• 15. antalya film festivali nde en iyi film odulune layik gorulmus 1978 yapimi yavuz ozkan filmi.
    cuneyt arkin, tarik akan, hale soygazi, halil ergun ve meral orhonsay boy gosterir.

    ayni festivalde, tarik akan en basarili erkek oyuncu, hale soygazi en basarili kadin oyuncu, meral orhonsay ise en basarili yardimci kadin oyuncu odullerini kazanmislardir.

    film, germinal gibi bir klasik olabilecek iken, kanimca kisa tutulan suresi ve oldukca hizli cozulen olay orgusuyle gucunu iskalamistir. lakin, yavuz ozkan isin bilincinde olarak kareleri izleyiciye yabanci kilmak ve boylece saf bir yabancilik ve soguk bi acimasizlik yaratmak istemis olabilir.

    tarik akan ve turk sinemasi icin onemli bir noktadir, cunku bu filmle beraber kendisi yakisikli ve de capkin jon tiplemesinden siyrilip, toplumsal mesaj kaygisi guden bol odullu filmlerin basrol oyuncusu olacaktir.
  • dünya'da bilinen ilk bakır maden'de çıkartıldı.
    bölgede belediye teşkilatı ilk kez 1854'te maden'de kuruldu.
    bölgede polis teşkilatı ilk kez 1887'de maden'de kuruldu.
    ziraat bankası civar bölgedeki ilk şubesini 1888'de maden'de açtı.
    maden türkiye'nin ilk illeri arasında yer aldı.
    cumhuriyet tarihinin en büyük fabrikası maden'e yapıldı.
    tenis kortları, civar bölgede ilk kez 1930'da maden'de yapıldı.
    bölgede tarihi saat kulesine sahip tek yer maden'dir.

    osmanli zamaninda mutasarriflikken once diyarbakir'a ardindan da elazig'a baglanan bir ilcedir. icinde bulundugumuz son donem haric, tarih boyunca zengin bakir yataklarindan dolayi buyuk oneme sahip olmustur. yerleske olarak tarihi, m.o.3000'lere kadar dayanir. 1950'li yillarda anadolu'nun bircok ilinden daha fazla nufusa sahiptir. bakir isletmesinde calismak uzere turkiye'nin degisik bolgelerinden gelenlerin oldugu gibi, almanya ve italya'dan da muhendisler calismak uzere ilcede yerlesmislerdir. donem icerisinde ilce cok gelismis, yazlik kislik sinemalar, gazinolar, yuzme havuzlari ve tenis kortlari birbiri ardinca acilmistir. lakin, sebebi hala anlasilamayan garip bir kararla bakir isletmesi kapatilarak ilce yavas yavas etkileri hissedilecek buyuk bir yalnizliga gomulmustur.

    bugun nufusu 10.000'i gecmeyen huzunlu bir yerdir maden.
    bir zamanlarin o en coskulu gunlerini, simdi sadece yaslilardan dinleyebilirsiniz.

    maden koftesi ve kuru kebap ilcenin kendine has lezzetlerindendir. fazil hoca, pisik omer, neylon kamil, kolo kamil, topal cilo akilda kalan eskilerdir. asagi kortik, yukari kortik ve aprameydani yine hala anilarda yasatilan ve simdi olmayan mahalleleridir.
  • çocukluğumun geçtiği güzel kasabamda * çekilmiş, sendikanın önüne kurulmuş seti , çadırları ile hatırladığım ; çekimlerinde bizzat işçilerin ,yöre halkının rol aldığı bu nedenle bazı tanıdıkları da içinde barındıran cüneyt arkın’lı' , halil ergün’lü , tarık akan’lı' en çok da hale soygazi’li nostaljik film.
    galası veya ilk gösterimlerinden biri miydi tam hatırlayamıyorum. film işletmenin sinema salonunda gösterildiğinde, büyükler dahil hepimizde derin bir hayal kırıklığına yol açmıştı.zira hepimiz cüneyt'ten bi kaç adamı hacamat etmesini, tarık akan'dan o muzip çapkın aşık gülümsemesini bekliyorduk.
    büyüdük, filmin içeriğini yıllar sonra anladık..
  • cüneyt arkın'ın nadir olarak oynadığı sol filmlerden biri.ayrıca filmde arkın işçileri sınıf mücadesi için örgütleyen bir devrimciyi oynamıştır.
  • yavuz ozkan'a en iyi film,tarik akan'a en iyi erkek oyuncu,hale soygazi'ye de en iyi kadin oyuncu odulunu kazandiran 70'li yillara ait olan filmin ismi...
  • elazığ için doğunun paris'i denilirdi eski zamanlarda. bunun nedeni, maden ilcesinden kaynaklanırdı. çünkü özellikle 70'li yıllarda gençlerin evlerinde 45 lik plaklar bulunurdu, günlük gazeteler, hey ve ses mecmuaları istanbul ile aynı gün okunurdu. ve en önemli sebebi, konuşulan aksan ve lehçe doğudaki bir çok şehirden daha güzel ve anlaşılırdı, türkçeyi en güzel kullanan kasaba idi. doğuda renkli sinema veya tenis kortu yokken, kavramı uzak iken, maden'de mevcuttu. elazığ'a en çok primi kazandıran kasabadır. şimdi hayalet kasaba. in cin top oynuyor, o derece.
  • 1978 yapımlı bu filmde tarık akan bir madenci rolünü oynamaktadır. evde yorgun argın vaziyette, uykusundan yeni uyanmıştır. sigarasını yakar, gevşek gevşek oturur. tam o esnada çocuğu ders çalışmaktadır ve ''baba cumhuriyet ne zaman kuruldu?'' diye sorar. tarık akan çok net bir şekilde ''git len çoraplarımı getir!'' der ve sigarasını içmeye devam eder. bu muhteşem diyalog benim için bu filmin önüne geçmiştir. böyle bir filmde o kadar çok ilgi çekici detay varken kalkıp buna takılmak ve yarım saat gülmek nasıl bir denyoluktur onu çözemedim işte.
  • çocukluğumun geçtiği,gelincik çeşmesine ağzımı dayayıp kana kana su içmeyi özlediğim,tekrar eskisi gibi soğuk su'ya gidip çay içebilmeyi düşlediğim, küçük evimizin kapısına tabure atıp yeniden yollarını,dağlarını seyredebilmeyi dilediğim elazığ'ın küçük,sevdalı şehri...özlemlerimin başkenti...

    (bkz: harput)
    (bkz: elazığ)
  • 1978'de çekilen, cüneyt arkın abimizin aşırı solcu bir işçiyi canlandırdığı, tarık akan'ın mis gibi karısı **** varken, çadırdaki karılara* sarktığı, halil ergün'ün solcu filmi var dediler geldik diye oynadığı, zülfü livaneli'nin müziklerini patlattığı maden işçilerinin hayatını anlatan film.

    bu filmi bugün maden işçilerine seyrettir, "gomunüs işi bunlar, biz ekmeğimize bakarız allah'a şükür" demezlerse ben de bir şey bilmiyorum.

    işin acı yanı; soma faciasında gördük ki filmin üzerinden 40 yıl geçmiş ama çalışma koşullarında değişen bir şey olmamış.
  • o yıllarda enerji ve tabii kaynaklar bakanı olan deniz baykal'ın izniyle tunçbilek madeni'nde çekilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap