• mozart'ın iyi kafa yaptığını [zekayı açtığını, aklı genişlettiğini] öne süren bir tez. vakt-i zamanında böyle bir bahis vardı; deney sonrası, mozart dinletilen fareler labirentlerde yollarını daha rahat bulurken, alzheimer hastaları normale döner gibi olmuşlardı, sarışınlarınsa, normale bir buçuk piliç oldukları gözlenmişti.

    sonradan "bilimsel tarafı yok, uydurma bunlar, sallamasyon" falan gibi tepkiler geldiyse de bu deneylere, ben mozart'a inanıyorum, bence yaşamıştır mozart.
  • 1993 yılında frances rauscher ve ekibinin nature dergisinde yayınladıkları bir makale, mozart’ın müziğini 10 dakika süreyle dinleyenlerin, zekâyla ilişkilendirilen belirli zihinsel işlevlerde nitel ve nicel olumlu bir fark gösterdiğini öne sürmüştü.

    küçük bir grup üniversite öğrencisi (36 kişi) ile yapılan bir çalışmaya dayanarak yazılan bu makaleye göre, öğrenciler mozart’ı dinledikten sonra kendilerine verilen problemleri çözmede daha başarılı oluyorlardı.
    öğrenciler sınavlarına çalışırken mozart dinlemeye başladılar. teksas’taki bir hapishane, dersler sırasında tutuklulara mozart dinletmeye başladı. rauscher bir sonraki deneyinde, mozart’ın müziğinin farelerin labirenti öğrenme yeteneklerini artırdığını öne sürdü.
    teoriyi savunanların gerekçesi şuydu; "mozart’ı, dört yaşından beri beste yaptığı için seçtik. bu yüzden, mozart’ın müziğinin, beyin korteksindeki içsel mekansal-zamansal ateşlemeyi harekete geçirmesini bekliyorduk."
    mozart dinlemenin bebeklerin zekâ düzeyini artırdığına dair söylentiler yayılınca, iş çığrından çıktı.
    bebekler için mozart cd'leri bile hazırlandı; bu cd'ler yüksek satış rakamlarına ulaştı.
    ama ilginç olan şey, mozart’ın müziğini dinleyerek bir bebeğin zekâsının geliştiğine dair tek bir deney bile yapılmamış olmasıydı. ne deney vardı, ne de kanıt.
    mozart etkisi’ne karşı uyanan bu ilgi, bilim camiasının da bu olguyu daha yakından incelemesine yol açtı.
    araştırmacılar aynı sonuçlara ulaşamadıklarını bildirdi. bu çalışmadan 10 yıl kadar sonra, bir araştırmacı ekibi bugüne kadar yapılan en kapsamlı analizle mozart etkisi olarak adlandırılan yaklaşık 40 çalışmayı bir araya getirdi.

    mozart effect-shmozart effect başlıklı bu analiz, klasik müziğin belirli görevler üzerindeki performansı geliştirdiğini ve ancak zekâyı geliştirdiğini gösteren sıfır kanıt olduğunu buldu.
    hayır, mozart dinlemek kimseyi zeki yapmıyor.
    ancak yapılan çalışmalar, mozart etkisi kavramını geçersiz kılsa da, aynı şeyin müzik eğitimi için geçerli olmadığını ortaya koydu. özellikle de küçük çocuklarda müzik eğitiminin uzun dönemde zekâ ve benzeri zihinsel süreçlere etkili olduğunu gösteren kapsamlı birçok çalışma var.

