• sars-cov-2 virüsünün bulaşıcılığını 24 saat içinde bastırabildiği söylenen antiviral ilaç, nam-ı diğer mk-4482/eidd-2801.
    gelincikler üstünde yapılan deneylerde bulaşıcılığı durdurmuş.
    https://www.sciencedaily.com/…0/12/201203133908.htm

    preprint makale de burada:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc7553152/

    natura microbiology dergisinde çıkan makale şurada:
    https://www.nature.com/articles/s41564-020-00835-2
  • aşıdan çok bu tür bir ilacın çıkıp bu pandemi belasını bitireceğini düşünüyorum. şu an sen istediğin kadar aşılan dünyada tek bir aşı bile vurmamış 100 küsur ülke var. dolayısı ile global bir şekilde aşılama olmaz ise bu iş çok uzar gider.

    hepimiz biliyoruz ki bu virüs tek bir kişiden tüm dünyaya yayıldı.
  • ülkemizde gelecek haftadan itibaren, 65 yaş üzeri hastalar ile kronik rahatsızlıkları bulunan hastalarda kullanılmaya başlanacak olan merck tarafından üretilen covid-19 ilacıdır.

    çalışmalar ölümü engellemede %30 etkili olduğunu gösterse de, gerçek yaşam verilerinde daha ciddi faydalar sağlaması muhtemel gözüküyor.

    bir diğer alternatifi pfizer tarafından geliştirilen paxlovid ise, ölümü engellemede %90 etkili gözüküyor.

    molnupiravir'in temel çalışma prensibi ise, virüsün vücutta çoğaldığı esnada genetik hatalar yapmasını sağlamak ve bu şekilde çoğalmasını durdurmak.

    ilaveten, ölümü engelleme, hastaneye yatışı engelleme gibi oranların aşısızlar üzerinden hesaplandığını belirtmekte fayda var.

    tam aşılı riskli gruplarda, ölümü ve hastaneye yatışı engellemede çok daha başarılı olması muhtemel gözüküyor.

    eğer ölümlerin %50 azalmasına dahi yardımcı olabilirse, her gün yaklaşık 100 kişinin hayatının kurtarılmasına vesile olacağını unutmamak gerek.

    her ay 3000 kişinin hayatını kurtarabilmek demek..
  • ev ortamında kullanılabilen bir ilaç olan molnupiravir, birleşik krallık ilaç ve sağlık ürünleri düzenleme kurumu tarafından 4 kasım 2021'de onaylanmıştır. ağızdan alınan ve covıd-19'a karşı kullanımı onaylanan ilk ilaçtır.

    lagevrio ticari ismine sahip olan ilaç, ridgeback biotherapeutics ve merck, sharp and dohme (msd) tarafından geliştirilmiştir. birleşik krallık ilaçtan 480.000 doz sipariş etmiştir ve ilk teslimatlar kasım ayında yapılmıştır.

    birleşik krallık sağlık ve sosyal yardım bakanı sajid javid, ilacı "oyun değiştirici" olarak nitelendirmiştir.

    başlangıçta grip tedavisi için geliştirilen ilaç evde kullanılabiliyor. mevcut tedaviler ise damar yolu ile sağlık uzmanları tarafından uygulanmaktadır. molnupiravir hafif ve orta şiddette covid-19 hastalarına semptomların ortaya çıkmasından sonraki 5 gün içerisinde uygulanmaktadır.

    molnupiravir, virüsün çoğalmasını önleyerek hastalıkla mücadele eder.

    sars-cov-2 hücreye girdiğinde, rna oluşan oluşan genomunu çoğaltır. bu kopyalanmış genomlar daha sonra hücreden dışarı fırlayan ve vücuda yayılmaya devam eden eksiksiz virüs parçacıklarına dönüştürülür.

    molnupiravir, virüs bulaşmış hücreler tarafından emilir ve burada rna'nın yapı taşlarını kusurlu bir versiyona dönüştürülür. dolayısıyla virüs çoğalmaya çalıştığında ortaya çıkan virüs parçacıkları kusurlu genetik materyale sahip olur ve çoğalamaz. sonuçta hastadaki viral yük düşük kalır ve hastalığı ağır atlatma riski azalır.

    molnupiravir, sars-cov-2'nin yapı taşları olarak kullandığı rna'yı hedef aldığından, tüm koronavirüs varyantlarına karşı eşit derecede etkilidir. ilacın etki mekanizmalarının doğmamış bir bebeğe zarar verme ihtimali olabileceği için hamile kadınlarda kullanılamamaktadır.

    beşeri ilaçlar komisyonu başkanı profesör sör munir pirmohamed, "klinik çalışmalarda, ilacın hafif ve orta şiddette covıd-19'lu yetişkinler için hastaneye yatış veya ölüm riskini yüzde 50 azaltmada etkili olduğu bulundu" diyor.

