• zamanında şebek dergisi çıkarken bir sayısında derginin en az satıldığı yerler listelenmişti. bunların başında 1 adet satış ile pınarhisar geliyordu. benim bu dergiyi her hafta aldığım düşünülürse, benden başka heavy metal dinleyen bir bünyenin daha var olmadığının garantisi olan bir ilçe.
  • bu sehirden demirköy yönüne dogru 10 km kadar ciktiktan sonra bir yokusa rastlanir ki, sanirim, dünyada bir benzeri daha yoktur: "dur vitesi bosa alayim da bosa benzin gitmesin" diyen uyanik sürücüler hayatlarinin dumurlarini yasarlar, cünkü otomobilinden bisikletine kadar bütün metal aksanli ve tekerlekli araclar kendiliginden yokus asagi inemezler. daha bitmedi, yokus asagi gaz verip indikten sonra, araci döndürüp yokus yukari cevirdiginizde, arac bos viteste kendi kendine yokus yukari cikar! neden olarak magnetik alandan, göz yanilmasina kadar bir cok aciklama getirilse de, sirri henüz cözülemeyen bu nev-i sahsina münhasir yokus trt'nin daha siyah beyaz ve tek kanal oldugu günlerde bir kez televizyonlara konuk olmus, sonra da unutulup gitmistir.
  • burada, bir ilkokul vardır ki, hastasıyım.

    kırklareli'nden vize istikametine giderken, parkı biraz geçince görürüz bu okulu. adını hatırlamıyorum. lakin hastasıyım. öyle bir mimari güzellik olamaz. çoluğum çocuğum o okulda okusun diye pınarhisar a taşınabilirim.
  • annemin doğduğu yerdir...memleket sayılır...her bayram gidilir, akrabalar ziyaret edilir.
    ayrıca recep tayyip erdoğan insanı, bu canım memleketimin cezaevinde yatmıştır...
  • ne insanların ne de mekanların değiştiği memleketimdir. 28 sene önce çarşıda bir vitrinde duran doldurulmuş kaz bugün de aynı vitrinde durmaktadır. kuaför ulviye, dükkanı mis gibi kahve kokan kırtasiyeci karagöz amca, meydandaki orantısız atatürk heykeli, heykelin sağ tarafında kimin neden kaldığını anlamadığım otel, ali özer parkı, parkın karşısında eti cin gibi yapılmış kurabiyeler satan pastane, askeriye, patatiz domatiz yazan etiketler barındıran cumartesi pazarı ve koloğlu ilkokulu çocukluğun özlenilen taraflarındandır. bir de ekşimikli biber!
  • akp’li adayın belediye başkanı seçilmesinden sonra felaketlere doyulamayan ilçe.

    sosyal demokratların birlik olamayıp her birinin ayrı ayrı partilere dağılıp aday olmaya kalkışmaları neticesinde akp adayı ihsan talay’ı belediye başkanı seçtiren pınarhisar halkı, sular diyarında içme suyundan zehirlenme felaketinden sonra geçtiğimiz yaz, bir de sel felaketi yaşamış.

    koronavirüsü tedbirleri nedeniyle bir yıldır trakya’yı gezemediğimden, pınarhisar’daki sel felaketinden yeni haberdar oldum.
    21 haziran 2020 pazar günü, öğleden sonra aniden bastıran şiddetli yağmur ve ıstranca dağları'ndan gelen sel suları, ilçeyi âdeta göle çevirmiş. metrekareye yaklaşık sadece ve sadece 80 kilogram yağış düşmesine rağmen ilçede büyük maddi hasar oluşmuş. ilçenin birçok cadde ve sokağı sularla kaplanırken, birçok ev ve işyerini su basmış. sel nedeniyle, bazı araçlar uzun süre yollarda mahsur kalmış. ufacık ilçede, altyapı eksikliğinden ve tedbirsizlikten (ana arterler, caddeler ve sokaklarda) yaklaşık 18 kilometre yol ağır tahribata uğramış. trakya’nın önemli tarihi eserlerinden olan ilçedeki kale ve burçlarda çökükler, duvarlarda yıkımlar yaşanmış. 45 yıllık asbest borulardan oluşan içme suyu şebeke hattında büyük tahribat oluşmuş. içme suyu, kullanıma sunulamayacak duruma gelmiş. kanalizasyon hattı ciddi tahribata uğramış. hasar tespit çalışmalarında yağış nedeniyle en az 232 evde hasar meydana geldiği tespit edilmiş.