    başka bir araştırma gurubu, çocuğun zekâsı ile ona gösterilen ilgi arasında bağlantı buldu. çocuğun, zihinsel ve ruhsal gelişimi için ihtiyaç duyduğu şey mozart değil, buydu.
    konu ile ilgili araştırma gösteriyor ki; ilgiden, sevgiden mahrum yetişen, ailesiyle zaman geçirmeyen çocuklarda beyin gelişimi normalin gerisinde olabiliyor ve beyin daha küçük kalıyor.
    uzmanlara göre, sevgi büyüme hormonunu tetikleyen bir unsur.
    bu, aynı durumdaki her çocukta böyledir denemez. çünkü çocukluk travmalarına rağmen yalnız, kimsesiz çocukların arasından çıkmış, mucizeler yaratmış insanlar var. fakat yine de dikkate alınması gereken bir konu gibi görünüyor.
  • güz 2003'te koç üniversitesinde yaklaşık 200 öğrenci üzerinde denendi. mozart dinledikten sonra öğrenciler bilişsel yeteneklerini ölçen bir teste girdiler... bir sonuç çıkmadı...
  • 1993 yılında yapılan bir araştırma. klasik müzik iq ilişkisi üzerine kurulmuştu. deneyde 36 lise öğrencisine belli bir süre, her gün 10 dakika boyunca mozart'ın bir piyano sonatı dinletilmiş, sonuçta çocukların iqlarında bir artış görülmüştü. aynı gruba dinletilen new age ve dans müziği ise mozart'ın yarattığı etkiyi yaratmıyordu. tek problem, mozart'ın etkisinin sadece bir saat sürmesiydi.
    ikinci aşamada, anaokuluna giden 78 çocuk seçildi ve dört gruba ayrıldı. birinci gruba şan ve piyano dersi, ikinci gruba sadece şan dersi, üçüncü gruba bilgisayar dersi verilirken, dördüncü gruptakilere hiçbir şey öğretilmedi. çocuklar haftada iki kez 15'er dakikalık piyano dersi alıyordu, her çocuğun eşit süreyle ders almasına da dikkat ediliyordu. sekiz ay boyunca diğer grupların da çalışmaları sürdü. zeka testi uygulandığında, piyano grubundaki çocukların zekâsındaki artış diğer gruptakilere fark attığı gözlemlendi. (shaw ve rauscher)
  • ineklerde verimli süt almak için uygulanmış ve başarılı olduğu düşünülmüş yöntem. ben emzirirken kullanayım dedim bir dönem. ı ıh işe yaramadı.
    (bkz: anne olmak)
    (bkz: ikiz çocuk)
    (bkz: kendini entegre süt tesisi gibi hissetmek)
  • mozart dinlerken müziğin çoşkusuyla göz pınarlarınızın dolması etkisidir. kimileri süt verir, kimisi yumurtlar bazılarının zekası açılıverir birden, iq lar tavan yapar, bazıları da otrup zırlar işte. sonuç; bilinen kesin bir etkisi yoktur henüz mozart'ın. deneyin efenim görün sizin bünye hangi tepkiyi verecek, yumurtlayacak ya da süt verecek olursanız da bir isviçreli bilim adamına görünmeyi ihmal etmeyin.*
  • hayal gucunu arttirdigi deneyimlerim sonucu kanitlanmistir.
  • tam olarak mozart ile alakası olmayan durum. rauscher mozart yerine madonna dinletmiş olsaydı da benzer sonuçlar elde edip adına madonna etkisi denecekti. ayrıca mozart etkisinin (deneylerinin) ekolojik geçerlilik olarak sıkıntılı olduğunu da hatırlatmak fayda var.
    son olarak konudan biraz bağımsız olarak, sevgili hamile arkadaşlar ve yeni ebeveyn olanlar "çocuğuma mozart dinleteyim mi, etkisi olur mu?" diye sormayın. gına geldi.
    son bir son not olarak da mozart'ın kendisinden gelsin:
    "ne üstün zeka, ne hayal gücü ne de her ikisi beraber, bir dâhi yapmaya yeter. sevgi, sevgi, sevgi. işte bu dehanın ta kendisidir."
  • klasik müzik dinlemenin zekayı geliştirdiğini söyleyen mozart etkisi ince, kibar ve elitist bir yalandır.

    böyle bir etkinin olduğunu iddia eden araştırmaya benzer bir çok araştırma yapılmış, klasik batı müziğinin müziğinin zekayı geliştirdiğine ilişkin hiç bir kanıt bulunamamıştır. müzikle uğraşan insanların, beyinlerini kullanan her insan gibi bir yönde zeka geliştirmeleri doğaldır lakin müziğin beynin tüm işlevsel yeteneklerini geliştiren, genel zekayı yükselten bir etkisi yoktur. mamafih halen daha bu konuda araştırmalar yapılmaya devam etkmekte, insanlar mozart etkisinin doğruluğunu kanıtlayabilmek için biyolojik kanıtlar aramaktadırlar. tüm bunların, batı kültürünün yüceliğini ispat çabaları olmaları dışında bir anlamları olmadığını düşünüyorum.

    (bkz: ravi shankar etkisi)
  • psikolog frances rauscher ve meslektaşlarının bundan 10 yıl kadar önce abd'de wisconsin üniversitesi'nde yaptıkları çalışmalar sonunda, mozart dinlemenin insanların matematiksel ve uzaysal algılamalarının daha geliştirdiğini görerek beyin geliştirmede bir yöntem olarak kabul ettikleri yöntem.

    buna göre mozart dinleyen fareler bile labirentte yollarını daha kolay ve hızlı buluyorlar.

    bundan yola çıkılarak çekilmiş ve yakında gösterime girecek "mozart etkisi" adlı filmin konusu şöyledir;

    "her zaman dünyayı ele geçirme hayalini kuran speedy gonzales, bir gece wisconsin üniversitesi'nin yemekhanesinin mutfağına havalandırma ızgalarından giderken, mozart dinleyen farelerin labirentte yollarını daha kolay ve hızlı bulduğunu tesadüfen duyar. en yakın arkadaşı mickey mouse'a durumu anlatarak şehirdeki tüm fareleri bir araya toplarlar.

    şehrin karanlık dehlizlerinde kurulan bir "mozart dinleme merkezi"nde uygulanan sıkı bir eğitim sonunda, yeraltında 60 gün boyunca 7/24 mozart dinleyen yaklaşık 500 bin fare şehrin sokaklarına bırakılır... olaylar alabildiğine gelişir... "
hesabın var mı? giriş yap