• esas olarak(rusca tabi ne dusunuyon) novaya ekonomiceskaya politika diye okunmalidur hacan usagum.
  • bolşevik devrimi sonrası rusya’da, lenin önderliğinde 1921 yılından itibaren uygulanmaya başlanan, ekonomik alanda denetimli bir kapitalizmi öngören politikalardır.rusya’da bolşevik ihtilalinden sonra çıkan iç savaş, özellikle işçi ve köylü kesiminde büyük çöküntülere neden olmuştu.fabrikalar boşalmış, işçi sınıfının en bilinçli kesimi cephelerde ölmüştü.ayrıca köylülerde savaş komünizmi politikalarına karşı bir tepki oluşmuştu; zira bu politikalar yiyecek ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için tarım alanlarına ve hayvanlara el konulmasını gerektiriyordu.bu büyük yıkım sonrası siyasal tabanın içinde bulunduğu zor durumu gören lenin, ekonomiyi canlandırarak, işçi sınıfının kendini toparlamasına yardımcı olmak için nepi yürülüğe koydu.bu politikalarla ekonomik alanda kapitalizm canlandırılırken, muhtemel bir burjuva sınıfının oluşmasına imkan vermemek için siyasal alanda komünist ilkelerden ödün verilmiyordu.lenin’in 1924 yılında ölmesinin ardından iktidara gelen stalin, 1929 yılında bu politikalara son verdi ve köylerde kolektifleştirme siyasetini benimsedi.
  • lenin’in tanımıyla, devrimin ekonomik alanda ''2 adım ileri, 1 adım geri'' atmasıdır. başta troçki olmak üzere, bu politikaya karşı çıkanlar, burjuva adetlerinin, özel mülkiyetin ve bu ekonomik politika sonucu ortaya çıkacak yeni bir zengin sınıfının bolşevik devrimi’ne tam bir ihanet olduğunu ileri sürmüştür.
  • new economic plan anlamina gelir. sovyet endustrilesme tarihinde bir donemdir..
  • nep sovyet rusya da lenin tarafından başlatılan ekonomik programlardır......devrim ardından ekonomide revizyona dönülmek istenilmişsede....1920 lerin sonuna doğru programdan vazgeçilmiştir
  • lenin bu planı ortaya atarken, "biz daha sosyalizm için yeteri kadar uygarlaşmadık." demiştir. marx'a göre kapitalizm olmadan komunizm gerçekleşemez, kapitalizmin zararları görülüp ondan sonra çözüm olarak komunizm'e geçilmelidir buyurmuştur kendisi. lenin de bu yüzden nep'i ortaya atar, ufaktan özel teşebbüse izin verir, ki kapitalizm meyvelerini göstersin. ancak daha meyvesi falan görülemeden lenin hayata gözlerini yummuş, stalin 1928 yılında beş yıllık kalkınma planını getirerek bu planı feshetmiştir.

    hakkında bir görüş, bu plan devam etseydi komunizmin çöküşünün 20. yüzyılın ilk yarısı gerçekleşeceğini ve bu nedenle ikinci dünya savaşı'nın tamamen farklı bir boyutta olacağını savunur.
  • (bkz: ivan t. berend) in (bkz: 20. yüzyıl avrupa iktisat tarihi) kitabında lenin e atfen "...devlet kapitalizmiyle işe koyulmalıyız..." sözüyle başlamıştır.
    önceki döneme göre sanayi ve tarımda üretim iki katına çıkmıştır.

    para ve altın kullanmama ütopyasının ileri bir tarihe ertelendiği lenin in şu sözüyle ilan edilmişti:

    "dünya ölçeğinde galip geldiğimiz zaman, altını sokaklarda umumi tuvalet inşa etmek için kullanacağız."
  • ilyiç lenin döneminde güdülen sovyet ekonomi politikası.
  • 21 nisan 1921'de başlatılan türkçe açılımı ''yeni ekonomi politikası'' olan ekonomik plan. komünizm sebebiyle durma noktasına gelen ekonomiyi canlandırmak için lenin tarafından uygulanmaya başlandı ve o ölene kadar sürdü.
  • lenin, komünist partinin x. kongresi’nde yeni ekonomi politikası (nep) olarak bilinen ünlü önerisini ortaya atmıştır. nep’le köylülerin tahılına el koymak yerine bu kesime çok daha düşük oranlı yeni bir vergi getirilmesine, köylülerin ellerindeki fazla ürünü satmak için serbest ticaret yapabilmelerine, başta tarım olmak üzere küçük ticaret ve atölye üretiminde kapitalist girişimlere izin verilmesine olanak sağlandı. böylece ekonomi yeniden yapılandırılarak kapitalist ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine ulaşılacaktı. özellikle de köylülerin talepleri karşılanarak rejimin istikrara kavuşturulması sağlanacaktı. ancak bu plan parti içerisinde devrimin liderleri arasında tartışmaya yol açacaktı.
hesabın var mı? giriş yap