    daha sonra ilçede yaralar sarılmaya çalışılırken bir haftada 3. bir sel dalgası daha gelmiş ve ilçenin tüm giriş-çıkışları kapanmış, maddi hasarlı konut ve işyeri sayısı ikiye-üçe katlanmış.

    büyük bölümü düzlük bir alanda kurulu olan ufacık bir ilçede bunların oluyor olması gerçekten inanılır gibi değil. belli ki akp’li ‘genç’ belediye başkanı, alamadığı tedbirlerle, ‘halkının’ başına bir felaketin daha gelmesine ön ayak olmuş!

    ayrıca, pınarhisar belediyesi’nde 35 yıldır görev alan belediye yazı işleri müdürü (bilgi canova) koronavirüsü hastalığı nedeniyle ölmüş. bu da ayrı bir üzücü olay olmuş akp’li pınarhisar belediyesinden...

    nüfusu onlarca yıldır hiç artmayan ilçeye akp’li belediye başkanından bir ’kötü’ haber daha verilmiş: nüfusu artmayan, dolayısıyla ek bir konut ihtiyacı da olmayan ilçeye, 204 daire ve 24 işyerinden oluşan, bilindik tek tip toki konutları projesi başlanacakmış. tabii ki yanına bir de cami kondurulacakmış. toki’yi de sokuyorlarsa pınarhisar’a, artık geçmiş olsun! ikinci bir çimento fabrikası daha kondursaydılar ancak bu kadar olurdu herhalde! toki konutlarının talibinin de çok olacağına eminim. taze “ota” çok sinek konar çünkü!!!

    ilçeye toki’yi getiren aynı akp’li belediye başkanı ilçeye bir de aşevi açtıklarının müjdesini vermiş! yıllardır nüfusu artmayan, günlük gelip gidenin neredeyse olmadığı bir ilçeye, 100 kişilik bir aşevi yapmakla övünmüş akp’li belediye başkanı. oysaki bu övünülecek bir şey değil. aksine utanılacak bir durum. nüfusu artmayan, günlük gelip gidenin olmadığı bir ilçede en az 100 kişinin aç kalıyor, belediyenin vereceği bir kap yemeğe muhtaç oluyor olması insanı yaralayan bir şey. müslümanlıkla övünülen, müslümanın komşusu açken tok yatmayacağı söylemlerinin ağızlardan düşürülmediği bir toplumda, hem de böylesine sabit nüfuslu bir yerde bu kadar çok aç/muhtaç insan olduğunun bilinmesi/tespit edilmesi siyasi açıdan önce ahlaki açıdan o ülkede bir sorun olduğunun kanıtıdır.

    bu arada akp’li pınarhisar belediyesinin hayvan kısırlaştırma barınağının aslında bir ölüm ve zulüm merkezi işlevi gördüğü haberleri çıkmıştı geçtiğimiz yaz. bu da hâlâ hafızalarımızdaki yerini koruyor.

    geçtiğimiz aylarda ilçeye, ardahan’da vali yardımcılığı yapan mehmet kılıç isimli bir şahıs, kaymakamlık yapmak üzere atanmış.

    geçtiğimiz haftalarda, dört mahalleden oluşan ilçenin 2020 sonu itibarıyla nüfusunun 10.594 olduğu açıklanmıştı.
  • bu ilçenin merkezinde bulunan ve mimarisi ile dikkat çeken tarihi okul binasını, dönemin pınarhisar kaymakamı sadullah koloğlu yaptırmıştır. kendisi pınarhisar'da büyük iz bırakmış bir şahsiyettir ve yaptırdığı okul bugün halen onun ismiyle eğitim vermektedir. bu ilçemiz, derne doğumlu olduğu için 'arap kaymakam' diye bilinen sadullah koloğlu'nun nüfusa kayıtlı olduğu yerdir. kendisi pınarhisar'a olan sevgisini cumhuriyetin ilanından sonra nüfus kaydını buraya yaptırarak göstermiştir.
  • en güzel kahvenin düğün salonunun altındaki ahmet abinin kahvesi olduğu ilçe.*
  • bu ilçenin sakinleri ilçelerinin adını 'pınarsar ' şeklinde telaffuz ederler
  • ilcenin icinde yer alan çimento fabrikası yüzünden bütün çatılardaki kiremitler gridir, hiç kırmızılık yoktur. varın insanların ciğerlerini siz düşünün.
hesabın var mı? giriş yap