• insanların gözünde "bugün" kalite, sağlamlık, iyi işçilikle özdeşleşmiş maldır japon malı.

    oysa bir zamanlar, japon malına bugün çin malına yaptığımız muamele yapılırdı: dandik, iki günde bozulacak mal.

    nasıl olmuş da o kadar kötü bir imaj bugünkü imaja evrilmiş?

    1. dünya savaşı'ndan sonra, endüstrisi gelişmiş belli başlı ülkeler (ingiltere, fransa, almanya) topu atınca, yani tüm endüstriyi savaş endüstrisine göre konumlandırıp, savaş sonrasında da yapılan harcamalardan dolayı hemen endüstrilerini toparlayamayınca, meydanın yeni gelişen ekonomilere kaldığını yazar iktisat tarihi. o dönemde, en öne çıkan isim japonya olmuştur, çünkü hem o hengamede almanya'nın uzak doğu'daki sömürgelerine savaşmadan konup doğal kaynak elde etmiştir, hem de, diğer ülkeler silaha, ordu üniformasına filan kitlenmişken, günlük hayat için ihtiyaç duyulan ürünlere yönelmiş, saat, tarak, sabun filan satarak zenginleşmiştir.

    teknolojisi ileri olmadığı için üretilen ürünler kalitesizdir, ama yoklukta dünya pazarında satılabilmiştir. gelen sıcak para ise, altyapı ve araştırmaya harcanmıştır. bilindiği üzere, istatistik denen şeye şu dünyada en çok hizmet veren japonya olmuştur, para kısıtlı, daha önemlisi, doğal kaynaklar sınırlı olduğu için, minimum hatayı hesaplamaya takmıştır kafayı japon endüstri uzmanları...

    gel zaman git zaman, teknolojiye ve eğitime yapılan yatırımlar meyvesini vermiş, günden güne ürün kalitesini arttıran japonya, bugün japon malı dendi mi akan suları durduracak ününü kazanmıştır.

    japon malı gördü mü, "japon yapmış abi" diyen bir millet, bugün çin ürünlerine dudak bükmektedir, hem de söz konusu olan efsanevi üne sahip oldukları incecik porselenlerden, ipekli kumaşlarına kadar! şüphesiz, bir kaç onyıl sonra, bu insanlar geçmişi unutup "çinli yapmış abi" diyecekler, çünkü çin kazandığı parayla deli gibi araştırma yapıyor.

    japon malı hala kalitenin sembolü, alman malı ile birlikte prestij unsuru olan yerini koruyor. ama bana uzun vadede rövanşı çin alır gibi geliyor.

    (bkz: çin malı/@polly jean)
  • canli performans bazinda konusuyorum, deep purple'in donemindeki diger gruplardan heavy metal'e cok daha yakin oldugunu gosteren albumdur. ozellikle ritchie blackmore'un neredeyse her bosluga sokusturdugu vibratolar ve legatolar, 80'ler ve sonrasinda her metal gitaristinin konserlerde kullandigi teknikler (!) haline gelecektir.
    unlem de sunu ifade ediyor : ritchie bunu yaptiginda sene 72 idi. o zamanlar icin orijinalligi tartisilmaz heralde. ama daha sonra bunun cogunlugu yaraticiliktan yoksun gitaristler tarafindan "dogaclama" olarak gorulup o amacla uygulanmasi bildigin kerizliktir, kariyerlerini dogaclama uzerine kuran gruplara hakarettir. anladik mina koyim gitarinda vibrato kolu var, ne skime her firsatta "ciuuuvvv vujivv vujivvv" diye kafa sikiyon? hadi blackmore gibi solugun kesilmeden 15 dakka solo atabilsen eyvallah diyecem.
    sirf boyle gitaristler yuzunden 80'lerden sogudum be.

    yalniz hakkaten de hayvani bir album bu ya. sene 72 lan, yuh.
  • sadece 30-40 yil once "japon mali tapon mali" seklinde ozetlenen kalite algisini bugun diger ulkelere karsi tereddutsuz bir tercih sebebi olacak seviyelere cikartmis ibare.
  • bu gezegende yapılmış ve yapılacak en iyi live albüm. (o kadar da net konuşuyorum)
  • uzun ömür ve kalite ibaresi..
  • nicedir plaktan dinleyemediğim albümdü bu. artık buralarda olmadığını hâlâ idrak edemediğim dosttan yadigar pikapta döndürdüm durdum bugün. babamın o pikaptan süzülen şarkılara duyduğu hasrete de bir son vermiş oldum ki; her neredeyse, gülümsetmiştir o dostu da bu durum.
    hayır babam deep purple dinlemedi. çokça avni anıl'lı günlerini yad etti.
  • açılımı "japan: producing 78% of world's wierd shit. since 1952" şeklindedir.

    görsel döküman için:

    http://img8.imageshack.us/…ierddemotivationaji7.jpg

    http://img15.imageshack.us/…4/japanweirdshitlf9.jpg

    bir sonraki adım için:

    http://img15.imageshack.us/…rtherdescriptionhu5.jpg
  • akio morita'nın "made in japan" isimli kitabını arar dururum...
  • kullanıcıların elektronik aletlerin altında görmeyi özlediği cümle... artık nerdeyse her cihazın altında maalesef şu yazıyor:

    (bkz: made in china)
  • eğer bir ibanezin üzerinde yazıyorsa o gitar rahatlıkla çalınabilir , kalitesiyle keyif verir çünkü.
hesabın var mı? giriş yap