklemenize gerek yoktur) carry olme esegim olmedir. ha bu isi cok iyi yapan sirketlerdeki abiler paranin anuna koyar mi, cok net koyar. bakiniz: schwarz abi.
  • mba'lerin hayallerini suslemeye devam eden yatirim fonlarinin genel adi. bir cok mbali icin "dream land" olarak dusunulur. mega fund'lardan (bkz: kkr) (bkz: tpg) (bkz: bain capital) birine giren bir mba ogrencisi, post mba, yillik $300-$350 bin dolar maasi gorebilir ilk senesi icin (carry ile birlikte)
  • bu tür yapılar risk sermayesi fonlarından farklı olarak artık piyasada belli bir büyüklüğe ulaşmış, markalaşmış ve hatta tabiri caizse kaşarlanmış firmalara yatırım yapmayı tercih ederler. [kanunen böyle bir zorunlulukları yok, yerleşik gelenek böyle]

    örneğin türkven'in bazı yatırımlarına baktım şimdi, flo, mng kargo, koton, 'mavi jeans, migros ilk gözüme çarpanlar.

    equity firmaları böyle markaların bazen tamamını satın alır, bazen de tipik bir yatırımcı gibi kısmi ortak olurlar. eğer hisse olarak çoğunluk veya tamamen satın alma gerçekleştiyse bilin ki oraya ciddi bir reorganizasyon gelecek, büyük danışmanlık firmalarının profesyonelleri koridorlarda cirit atmaya başlayacak ve büyük ihtimalle daha ilk haftadan bazı önemli kelleler gidecektir.
  • "alçaktaki meyveyi topla" ilkesiyle hareket eden kısa-orta vadeli özel yatırım fonları. yatırımlarını dikkatle seçer, kısa sürede karlı ve alıcılar için çekici hale getirebilecekleri şirketleri hedeflerler. tpg'nin mey içki'ye yaptığı 900m usd yatırıma beş yılda sağladığı 2,1 milyar usd dönüş, türkiye'deki başarılı örneklerdendir.
  • türkiye'dekiler sadece türkiye iyiye giderken para kazanabilen. standard ya da kötüye giderken çuvallayan tayfa. en kral yatırım fırsatına mal gibi burun kıvırıp başkası alınca bundan başka var mı derler. standard türk kafası. yabancılarla çalışmak çok daha cazip ama reis sayesinde bir bok yapamıyor kimse.
  • pe'ler satın aldıkları şirkete nasıl değer katarlar sorusunu soranlar için hbr güzel bir makale hazırlamış. 76 pe firmasıyla yaptığı anket sonuçlarını paylaşmış. güzel olmuş. okumak isteyenler için:

    https://hbr.org/…they-do-for-the-companies-they-buy
  • benim icin yilbasi cekilisinde buyuk ikramiye cikarsa ne yaparsiniz sorusunun cevabi. hani hep derler ya, ev alirim, is kurarim, falan filan. ben parami yettigi olcekte, direk basarili bir fona gomerim, bir daha da arkama bakmam.
hesabın var mı? giriş yap