• yasamin icinden malzemelerle yasama ait olmayan seyleri goruntuleyen gercekustucu ressam..
  • adı "fakat insanlar hiçbir şey bilmeyecekler" olan bir resmi var. inanılmaz bir laf etmiş ernst, bir dadacıya göre bile korkunç bir gerçeklik. resmin üzerinde bir isim bu. resmi o yüzden hiç hatırlamıyorum.
  • alman ressam, heykeltraş, grafik sanatçısı ve şair. dadaizmin ve gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

    2 nisan 1891'de almanya'da köln yakınlarındaki brühl'de doğdu. 1909'da felsefe öğrenimi için bonn'daki üniversiteye yazıldı, ama kısa zaman sonra dersleri bıraktı. aynı yıl resim yapmaya başladı, ancak asla resmi bir resim eğitimi almadı.

    i. dünya savaşı'nda alman ordusuna yazıldı. savaş, sanat çalışmalarını tamamen durdurdu. özyaşamöyküsünde "max ernst 1 ağustos 1914'te öldü." yazar.

    savaştan sonra yepyeni fikirlerle dolu olan ernst, jean arp ve sosyal aktivist alfred grünwald, köln dada grubunu kurdular. 1918'de sanat tarihçisi luise straus ile fırtınalı ve kısa sürecek bir evliliğe başladı. 1920'de çiftin bir çocukları oldu: ressam jimmy ernst. luise 1944'de auschwitz'de ölecektir. 1919'da ernst ressam paul klee'yi ziyaret etti. birlikte resimler, kalıp baskılar ve kolajlar yaptılar, farklı malzemelerle çalıştılar.

    1922'de montparnasse'daki sanat çevresinde dadaist arkadaşları andré breton, gala, tristan tzara ve paul éluard'a katıldı. sürekli deneysel çalışmalar yaptı ve 1925'te frotaj tekniğini buldu. bu teknikte, bir yüzeyin dokusu, üzerine kalem (veya başka resim malzemesi) sürtülen kâğıda geçiriliyordu.

    sonraki yıl, joan miró'ya sergei diaghilev için yaptığı desenler için yardım etti. miró'nun yardımıyla, tuval üzerinde kurumuş boyanın kazınmasına dayanan grataj yöntemini geliştirdi. ayrıca resmin iki yüzey arasında ezilmesine dayanan dekalkomanya tekniğini denedi.

    ernst, kuşları çok severdi ve resimlerinde önemli yer verirdi. resimlerinde çizdiği ve loplop adını verdiği ikinci benliği bir kuştu. ikinci benliğinin kendi kişiliğinin bir uzantısı olduğunu ve kuşlarla insanlar arasındaki eski bir karışıklıktan doğduğunu iddia ederdi. kızkardeşinin, kuşunun ölümünden hemen sonra doğduğunu söylerdi. ernst, 1926'da yaptığı kutsal bakire isa'yı üç şahit huzurunda döverken: andré breton, paul éluard ve ressam adlı resimle tartışmaların odağı oldu. 1927'de marie-berthe aurenche'le evlendi. aynı yıl yaptığı erotik içerikli öpücük ve diğer resimlerin bu evlilikten esinlendiği tahmin edilir. ernst 1934'te heykel yapmaya başladı ve alberto giacometti ile vakit geçirdi. 1938'de amerikalı zengin peggy guggenheim, max ernst'in bazı resimlerini aldı ve londra'daki müzesinde sergiledi.

    ii. dünya savaşı'nın patlamasıyla ernst fransız hükümeti tarafından "düşman bir yabancı" olduğu gerekçesiyle tutuklandı. paul eluard ve gazeteci varian fry dahil diğer arkadaşları sayesinde bir hafta içinde salıverildi. nazilerin fransa'yı işgalinden hemen sonra bu kez gestapo tarafından tekrar tutuklandı. sanatçıların hamisi peggy guggenheim'ın yardımıyla hapisten kaçtı ve abd'ye sığındı. bu arada geride bıraktığı sevgilisi leonora carrington ruhsal bir bunalıma girdi. ernst ve guggenheim 1941'de abd'ye vardılar ve ertesi yıl evlendiler. savaştan kaçıp new york'a sığınan diğer sanatçı arkadaşları marcel duchamp ve marc chagall ile birlikte soyut dışavurumculuk akımını geliştirdi.

    guggenheim ile evliliği de yürümedi ve ekim 1946'da, beverly hills, kaliforniya'da man ray ile juliet browner'ın da evlendiği çifte bir düğünle dorothea tanning'le evlendi. çiftin ilk evleri sedona, arizona'daydı. 1948'de ernst resmin ötesinde adlı makaleyi yazdı. kazandığı ün sayesinde maddi başarı sağladı.

