• farsça, "ara, mâbeyn, bir şeyin ortası, vasat, kemer bağlanacak yer, bel" manalarına gelen isim. miyan olarak da karşılaşabilirsiniz. aynı manalara denk düşmektedir.

    osmanlı-türk müziğindeki anlamına gelecek olursak; "bir şarkı veya bestenin geçki yapmaya yarayan orta hânesi, meyanhâne" olarak tanımlıyoruz. örneğin; peşrev, sazsemâîsi ve mevlevî âyinlerinde üçüncü hâne adı verilen bölüme "meyan hâne" de denilmektedir. temel mantık ve işleyiş; makam pest (kalın) seslerde gezinen bir seyire sahipse daha tiz (ince) seslerde gezinen makamlara geçki yapar, tam tersi durum da geçerlidir. maksat eserin monotonluğunu kırarak dikkat çekilecek bir bölüm yaratmaktır.

    şarkılarda ise; a-b-c-b kafiye düzeniyle yazılan mısraların sıralamasında "a: zemin, b: nakarat, c: meyan ve tekrar b: nakarat" olacak şekilde bestelenir. peşrev ve sazsemâîleri için geçerli olan durum şarkıda da geçerlidir. bestelendiği makam pest ise tizlere, tiz ise pestlere geçki yapılan meyan mısra'ı c'ye denk düşmektedir. her form için, eserin "parladığı" bölüm desem daha net tarif etmiş olurum.
  • klasik türk müziğinde eserin tiz kısmına verilen addır. her parçada olması zorunlu değildir; ancak çoğu şarkıda vardır. bu bölüme öncelikle meyan kökünün, enstürmanların tiz perdelere yavaşça kayışının, ardından geçilir. eserin en dik kısmı olduğu için söylemesi bir hayli zordur; ancak dinlemesi en keyifli kısımdır.
    parçalar enstrümantal dinlendiğinde daha da rahat anlaşılan meyanları anlamak hiç de zor değildir. zaten şarkılarda en çok bir meyan olur.
    örnek olarak; kimseye etmem şikayet adlı eserde "perde-i zulmet..." diye başlayan kısım bir meyandır. şarkı da nihavend olduğu için, nihavend meyanı da denir.
    ya da kalamışda * "istanbulu sevmezse gönül.." diye başlayan kısım şarkının meyanıdır. bu meyana gelmeden önce enstürmanların solo girişi ve tize geçişi de meyan köküdür.
  • türk müziğinde şarkının en tiz perdeden söylendiği bölüme verilen addır. ben tizden pesten anlamam diyorsanız, kalabalığın çuş-u huruşa gelerek "allah allah" diye bağırdığı ya da galeyana mı geldikleri yoksa yorumcuyu takdir ettiklerini göstermek için midir bilinmez deli gibi alkışladığı an, bilin ki şarkının meyanı okunuyor.
  • ankaralı rock müzik grubudur. dinleniken biraz duman biraz seksendört tadı bırakmaktadır. ankarada müzik yapıyorsanız arabesk çalmak zorunda değilsinizdir.
    http://www.meyan.org/
  • lantince adı glycyrrhiza glabra olan bin derde deva bir bitkidir.kökü eczacılıkta kullanılır. tatlı bir tadı vardır. meyan kökü, iç salgı sistemini (endokrin sistem) etkileyebilen bitkiler sınıfına dahildir. bitkinin içerdiği glikozitler, yapılarına göre, bedenin doğal steroit hormonlarına benzerlik gösterirler.. meyan kökünün böbreküstü bezi problemlerine, örneğin addison hastalığına(bir böbreküstü bezi yetmezliği) karşı görülen olumlu etkisi, onun bu konudaki etkinliğinin belirgin bir kanıtı olarak kabul edilir.

