• çocuk pür dikkat televizyona bakarken benim de dikkatimi çekti. rus folklorik öğeleri kullanan maşa ve koca ayı diye bir çizgi film var ve tekniği animasyonu vs çok başarılı. hikayeleri de güzel. ama çocukların bakınca asla anlamayacakları küçük detayları da sokuşturmuşlar.

    maşa (maria) karda kaykay vs yaparken kask yerine giydiği siyah başlık kızılordu tankçı miğferi.

    aynı miğferin sahadaki kullanımı

    tavşan yakalarken taktığı şapka nkvd frujka 1935 şapkası mı?

    aynı şapkanın nkvd subayı tarafından kullanılması

    son olarak koca ayı'nın manevi evladı penguen sibirya'ya dönerken kızılyıldızlı, 1937 ispanya iç savaşında enternasyonel birlikler tarafında hizmet vermiş polikarpov ı-16 ile mi uçuyor?

    gerçek i-16

    ispanya iç savaşında, teruel cephesinde 7 uçak düşürmüş üsteğmen alexei denisov'un uçağı ise pengueninkiyle hemen hemen aynı renklerde görünüyor.

    bunları 3-12 yaş grubu çocukların bilmesine tabii ki imkan yok. sokaktan geçen birinin bilmesi de çok ihtimal dahilinde değil. o halde sorulması gereken soruyu ben sorayım. o yaş grubuna hitap eden çizgi film neden çizgi film olarak kalmak yerine rus folklorünün en karanlık dönemlerinden birine atıf yapıp duruyor? ekipmanın neredeyse tamamı 1933-1953 arasından. yani stalin döneminden.

    neyin peşindesiniz tam olarak? ileride çocuklar katyn katliamı, holodomor, great purge fotoğrafları görünce nkvd subaylarına bakıp "ha maşa'da o şapkayı takıyor demek bunlar o kadar kötü insanlar değil" falan mı diyecekler? rusların geçmişle hesaplaşmak yerine kültürü olduğu gibi yayma doktrinleri iyi hoş amma ne bileyim daha geriye gideydiniz çarlık rusyasında da verebileceğiniz bir sürü atıf vardı. bir stepan makarov, bir amiral kolçak bir suvorov bir bagration dururken elin bolşevik katillerini çizgi filmlere yedirip durmak da ne ola?
  • aslında çok uzun bir değerlendirme yazılabilir ama özet geçmeye çalışacağım.

    andrey zvyagintsev filmlerini izlemiş olanlar bilirler, filmlerinde çoğu zaman eski ve yeni rusya, daha doğrusu sscb döneminin bolşevik rusyası ile yeni ve çığrından çıkmış rusya vardır karakter olarak.

    nelyubov'da bunun örneğini görürüz mesela, şehirden uzakta yaşayan, telefon kullanmayı bile kabul etmeyen anne karakteri, eski mother russia'dır, bolşevik rusyası, sscb'dir aslında.

    burada da ayı, yani hepinizin bildiği ikonik rus hayvanı, şehrin dışında/ormanda yaşayan, kendi sınırlarında her şeye hakim olan, sanata, bilime, kendini geliştirmeye önem veren, nitelikli bolşevik rusyadır. eski sscb'dir aslında. sınırları dahilindeki her şey kontrolündedir, her ihtiyacını kendisi karşılar. eker, biçer, teknolojik ihtiyaçlarını karşılar, bilimi kullanır. boş vakitlerinde okur. sanata kıymet verir (duvarlarındaki tablolarına kadar dikkat edebilirsiniz). eski rusya'ya özlemle bakan rusların kafasındaki idedir koca ayı.

    sonra masha gelir. masha; perestroika sonrasında koca ayının elinden gücünü, yetkilerini, yaşadığı toprak üzerindeki egemenliğini alan, hayatı bir oyun gibi gören, hatalar yapan, idealist davranışlar yerine çocukça davranışları seçen, inşa etmek ve üretmek yerine tüketmeye odaklı, bdt ve sonrasının liberalize olmuş rusyasının egemenliği eline almış vatandaşlarıdır.

    masha; koca ayının idealist ve düzenli, kurallarına katı bir şekilde bağlı ve kendine yeten yapısını yıkan bir davranışlar yumağı sergiler aslen. çocukça davranışlar yapan, bunları tercih olarak nitelediğinizde özgür rus halkını yansıtan bir karakterdir.
    mother russia'nın çocuğu gibidir masha aynı zamanda. mother russia her ne kadar hayata küsüp şehrin dışında münzevi bir şekilde hayatta olsa da, kontrolünü kaybetmesine sebep olan masha'ya (yani vatandaşları, çocukları) kızsa da onu asla kararlarından ötürü hakir görmez, her durumdan kurtarır gizli gizli.

    uzun yazmayacağım dedim ama uzamaya başladı.

    özet geçiyorum:
    koca ayı; sscb dönemine ait olan rusya idealidir. bilim, sanat, kendine yetme, üretkenlik, verimlilik, sükunet, düzen ve paylaşım odaklıdır. her zaman yeterli stoğu vardır, eker, biçer, bilimsel araştırma yapar. sanata önem verir, müzik yapar mesela, resim yapar. boş vaktini okumakla değerlendirir mesela.
    masha; perestroika sonrası ne olduğunu şaşırmış rus vatandaşları, rus halkıdır. seçimlerinde hep bir fütursuzluk, tüketim odaklılık vardır. mantıklı davranmaz, üretime, sanata ve bilime odaklanmak yerine carpe diem demektedir. boş aktivitelerle gününü geçirir. fayda verme derdi yoktur, hatta zarar verir ve umursamaz.