    akran değerlendirmesi olmadan yapılan bir çalışmada, yakın zamanda covıd-19'a yakalanmış 775 hastaya molnupiravir ya da plasebo verilmiştir. molnupiravir grubunda, hastaneye yatış oranı yüzde 7,3 iken hiçbir hasta ölmemiştir. plasebo grubunda ise yatış oranı yüzde 14,1 iken 8 ölüm meydana gelmiştir.

    birleşik krallık ilaç ve sağlık ürünleri düzenleme kurumu başkanı dr. june raine, "uzman bilim insanlarımız ve klinisyenlerimiz tarafından yapılan titiz incelemelerdin ardından ilacın ciddi covid-19 hastalığı gelişme riski taşıyanlar için güvenli ve etkili olduğu görüldü ve ilaca onay verildi." diyor.

    ancak ilacın kullanımın semptompların çıkışından sonraki 5 gün içerisinde yapılması önemli gözüküyor. hastaneye yatış gerçekleştikten sonra yapılan kullanım etki etmiyor. bu da erken teşhisin önemini bir kere daha hatırlatıyor.

    ilaç birleşik krallık'da ilk etapta obezite, yaşlılık veya kalp hastalığı gibi en az bir risk faktörü içeren hastalarda kullanılmak üzere onaylanmıştır. tedavi etkinliği hakkında daha çok veri elde etmek için daha önce aşı olan ve olmayan hastalar üzerinde de kullanılmaktadır.

    bugün yapılan (27 kasım 2021) sağlık bakanı açıklamasında ilacın türkiye'de acil kullanım onayı aldığı ve 1 ay içerisinde kullanılmaya başlanacağı duyurulmuştur.

    kaynak: bbc science focus
  • big pharma'nın dev firması merck daha önceleri mk-4482 ve eidd-2801 olarak da bilinen, orjinali bildiğimiz grip ile savaşmak için üretilmiş olan molnüpiravir isimli bu antiviral ilacı bu günlerde "covid-19 ölümlerini %50 önleyen yeni bir ilaç bulundu" gibi bir hava ile lanse ediyor etmesine ama ( inşallah ilaç işe yarıyordur, keşke yarasa) tekrar edelim, bu eski bir grip ilacı. ve eskiden üretim maliyeti olan 17 ( yazı ile "on yedi" ) doların az üzerinde bir rakam ile satılırdı. şirketin lansman planı vallahi çok güzel!

    "ilacı bulduk! yüzde elli işe yarıyor! ölümleri yüzde elli azaltıyor ( ya da bilemiyorum bu yüzde elliyi. hakemli bir makalesini okuyalım inşallah, ona göre anlarız)" bu lansmanın gazı ile abd hükümeti kafadan 1.200.000 doz sipariş geçiyor. derken japonya, derken o, bu, şu... daha 3. faz yeni başlıyor üstelik.

    harvard halk sağlığı okulu'ndaki ilaç fiyatlandırma uzmanları tarafından geçen hafta bir rapor yayınladı. beş günlük bir molnupiravir kürü 17.74 dolara mal oluyor. lakin firma bu ilacı 712 abd dolarına satıyor artık. iyi kar değil mi?! aman işe yarasın da!

    ilacın orta veya hafif hastalığı olan klinik deney katılımcıları arasında hastaneye yatış riskini yarıya indirdiği ile ilgili meşhur duyuru epey yankı uyandırdı. lakin fiyat daha büyük yankı uyandırdı. fakat ben yine de tarafsız olarak şimdiki kaynaklar ışığında değerlendirmeye çalışayım. zira ilacın ileri zaman ve yoğun düzey kullanımında ortaya çıkacak artı-eksi durumları tam olarak şimdiden bilemeyeceğimizden, eldeki verilere bakalım şimdilik.

    söylenene göre molnupiravir, ciddi hastalık riski taşıyan covıd-19 pozitif kişileri içeren bir faz 3 çalışmasında o kadar etkiliydi ki, klinisyenler kaydı erken durdurdu. ancak bu klinik deneme başarı öyküsünün pandemi ile mücadelede küresel bir oyun değiştiriciye dönüşüp dönüşmeyeceği henüz belli olmaz. mümkün değil! düşük gelirli ülkeler ilacı finansal olarak karşılayabilse bile, tedavinin bir fark yaratabileceği hastalıkların erken safhalarının nasıl anlaşılabileceği ile ilgili tanısal kapasiteye sahip olmayabilirler.

    iddia : ilaç erken safhada çok başarılı!
    soru : erken safhayı kim nasıl anlayacak?

