• mersin'in yeni gelisen ilcesidir.
    istanbul'da anadolu yakasi ne ise, mersin'de de mezitli odur. insanlar mezitlide oturur, carsi yonunde ise giderler. sabah trafigi dogu yonunde, aksam ise ters ikamettedir. tersine giden gorulurse emeklidir denilir.
  • mersin tantunisi ile meşhursa, mezitli'de siteleriyle meşhurdur bana göre. burada insandan çok site göreceğiniz için, biraz insan yüzü görmek adına pozcu'ya uğrayabilirsiniz. hatta iyi bir insan olursanız, belki forum mersin'i bile görebilirsiniz. *
  • 1986 yılında babil ile bağlantısı dere uzerindeki yaya asma köprüden ibaret olan, her yeri portakal bahçesi ve tarla olan, tek camisi gmk bulvari üzerinde olan o zamanın kasabası. şimdidin ilçesi. o yillarda site dedin mi derenin bittiği yerde, köşedeki doktorlar sitesi gosterilirdi.

    viranşehir sahilinin simdi artık olmayan 2 adet iskelesi vardı. taşkıran tesisinde sünnet ve düğünler yapılırdi. bu kasabaya gelebilmek icin -viranşehir doktorlar sitesi- yazan peugeot dolmusuna binmeniz gerekirdi.
    şimdiki cengiz topel caddesi, arabanın dahi zor girebileceği toprak bir yola sahipti. pompei sutunlarin karşısında jandarma komutanligi vardi.

    yaya köprünün babil ile birlestigi yolun ortasında, simdiki hakan kundak ilköğretim okulu'nun arkası girne plaji idi. egricam otobusleri babil kavsagindan carsiya geri donerdi. (simdiki iş bankası, yuncu alinin oldugu kavşak)

    viranşehir sahilinde de taskiran a varmadan parali bir plaj vardı adini unuttum. capa sitesinin yanindaki parkin ilerisinde bir balıkçı lokantasi var. o lokantanin arkasındaki villalar henuz yok iken anayol oradan devam ederdi.

    evet 80 li yillarda viranşehir sahili tertemiz idi. girilebiliyordu.

    çocukluğu orada gecenler muhakkak alf bilardo atari salonuna kesin uğramıştır.

    hatirladiklarim, dolmusta giderken paris düğün salonuna paris ya da pizza, merko, subay evleri, babil, kale yolu, belediye, çeşme 1, cesme 2, taşkıran, çapa, köşe, ece sitesi, park şeklinde durak isimleri vardı.
  • yaşlandığımda ölene kadar hayatımı sürdüreceğim ilçe, burada doğdum burada öleceğim.
  • 1990 yılına kadar mersin ile sahilden bağlantısı "tarkan filmlerindeki tek kişi sığabilen tahta asma köprü" ile sağlanan , geceleri dumlupınar lisesini geçtikten 7 km sonra görülen ilk ışık mezitli camii si olan bir beldeydi.şimdi ise kaymakamlık oldu ve mersin ile arasında 1 m2 boşluk bile kalmadı. toprak sahibi yerlileri mülk zenginidir.
  • sınırları içinde olmasa da çok yakınındaki kipa avm içerisinde 8-10 salonlu bir sineması mevcuttur. yok ama ya vazgeçtim siz yine de foruma gidin. *
  • mersin merkezinde cennet gibi bir semt. burada doğdum, kısmetse emekliliğimi de burada geçirmek isterim.
  • densiz birisinin entry'sinde beddua edildiğinin aksine 10 numara bir belediye başkanına sahiptir. ilçede birçok sorun olmasına rağmen bunun sorunu ne adı geçen belediye başkanı nede 3 seçimdir üst üste bu ilçeyi kazanan chp'dir. 2 seçim önce mevcut şartlarda bu ilçeyi alamayacağını anlayan mevcut kudret mezitliyle uzaktan yakından alakası olmayan yerleri mezitliye bağladılar. belediyede maalesef mezitliye harcaması gereken gücü mezitli adında ama alakası olmayan dağa taşa harcamakta.

    gelelim asıl mevzuya. doğma büyüme mezitli/viranşehirli olmama, tarih ve sanat tarihi alanlarında eğitim almama rağmen mezitli hakkında evliya çelebi seyahatnamesindeki mezitliden maalesef yakın zamanda haberdar oldum. viranşehirli olmamdan mütevellit ''çocukluğumuz'' soli pompeipolis harabelerinde, korint sütun başlıklarının arasında ve sonradan kazıldığında öğrendiğimiz roma hamamlarının üzerinde geçti. haliyle antik yunan-roma dönemine ait durumu birçok kez okuduk, duyduk. osmanlı dönemine ait durumu ise evliya çelebi'nin ağzından yeni okudum. çok değil 1,5 satır değinmiş ama bahsi geçen yer mezitli mi, mezitli ise bugünkü mezitli ile o gün onun geçtiği yer yakın mı muamma. ancak asıl tartışmalı konu mezitli başlığının hemen üstünde yer alan ''nehri pambulis'' başlığı. benim değindiğim antik yunan-roma harabelerinin olduğu yer malum; pompeipolis. şimdi evliya çelebinin değindiği ve mezitli'den(kariyei mezid oğlu) hemen önce işlediği nehri pambulis tam olarak neresi bilmiyorum. bugün pompeipolis harabelerinin yukarısında, mezitli belediyesinin yanından geçen ama pompeipolis dediğimiz yere değil babil olarak bilinen yere inen dere var onu mu kastediyor bilmiyorum. gelelim nasıl bahsettiğine;

    ''nehri pambulis

    eshabı kehf dağlarından gelüp deryaya mahlût olur. bu dahi nehri azîm (büyük nehir) olmak ile bir göz cisri azîmden güzer edüp kurbindeki gûhu balanın dameninde

    kariyei mezid oğlu

    elli evli türkman köyüdü ve bir küçük kal‘aciği var. andan yine şarka lebi derya ile hakipay yollar ile 2 saat gidüp, nehri yumuk’a varduk.''

    şimdi ''evliya'' sahil kesiminden değil bugünkü mezitli'nin yukarısından geçmiş muhtemelen. zira önce pambulis'ten bahsediyor. eğer dersek ki birkaç örnekteki gibi tam tersi güzergahtan geçmiş, ancak bu ters güzergah olayını da mezitliden sonra yumuktepeye uğraması, öncede erdemli'ye gitmesi çürütüyor.
  • gayet genişleyip büyümüş semt. ama hala pozcu'nun yanında köy gibi durmakta. oturacak doğru düzgün mekan bulmak bile zor, varsa da gitmediğimden bilmiyorum.
  • buranın güncel belediye başkanının allah bin belasını versin..

    amını sittiğim suriyeli çomarları anasını siktiniz mezitlinin hele o tece sahilin hali nedir.. ahlaksız hırsız şerefsizler. .

    mezitli ve teceliler durumu biliyor..
hesabın var mı? giriş yap