    bu bağlamda; eski bolşevik rusya'ya bir özlemdir masha ve koca ayı. hicveder ama kim, nasıl isterse öyle anlar işte.

    edit: söylemeyi unuttum, tepedeki ambulans, devlet aygıtını temsil ediyor. eskiden faal ve herkesin erişebileceği haldeyken, artık işlemez durumda, zamanın gerisinde kalmış, arızalı. başında da kurtlar bekliyor. koca ayıdan ölesiye korkan bu kurtlar, aslında rus mafyasının yansıması. devlet hizmetlerini dahi tekellerine almış durumdalar. devletin başını bunlar bekler haldeler. bir hizmet için bunlara mahkumsunuz.

    koca ayının kuzeninin çinli bir panda olmasına daha önce de değinilmiş.

    son olarak; bir başka bakış olarak da şunu düşünebilirsiniz. çizgi filmdeki dişi ayı aslında mother russia. hala güzel, hala alımlı ancak koca ayı ile birlikte değil. etrafında da bir başka ayı var ve bu ayı, elinde halterle gövde gösterisi yapan budalanın teki. onu da sanırım putin'e gönderme olarak koymuşlar.
  • komşumun 3 yaşındaki kızının deli gibi izlediği çizgi dizi. internetten bulup rusçasını izletiyoruz. (mecburen) bize gelir gelmez bilgisayarın başına geçip "mişka aç bana" diyor. çocuk evde davay davay diye gezmeye başladı. (ne demek olduğunu bilemedik. bilen biri aydınlatsın lütfen) netice itibariyle birileri lütfen türkçeye çevirip türk tvlerinde yayınlasın. yoksa çocuk rusça küfretmeye başlayacak anlamayacağız.
  • son zamanlarda yayınlanan -sanırım- son bölümü çok hüzünlüydü. maşa bir sabah uyanıyor ve ne eskisi gibi manyak manyak koşuyor, ne de hayvanlarla oynamak istiyor. sakin sakin yürüyerek gidip ayının evini temizlemeye başlıyor! ayı bunu görünce çok endişeleniyor, ateşini kontrol ettikten sonra bakıyor ki maşa hala "uslu", hemen kapıp kurtlara götürüyor. kurtlar ambulansta yaşıyor ve ormanın doktorluğunu yapıyorlar, seyredenler bilir. muayeneden sonra çıkan raporda " büyüyor ve olgunlaşıyor" yazıyor. maşa nın bi şeyi yokmuş yani, büyümüş sadece...

    sonrasını spoiler mı yapsam bilemiyorum. maşa geçen bölümlerden birinde gordugumuz gözlüklü kuzenini arıyor ve artık büyüdüğünü söylüyor. kuzeni de yarın onu almaya geleceğini söylüyor.

    o akşam bütün hayvanlarla son bir yemek yiyorlar. ayı son gecesinde evinde kalmasını istiyor, her fırsatta maşa yı evden postalamaya çalışan ayıcık maşa yı bir daha göremeyeceği için çok üzgün...

    neticede sabah gelen trene binip kuzeniyle sibirya ormanından ayrılıyor maşa.

    web sitesinde bölümlerin devam ettiğini görüyorum ama seyredemedim henüz. maşa nereye gitti, dönecek mi, maşa dan sonra orman nasıl olacak bunları merak ediyoruz. bir de bölüm boyunca çalan müzik enfes.

    çizgi film değil şaheser mübarek. bıraksan bu kadar daha yazarım. o kadar seviyorum.
  • gayet düzenli yaşamı olan bir ayı ile ona musallat olan masha adında küçük bir kızın maceralarını konu alan, modern çizgi filmi de yapılmış eski bir rus hikayesi (masalı). eski çizgi filmi de var ama yeni versiyonu oldukça eğlenceli. animasyon kalitesi açısından da oldukça başarılı.
  • maşa adındaki küçük rus kız ve mişka adındaki sirkten emekli bir ayının maceralarını anlatan animasyon
    her bir çizgi film 7-8 dklık kısa bölümlerden oluşuyor.
    mişkanın çok düzenli bir hayatı hobileri var. mesela balık tutmayı, dama oynamayı, yemek ve resim yapmayı çok seviyor ve en sevdiği şeyi yaparken bir anda maşa çıkıp geliyor ve tüm dikkatini dağıtıyor.
    tek kelimesini anlamıyorum ama seyrine doyamıyorum.
    peki ben bu çizgi filmle nasıl tanıştım : 5 aylık oğlum you tube açık oduğu bir sırada mouse padi parmaklarken yanlışlıkla açtı
  • mişka bu ayıya özel bir ad değildir. rusların medved i şirinleştirerek söylemeleri sonucudur. çocuklar genelde ayıya mişka diyorlar. mişka ayıcık, mışka ise farecik demektir, aman karıştırmayalım.
  • grafikleri süperdir..
    dünyanın en güzel betimlenmiş tenceresi, sobası ve ağaçları bu çizgi filmdedir kesin..

    detay çizimleri aşmıştır..
  • tam bir baş belası olan masha'nın, mişka ve ormandaki tüm hayvanları çığrından çıkarışını konu alan rus animasyonu. 2 gündür yeğen sağolsun bir sürü bölümünü izledik bunun, şimdi hurraa ve davay davay'la başladığımız rusça maceramızın nasıl sonlanacağını merak ediyoruz.

    ayrıca hayvan - insan iletişimini konu alması bakımından çocuklara izletilecek en güzel çizgifilm olduğunu düşünüyorum. ben de seve seve izliyorum ne yalan söyleyim şimdi. *
  • rus çizgi filmi.putin inşallah maşa'yı da geri istemez. çok korkuyorum:(
hesabın var mı? giriş yap