• anakronizm falan yapmayan tarihçi. selçuklulardan memluklara ve osmanlılara kadar bu devletlerin hüküm sürdüğü topraklar özellikle avrupalılar tarafında türkiye diye adlandırılır.
  • dil ve tarih coğrafya fakültesi tarih bölümü profesörlerinden* ve eski dekanlarındandır. objektif bir biçimde yazılmış olan eserleri, tarih bilimi açısından önemlidir ve birinci derece belgelere/kaynaklara dayalıdır. haliyle yazılarında, günümüz medyatik tarihçileri gibi somut verileri sunmak yerine soyut yorumlar yapma kolaylığına gitmemiş, var-olanı objektif bir şekilde ortaya koymaya çalışmıştır.

    chp bilim kurulu* üyesi, ecevit* taraftarı ve de sıkı bir atatürkçü olan mustafa akdağ'ı, 12 mart döneminde komünistlik suçlaması ile jurnalleyerek ölümüne neden olan kişilerin ise, bugün vicdanları rahat mıdır ya da ölümüne sebebiyet verdikleri kişinin eserlerine yaklaşabilecek derecede bile eser vermeyi becerebilmişler midir sormak gereklidir.

    not: bu kişiler aynı dönemdeki çalışma arkadaşlarıdırlar.
  • türkiyenin iktisadi ve içtimai tarihi adlı iki ciltlik kitabı olan iktisatçı-tarihçi. hep birinci kaynaklarla uğraştı. uzunçarşılı, barkan ayarında bir akademisyendi. çok kişiyi etkiledi. kemal tahir, baykan sezer gibi o da anadolu osmanlı tarihinin iktisadi ve ictimai kökenleriyle ilgileniyordu. kurtuluş kayalı hoca kitaplarının birinde kapsamlı bir giriş niteliğinde bir portre denemesine girşmişti akdağ hakkında.
  • türkiye'nin en önemli tarihçilerinden biridir. 1913 yılı yozgat doğumludur kendisi. ankara dil - tarih mezunudur. fazla göze batan bir araştırmacı olmamakla beraber özellikle; kemal tahir, attila ilhan, doğan avcıoğlu, fikret başkaya gibi birçok edebiyatçı ve tarihçinin çok sık başvurduğu bir kaynaktır mustafa akdağ. günümüzün "ezber bozmaya meraklı bazı tarihçileri" doğrudan demeseler de kendisini "resmi tarihçi" olarak kabul eder. fakat resmi tarihçi falan değildir. tarafsız, yapmacıksız, şovdan uzak bir üslubu vardır. önemli bazı eserleri:

    (bkz: türkiye’nin iktisadi ve içtimai tarihi) (ı.cilt 1959, ıı.cilt 1971)
    (bkz: celali isyanları) (1963)
    (bkz: türk halkının dirlik ve düzenlik kavgası) (1975).
  • net cümleleri, sağlam fikirleri sayesinde osmanlı tarihçileri için kutsal kitap sayılması gereken iki eser vermiştir. iktisadi ve içtimai tarihin 3. cildini çıkarmayı düşündüğü ama zamansız öldüğü rivayet olunur. (tamam kaynağını hatırlamıyorum bu bilginin) hakkında bu kadar az entry olması başlı başına bir ayıp sayılmalıdır.
  • yazmış olduğu celali fetreti adlı makalesinde bize günümüz tarih öğretiminde gösterilen osmanlı devletinde ki bozulmaların 17. yüzyıldan itibaren ortaya çıktığı bilgisinin aslında öyle olmadığını göstermektedir. osmanlı sisteminde bozukluklar her ne kadar devlet için zirve noktası olsa da kanuni döneminde başladığını söyleyebiliriz. buna en iyi örnek ise makalede de belirtildiği üzere tımarlı sipahi sisteminde bozuklukların oluşmasıyla daha çok paralı asker yetiştirilmeye başlanılması osmanlı maliyesinde bozukluklara neden olmuştur. maliyeyi toparlamak içinde halktan daha fazla vergi toplanmaya başlanması celali ayaklanmalarını çıkarmıştır.

    neticesinde osmanlıyı iyi analiz etmenin yolu yazarın ekonomi üzerine yapmış olduğu tespitleri gözden geçirmekle olur .
    ayrıca şunu da belirtmek isterim ki sözlüğe yazar olarak kabul edildiğimi yaklaşık olarak yarım saat önce öğrenmiş oldum. ilk paylaşımım da en son okuduğum makaleden geldi. hiç böyle düşünmemiştim.
  • "türk halkının dirlik ve düzenlik kavgası: celali isyanları" isimli muazzam eserini okurken sadece taşra teşkilatı değil kapıkulu askerleri arasındaki odaklaşmalar ve düzenlerinin değişmesine dair önemli saptamalarda bulunan, tarih araştırmalarında belgelerden hareketle ekonomik ve toplumsal yaşamla ilgili verilerin yerini gösteren merhum tarihçidir.
  • şeyh isma'il-i ma'şuki'nin sicilini bulan ve türkiye'nin iktisadi ve içtimai tarihinde anlatan büyük tarihçi.
  • celali isyanlarını şer'iyye sicillerini kaynak alarak çok güzel izah eden bir tarihçi
hesabın var mı? giriş yap