• orta dünya messenger'ı. hatta bir kısım dedikodulara göre aragorn her gece arwen'i soyuyormuş, "şimdi göğüslerini aç." falan diyormuş pezemenk.
  • aslen noldor elfleri tarafindan 7 adet olarak yaratilan, guclu bir iradeye sahip bir kullanicinin elinde bir ba$ka palantir'in etrafi ba$ta olmak uzere istedigi yeri gormesini saglayan "seeing stone". numenor'un cokmesinden sonra elendil tarafindan middle earth'e getirildiler. ba$ palantir osgiliath'da idi, digerlerini ayni anda gorme yetenegi olan bu palantir'i sirasiyla minas ithil, minas anor, amon sul, annuminas, orthanc ve elostirion kulelerinde yer alan palantirler izler.

    elostirion'daki palantir sadece eldamar ve undying lands'e baktigindan elendil'in olumunden sonra buradaki palantir'i elfler geri alir, son ringbearer kafilesi ile de eldamar'a geri gotururler. minas ithil'deki palantir, sauron tarafindan ele gecirilir, orthanc'daki palantir'i saruman alir, annuminas ve amon sul'daki palantirler kaybolur, osgiliath palantir'i de kaybolur sava$lar sirasinda. minas tirith palantir'i ise gondor steward'larinin korumasi altina girer.

    war of the ring sonunda, aragorn hem orthanc'in hem de gondor'un palantir'lerine hukmeder, sauron'un elindeki palantir ise barad dur ile yok olur...
  • sindarin de karşılığı "uzakları gösteren". "palantír" tekil, "palantíri" çoğul halidir. aman da "years of the trees" sırasında feanor un yaptığı kristal küreler. onlara hükmeden asıl küre avallone kulesi nde bırakılarak kalan yedi taş, numenor daki elf dostlarına (amandil e) verildi. daha sonra sulara gömülüşünün ardından elendil tarafından orta dünya ya götürüldü. palantíri, zaman ve mekan içinde uzaktaki (diğer taşların yakınındaki) şeyleri gösterirdi, iletişim aracı olarak kıllanılmaktaydı. taşlar; osgiliath, minas anor, orthanc, annúminas, amon sul kulesi ve elostirion a yerleştirildi. elendil in ölümünden sonra ölümsüz topraklar a bakabilen elostirion daki taşı eldar korumaya aldı ve "yüzük koruyucuları nın son yolculuğu" nun yapıldığı ak gemiye yerleştirildi. üçüncü çağ 1409 da amon sul kulesi, angmar tarafından yıkılınca ordaki taş, arthedain tarafından fornost a getirildi. annuminas taşı ile birlikte krallık yıkılana dek orda korundu ama arvendui nin öldüğü gemi kazası sırasında iki taş da kayboldu. "akraba çekişmesi" döneminde osgiliath yanarken oradaki palantír de kayboldu. minas ithil in ele geçirilmesiyle "ithil taşı", sauron un eline geçti ve "anor taşı" nın kullanılması tehlikeli bir hale geldi. "ithil taşı", "sauron un yenilişi" sırasında büyük olasılıkla yokolmuştu. "anor taşı", yüzük savaşları na dek kullanılmadı, ama karısının ölümüyle kederi büyüyen denethor, sauron un planlarını öğrenmek için kullandı. sauron, görüntüleri fazlasıyla bozdu ve bu denethor un çıldırmasına sebep oldu. denethor, pelennor savaşı sırasında ellerinde taşı tutarken kendini yaktı. o andan sonra taşın gösterdiği tek görüntü alevler içindedi iki el olacaktı. "orthanc taşı", üçüncü çağ boyunca neredeyse hiç kullanılmadı ama kullanmaya kalkan saruman, sauron un tuzağına düştü. daha sonra rohangrima "solucandil" taşı orthanc ın tepesinden fırlatıp attı, aragorn tarafından ele geçirilen taş, onun güçlü iradesi sayesinde iyi amaçlar için kullanıldı (bkz: the return of the king extended edition). "the stones of seeing" ve "seven stones" diye de anılan taşların en az iki tanesi** dördüncü çağ a kadar geldi. yedinci taş olan "ithil taşı" nın akıbeti tam olarak belirli değildir. bu taş yüzük savaşları sırasında sauron un elinde, barad-dûr daydı ve büyük ihtimalle sauron la birlikte o da yokoldu ama taşların gücü çok büyük olduğu için çok küçük bir ihtimal de olsa bu taş da dördüncü çağda varlığını sürdürmüş olabilir.
  • bir amerikan yazılım şirketi. özellikle data mining konusunda uzmanlaşmış oldukları ve amerikan istihbarat ve güvenlik kurumları tarafından yaygın olarak kullanıldığı söyleniyor. meraklısına link
  • cogul hali palantiri seklinde yazilir. türkce'de görme taslari diye gecer. aslinda bu taslar sadece birbirleriyle baglanti halindedir ve tasin etrafini gösterebilmektedir. ama kullanan kisiler zamanla kendilerini gelistirir ve bu taslardan istedikleri yöne ve hatta zaman boyutunda da da geriye veya ileriye, yani gelecege bakmayi ögrenirler. yoksa bu beceriye sahip olmayan iki kisi taslarin basindan birbirlerine bakmaktan öteye gecemezler
  • çok değerlidir çünkü toplumsal trendleri, yüzdeleri vs. takip etmek isteyen devlet adamları buna para verir.

    çok değerlidir çünkü "zararlı" kabul edilen ideolojilere ve eğilimlere sahip kişiler, ve bu kişilerin terör eylemine dair kendi kendilerine yaptıkları eğitim internet üzerinden döner. bu konuyla ilgilenen istihbarat birimleri buraya para akıtabilir.

    çok değerlidir çünkü toplumsal trendler sağlam gelir getirecek yatırımlar yapılmasına sebep olabilir. kapitalistler buna para verirler.

    21. yüzyıla hoşgeldiniz. istihbarat artık sokakta değil, internette.
  • geleceğin büyük şirketlerinden biri olması muhtemel
  • gandalf' ın bile bakmaya cesaret edemediği, zihnin en ücra köşelerine bile ulaşabilen, siz istemeseniz bile istediği bilgiyi sizden alan artifact.

    ha bir de big data mining ve social engineering şirketi. arkasında facebook, (fb olunca doğal olarak yanında gelen whatsapp) ve spacex' te de yatırımları olan founders fund var.

    dalga geçiyorlar olm bizimle. kendilerini tanıtırken şöyle demişler:
    "we build products that make people better at their most important work — the kind of work you read about on the front page of the newspaper, not just the technology section."

    biz hala bütün özelimizi watsapp' tan paylaşmaya devam edelim. kullanmayı şimdi bıraksak bile geç kaldık büyük ihtimalle.

    www.palantir.com
    isim nasıl ama? yakışmış değil mi?

    anduril de güzel isim. onu da inceleyin.
  • orta dünya'da kullanılan* bir tür görüntülü cep telefonu. her aklına esen kullanmamalı tabii...
  • sonradan dei$ip webcam olarak adlandirilmi$ goruntu saglayan nesne.
hesabın var mı? giriş yap