• cisimler kütleleri dolayısıyla sahip oldukları momentumlarını koruma eğilimindedirler. bir sistem içerisindeki kütlelerin etkileşime girmeden önceki başlangıç momentumları toplamı o sistemin etkileşim sonrası toplam momentumlarına eşittir.

    gerçekte newton'un hareket yasaları momentum'un korunumunun iki ayrı yorumu gibidirler.
  • cisimlere dışarıdan kuvvet etkimediği ve kütleleri değişmediği sürece sahip oldukları momentum korunur.

    kütleyi sabit tutarak bu cümleyi iki ayrı durum için incelersek çok da enteresan olabilecek sonuçlara ulaşabiliriz:

    momentum sıfırdan farklı iken momentumun korunumunun tek yolu cisimlerin hızlarını korumalarıdır. başka bir deyişle üzerine bir kuvvet etki etmeyen her cisim sabit hizla hareketine devam eder.

    momentum sıfır iken de cisim harekete bir direnç gösterir. kütlesi kaynaklı bu direnç durmakta olan bir cisim hareketsizliğine devam etmek ister olarak yorumlanabilir ve tam da eylemsizlik dediğimiz kavramın kendisidir.
  • yaşadığımız hayata uygularsak: hızlı yaşadığımız anlarda, bedenimizi hafif hissederiz...burda bedeni kütle olarak düşünürsek, hızı da mutluluk, haz gibi kavramlarla özdeşleştirmek mümkündür...yavaş yaşarken de, bedenimiz bize ağır gelebilir...burda da yavaşlığı hüzün, efkar gibi düşünebiliriz ve o anlarda insan ağırlaştığını, hareketlerinin zorlaştığını hisseder...
  • "havada uçarken bir tarafınızdan esaslı bir gaz çıkarmadığınız müddetçe ani dönüşler yapamazsınız ya da hızınızı artıramazsınız." diyor yasa.

    uçan süper kahramanların bir şekilde ihlal ettiği ilke: süpermen, petrelli kardeşler, hancock...

    not: hulk uçmuyor, zıplıyor.
  • size gercek hayattan bir örnegini vermek isterim.

    üniversite yillari, haftici 15 saatimizi beraber gecirdigimiz insanlara doyamiyor haftasonlarini da birlikte gecirmek icin olmadik aktivitelere imza atiyoruz, bu kez istikamet kemeralti. iki kiz heyecan ve cosku icinde kemeralti sokaklarinda neseyle kaybolurken, ben ne $eyime hikmetse isaret parmagimi arkadasimin saat kayi$inin altina geciriyorum. öyle el ele tutusmadan ama tutusmus gibi kollarimiz beraber sallanarak birkac adim yürüyoruz ki, karsidan istikrarli adimlarla iki nene geliyor, aramizdan gecmek istiyorlar ama ben parmagimi arkadasimin saatinden kurtaramiyorum.. neneler giderek yaklasiyor parmagim kivraniyor ama bir türlü yerinden cikmiyor. neneler artik dibimizdeler! civcivli kemeralti sokaginin ortasinda kollarimizi germis ama birbirimizden ayrilamamis bir sekilde kadincagizlarin yolunu kesiyoruz. neneler $a$kin suratimiza bakiyor. sonunda daha az yasli olan "evlaadiim bak 80 ya$indaki kadini durdurdunuz!" diye yaygarayi kopariyor. o anda elimi arkadasimdan kurtariyorum ve nenelerin iki yanindan gecip olum ne sacma hareketlerimiz var diyerek gülmekten kivranarak yolumuza devam ediyoruz.

    iste biz dis kuvvetler olarak o neneyi orada durdurduk ama belki de kadincagiz o momentumuyla anafartalar caddesi'nin sonuna kadar varacak ve oradan bir bilinmeze dogru devam edecekti. o gün bizim essekligimiz yüzünden durmus olan neneyi tekrar harekete gecirecek bir dis kuvvet oldugunu umuyorum, gidip ayni yere bakmaya korkuyorum.
  • uzayda bulunan cok ce$itli surtunme kuvvetleri nedeniyle, sadece utopik ortamlarda kanitlanabilen hipotez.
  • newton yasalarının bir başka yorumudur. büyük adammış peruklu.
  • bu tip anlamsız geyiklerle vakit kaybetmek istemeyen arkadaşlar şöyle buyurabilirler keyiflerince (bkz: götümüze girince zevk veren cisimler)
  • (bkz: ivme)
  • içerisinde eylemsizlik geçen her konu özünde momentumların korunumuna dayanır.
    (bkz: acisal momentumun korunumu)
hesabın var mı? giriş yap