    meyan kökü ayrıca, tüm öksürüklere ve bronşiyal hastalıklara karşı da başarıyla kullanılabilir. tıp tarafından mide ülseri tedavisinde kullanıldığı gibi, geleneksel tıpta da meyan kökü, mide mukoza iltihabına ve mide ülserine ve kabızlığa karşı kullanılır. ayrıca, kramp çözücü etkisi de unutulmamalıdır.

    kullanım biçimleri: bir çay kaşığı ince kıyılmış meyan kökü, bir bardak soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. yemeklerden sonra 1 bardak olmak üzere, günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay içilir. ancak kullanımı 4 haftayı geçmemelidir,fazla kullanımı ödem yapar. kendimden örnek vermek gerekirse, ben ıhlamura karıştırıyorum.ayrıca içine hatmi çiçeği, papatya, kuşburnu, zerdeçal ve zencefil kökleri hatta tarçın ve karanfil de ekliyim 5 dk demliyorum ... üfff içimi yumuşak, etkileri bi sürü süper bi şey oluyor. tavsiye ederim.

    en detaylı bilgi için
  • (bkz: meyan şerbeti)
    genelde güneydoğu illerinde iftarların vazgeçilmez içeceği. soğuk içilir,seveni çok sever, sevmeyeni kokusuna tahammül edemez. çok faydaları olduğu rivayet edilir. çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

    evliya çelebi ise seyahatnamesinde meyan kökü hülasası hakkında şöyle demektedir "bu edviye değirmenlerde öğüdülüp bir gece suda yatırıp şerbetini çıkarırlar. sabah akşam birer kâse nûş ederler. cemi ehl-i mısır bundan deva ve şifa bulup ismine "ırkıssus" derler. vücud-i insanda olan cümle ahlatı ve sevdayı ve safrayı ve balgamı ve malihulyayı ve sadırda (göğüste) olan zıykunnefesi vesairi def eder.
    şiddet-i harda nûş edenin hararetini def eder. hususa habs-i bevle (sidik zoru) müptelâ olan kimseler nûş etse mesane yolunu açup tathir edüp safa-yi hatır ile tebevvül olunur, gayet müdrir şeydir.hattâ mesanede hasıl olan ta.şı dahi eritüp çıkarır ve mahveder. hekim davut tezkeresi müfredatında yetmiş nevi hassasını yazmış, mücerrebdir. amma bu halat şehrinde leziz ve kalın olur. zira, kumsal yerde kök kök olup zir'i zemine (yer altına) müstevli olur. balat halkı ekseriye bu meyan kökü ile kifaflanur ve geçinirler"
  • orta ve aralık anlamlarının yanısıra, bel mealine de gelen ve yankesici kelimesinin kökeninde yatan farsça sözcük.

    meyan - bel
    hem meyan - bel çantası
    hemyan kesici - bel çantası kesici
    yankesici - hırsız
  • youtube'da random denk geldi 1-2 saattir dinliyorum. harbiden lise zamanlarıma döndüm iyiydiler aslında sözlükte bile doğru düzgün haklarında yazan olmamış.
    neyse biz lisedeyken seviyorduk işte tofaşı sahile çekip soğuk kış akşamlarında az bira yuvarlamadık eşliğinde.

    iki favorimi bırakayım şöyle belki zamanın liselileri de dinler.

    meyan-gözün mü kaldı
    meyan - yaratmak dert değil tanrı için

    buz gibi kış gecelerinde titreye titreye içtiğim biralar geldi aklıma yeminle götümüz donuyordu.
  • (bkz: çile bülbülüm) allllaaaaaaah çile bülbülüm çile
  • klâsik türk müziğinde şarkı, peşrev, nakış semâi ve semâi formlarındaki eserlerin orta bölümüne verilen isim. meyan kısmı eserin 6,7,8. derecelerinden başlar ve bazen daha dik perdelerde seyreder.

    kaynak: http://www.turkishmusicportal.org/…muzigi-sozlugu/m
hesabın var mı? giriş yap