    öte yandan bu ilacın kapsül (hap) halinde oral yol ile ağızdan alınması bir avantaj. covıd-19'a karşı sunulan diğer tedaviler, gilead science'ın antiviral remdesivir'i ve biyoteknoloji firması regeneron'dan monoklonal antikor kokteyli intravenöz veya enjeksiyon yoluyla uygulanmalıdır. bu, insanların hastaneye gidecek kadar hasta olmadan önce terapilere erişmelerini zorlaştırıyor. oral yolla iki saniyede yutabileceğiniz bir ilaç en iyisi.

    bilim adamlarının ekseriyetle fikri aynı; "erken vur ama sert vur." sadece bir reçete ve semptomlar ortaya çıktığında eczaneye gidilmesini gerektiren bir covıd-19 hapı, erken tedaviyi çok daha kolay hale getirecektir. bu doğru mu? evet! son derece doğru! pekala, eczaneye gidip 712 doları şak diye ödeyip kaç kişi bu ilacı edinebilecek?

    diyelim ki bir hanede 5 kişi yaşıyor ve hepsi enfekte. 3560 dolar para şak diye ödenip bu ilaç nasıl alınır? bu ilaç türkiye'ye gelirse fiyatı iphone 13 pro max ile yarışır mı yoksa samsung s 21 plus düzeyinde mi kalır? dünya üzerinde nüfusu yüksek olan düşük gelirli ülkelerde insanlar bu ilaca nasıl erişir? mümkün mü?

    bu arada molnupiravir'den hareketle, diğer onaylı antiviral için de yeni haberler var, aktaralım. molnupiravir'in erken başarı hikayesinin ardından, remdesivir'i geliştiren gilead sciences, remdesivir'in hap versiyonunu geliştiriyor. başka türlü molnupiravir'e pazarda rakip olması mümkün değil.

    remdesivir'in hap versiyonu ile ilgili faz çalışmasında katılımcı sayısı azdı, ancak remdesivir hap versiyonu , covıd-19 geliştirme riski yüksek kişilerde hastaneye yatışları %87 oranında azalttı deniyor. hadi bakalım!
  • aşı karşıtları rna aşısındaki 30ug nükleotidi beğenmediyseniz, sizin için bu ilaçta 800mg rna nükleotidi varmış.
    görsel
  • acil kullanım onayı için başvuru gerçekleştirilmiş..

    merck hisselerinin ciddi yükselişe geçtiği haberleri geliyor.

    hayvan çalışmaları covid'e karşı anlamlı bir etkinlik gösteriyor ve şirketin fda'e sunduğu verilere göre insan çalışmalarında da bu etkinlik görülmüş durumda.

    covid genomunun içine ölümcül mutasyonlar sokması şeklinde özetlenebilecek olası etki mekanizması şu makaleden veya şu makaleden ayrıntılı olarak okunabilir.

    ülkemizde covid tedavisinde uzun süredir kullanılan faviciclovir ile birlikte kullanılmasıyla ise, hayvan çalışmalarında ciddi etkinlik görülüyor.

    elbette oral bir antiviralin özellikle teratojenik advers etkileri olması beklenebilir. oral antiviraller aşıların yerine geçmeyecekler, asla aşılar gibi güvenli ve etkili, yaygın bir covidle mücadele yöntemi haline gelmeyecekler.

    fakat covid hastalığına karşı enfeksiyon başladıktan sonra kullanılabilecek, anlamlı etkinliğe ve kabul edilebilir bir güvenlik profiline sahip bir antiviral ilacın artık elimizde olması, elbette muazzam bir gelişme.
  • ıslak fip teşhisi konan kedim için arıyorum. bir haftadır aramadğım numara, çalmadığım kapı kalmadı. yok. elinde olan veya nasıl bulabilecğimi bilen varsa mesaj lütfen!
    edit:buldum ve kullandim ve kedim eskisinden de saglikli. veterinerinize danismadan bu islere girismeyin ama.
  • aşı karşıtlarının çip endişelerine kesin çözüm.
    bu hapın çipleri çok daha kaliteliymiş. v2.0 ne de olsa!
    aslında ben aşı karşıtları için, "makat içi" uygulamalı
    bir fitil bekliyordum ya neyse. sesleri kesilsin de.
    ...
    edit notu: beklenti hissiyatımda haklıymışım.
    700 dolarlık fiyatıyla fitilden betermiş.
  • ilacın fiyatı 700 dolar olarak geçiyor kaynaklarda ve tam da bu yüzden belli risk gruplarına dağıtılıyor sadece. ilacın içeriği, faydası, üzerine yapılan inceleme ve araştırmaları(varsa) bilmiyorum ama bu ilacın temel zaafı şu, bu ülkede aylarca favira isimli ilaç dağıtıldı, evine favira girmeyen çok az ev kaldı ve deli gibi 8'er adet tüketildi ve sonra bir noktada bu ilaç o kadar da faydalı değilmiş ima edildi ve birden bire ilaç dağıtımına büyük oranda son verildi. şimdi tekrar başka bir ilacın aynı kanallara aracılığıyla dağıtılması söz konusu ki bu ilaç da 4'er adet alınacak günlük. bu durumda eğer ilaç çok güvenilir/faydalıysa bile vatandaşı bu ilacı kullanmaya yöneltmek o kadar kolay değil ve ilaç da geçmiş favira tecrübesi sebebiyle çok zayıf bir imaja sahip.
hesabın var mı? giriş yap