    1953'te tanning'le birlikte fransa'nın güneyindeki küçük bir kasabaya taşınarak orda çalışmaya devam etti. the city ve paris'teki galeries nationales du grand-palais, eserlerinin tam bir katalogunu yayımladılar.

    ernst 1 nisan 1976'da paris'te vefat etti. bu kentteki père lachaise mezarlığı'na defnedildi.

    kaynak :wikipedia
  • max ernst, kadının hayal gücünden kan çırpan kanatlar yaptı kendine; dişi olan ne varsa yer çekimsiz mabedine hapsetti, olması gerektiği gibi.
    (bkz: tan tolga demirci)

    kuşlara olan takıntısını seviyorum, bu da ernst'e olan hayranlığım, nacizane ilk karakalem denemelerimden; http://1.bp.blogspot.com/…7gyqsm/s1600/img0139a.jpg
  • adolf hitler'in en az sevdiği -yumuşak bir giriş yapayım diye en az dedim yoksa hitler’den korkusuna adam ülkesinden kaçmış- ve naziler tarafından eserlerine dejenere sanat damgası vurulan alman ressam, heykeltraş, grafik sanatçısı ve şairdir.

    üretken bir sanatçı olarak 20. yüzyılın başlarında dada ve sürrealizm hareketlerinde öncüydü ve bir dizi yaratıcı sanatsal teknik geliştiren ernst, sanatı aracılığıyla inanılmaz olanı inandırıcı kılma yeteneğine sahipti. bu nedenle, bugüne kadar en karmaşık sürrealist sanatçılardan biri olmaya devam ediyor. max ernst ayrıca, çalışmaları boyunca kendini gösteren kuşlara karşı bir hayranlık geliştirdi.

    ernst, 1925'te önce almanya’dan fransa'ya, daha sonra 1940'ta arkadaşları peggy guggenheim ve varian fry'ın yardımı ile amerika’ya kaçtı. bir yıl sonra, kaçması için ona yardım ve yataklık eden sanat koleksiyoneri peggy guggenheim ile evlendi. 20. yüzyılın en güçlü kadınları arasında yer alan peggy’nin düzenlediği ve sadece kadın sanatçıların çalışmalarının yer aldığı bir sergide dorothea tanning'in 1942’de yaptığı birthday isimli otoportresinden fazlasıyla büyülenen ernst, 4 yıl evli kaldığı peggy'den bir çırpıda boşanıp, dorothea ile ömrünün sonuna kadar evli kaldı.

    peggy guggenheim ise dorothea ve ernst'in aşkına ilk kıvılcımı çakan bu sergiyi organize ettiği için pişman olduğunu yaşamı boyunca dile getirdi.

    yani demem o ki, bu hitler yüzünden sanatçılar da az çekmemiş.
  • çeşitli araç gereci bir araya getirerek kolaj tekniğini bulan dadaistlerin , fanzin kolu başkanı.tabi o dönemde fotokopi dergi gibi bir üst zahmete girişiyor muydu bilinmez ama `ernst bulduğu bu yapıştırma tekniğiyle özellikle endüstriyel ve teknolojik oluşumda kendini fotokopiye adayan gençler için bir öncü babalık yapmıştır.her bokun altından bu dadaistlerin çıkışı da pek hayra alamet değildir ayrıca..
  • bunu bir yerden okumadim fakat gordugum resimlerinden ve sergisinden edindigim izlenime gore sanat tarzini 3 zamana ayirabiliriz. 2. dunya savasi sirasinda almanyada yaptigi dadaist eserleri, 2. dunya savasindan sonra fransaya tasindiginda ve surrealizme kaymaya basladiginda, sik sik kullandigi loplop kusu temali resimleri ve son olarak amerikaya tasindiginda dekalkomani teknigi kullanarak gelistirdigi, bence kariyerinin en anlamli, olgun ve yaratici resimlerini yaptigi donem. ozellikle the robing of the bridei tarif etmeye calismayacagim bile. bir resim bin kelimeye bedel
  • resimlerin de mekan fiziksel elemanlarca net bir şekilde sınırlanmış
    şekilde, peyzajın bir parçası veya bir oda içi olarak ressamların tuvallerinde yer bulmuştur. nesneleri
    veya figürleri kuşatan boşluk olarak mekan, nesne ve figürlerin bir alan ve hacim içinde algılanmasını
    sağlamıştır.bu sayede mekan, kompozisyonda yaratılmak istenen atmosferin bazen aracı bazen de kendisi olmuştur
  • zamanlar ötesi lunatic deha.
hesabın var mı? giriş yap