• insan hakları izleme örgütü'nce, baskı altında olmasına rağmen gösterdiği cesaret ve kararlılık nedeniyle aktivizm ödülüne layık görülen, çin'de demokrasi talebiyle ortaya çıkan kampanyada yer aldığı için halen hapiste bulunan akademisyen.
  • ayrıca kendisi 1989'da tiananmen meydanı'nda bulunlardan biridir. şu ana kadar 4 kez hapis cezasına çarptırılmıştır.son cezası 2009 tarihinde verilen 11 yıllık hapis cezasıdır. yani beklenmeyen bişeyler olmazsa 9 yıl daha hapiste kalacak.

    nobel barış ödülü alması üzerine, "bu ödülün verilmesinin ardından küresel kamuoyunun çin'de yaşanan insan hakları ihlallerini daha çok önemseyeceği ve direnişçileri görmezden gelemeyeceği" öngörüsünde bulunulmuş. benim bildiğim ödüller bi amaç doğrultusunda değil, bi başarı/liyakat sonucu verilir. tabi ödül nobel olunca işler biraz değişiyor.

    nobel diyince vietnam'lı devrimci le duc tho'yu anmadan olmaz tabi. bazen kazanmak değil reddetmek daha büyük bir onur olduğundan.
  • amerikan başkan yardımcısı joe biden'ın çin temasları sırasında durumunu gündeme getirdiği çinli ünlü akademisyen.

    http://sinosphere.blogs.nytimes.com/…eate-and-wife/
  • liu xiabo''nun savunmasi ki durusmasi esnasinda okumasina izin verilmemisti, cin komunist bir hukumet tarafindan yonetilen kapitalist bir ulkedir sozunu dogrular niteliktedir. nobel odulunun ustune komunist parti hepten hinclanip cezasini arttirmaz umarim.
  • çin'de, liu xiaobo ismini, google'da arattığınızda http 404 page not found yazıyor.
  • "çok sayıda masum insan 4 haziran’da vuruldu. hayatta kalan biri olarak, ölenler adına adalet mücadelesi yapmam gerektiğine inanıyorum. hayatını kaybedenlere karşı bir çeşit yükümlülük hissediyorum. bu duygudan sıyrılamıyorum"

    http://www.euractiv.com.tr/…u-xiaobonun-oldu-012640
  • 61 yaşında vefat eden çinli muhalif yazar.

    http://www.bbc.com/news/world-asia-china-40597514
  • 13 temmuz'da yani 4 gün önce ölen insan hakları savunucusu.

    çok ilginç bir şey oldu. bundan 4 gün önce yani, 13 temmuz'da, hala okuduğum bir kitap olmasına rağmen, bir başka kitap okumak istedim. hiç aklımda yokken, paul auster'in sunset park'ına başladım. kitabı okumaya başladığımda dahi neden şimdi bunu okumaya başladım ki diye sorguluyordum kendimi. çünkü bir kitabı bitirmeden bir başkasına başlamak hiç bana göre değildir. bir sancı tutar beni; kitap hakkında düşünmedikçe, onun derinine inmedikçe rahatsız hissederim kendimi. bu yüzden kitabı yarıda bırakıp, başka bir tanesine bakmak rahatsız eder beni, huyum değildir.

    neyse, kitabın bir yerinde, bu liu xiabao geçiyordu ve şu paragraftan sonra kendisini araştırmaya karar verdim;

    "yemeğe çıkmıyor ve ofisten çıkacağı saate kadar çalışmayı sürdürüyor; binadan çıkıp metroya yürürken hâlâ liu xiaobo olayının etkisinde, hâlâ karısının yılbaşı ziyaretini yorumlamaya çalışıyor; aynı yılbaşı gecesini kendisinin yukarı batı yakası’nda jake ve bir grup arkadaşıyla birlikte geçirdiğini, gece yarısı herkesin birbirini nasıl öptüğünü anımsıyor; saçma bir gelenek ama alice’ in hoşuna gidiyor, herkesin kendisini öpmesine bayılıyor ve şimdi metronun merdivenlerinden inerken çin polisinin liu’nun karısına gece yarısına kadar kalma izni verip vermediğini, eğer vermişlerse liu’yla karısının saat on ikiyi vururken öpüşüp öpüşmediklerini, öpüşmelerine izin verildiyse insanın o koşullarda, yani polislerin gözü üzerlerindeyken ve kocasını bir daha görüp göremeyeceğini bilmeden onunla öpüşmesinin nasıl bir duygu olduğunu merak ediyor."

    bir de ne göreyim, tam da kitaba başladığım gün kendisi ölmüş. attila ilhan şiir kitaplarını dost kitabevi'nden alıp ilk kez okumaya başladığımda şairin hayatını kaybetmesi ve irvin d. yalom'un, lying on the couch kitabını okuduktan hemen sonra sözlükte jung'un başlığına rastlamış olmam rastlantısında tuhaf olduğum kadar yine bir tuhaf oldum.
  • biliyor muydunuz? gibi bir giriş yapıcam, çünkü benim haberim yoktu.

    çin’in 08 bildirgesi (charter 08): 10 aralık 2008’de çin’de yayınlanan insan hakları manifestosu. yazarlarından ve savunucularından biri olan liu xiaobo bildirge sebebiyle 11 yıllık hapse mahkum edilmiş, 1 yıl sonra ise nobel ödülüne layık görülmüştü.

    çekoslovakya’da yayınlanan 77 bildirgesi’nden örnek alınarak hazırlanan, 10.000’den fazla kişinin imzaladığı bildirgenin maddeleri arasında bağımsız bir yasal sistem oluşturulması ve tek partili yönetimin kaldırılması da var.

    13 temmuz 2017’de liu xiaobo’nun ölümüne sebep olan kanser, kısa süre önce ortaya çıktığında tedavisi için yurtdışına yollanmasına devlet ‘çok geç’ gerekçesiyle izin vermemişti.

    norveç nobel komitesi başkanı reiss-andersen, ilk nobel ödülü alan çin vatandaşı olarak da tarihe geçen xiaobo’nun , aralarında carl von ossietzky, martin luther king, jr., andrei sakharov, nelson mandela ve shirin ebadi’nin de olduğu değerli nobel ödüllü mirasının bir parçası olduğunu belirtmiş.

    link1

    erken ölümünün çin devletinin omuzlarında olduğunu belirten komite, aralarında fransa, ingiltere ve amerika’nın da olduğu birçok “özgür dünya” ülkesinin yazarın serbest bırakılması konusunda çağrı yapmaktan öteye gidemediklerini de söylemiş.

    link2

    türkçe tercümesini asla bulamadığım bildirgenin okunması ve bilinmesi zor olduğu için, özellikle de çin hükümeti altın kalkan projesi’nin bir parçası niteliğindeki sansürlemeleriyle xiaobo’nun ölümünü olabildiğince silikleştirdiği için bu kadar önemli bir habere ne şansa denk geldim diye düşünüyorum.

    alaka derecesi ne olursa olsun, elinize adam akıllı bir yazılı kaynak geçmezse, wikipedia gibi google’dan daha az elemeye ve törpülemeye uğramış kaynakların erişilme zorluğu ülkenizde mevcutsa, bunlar biraz daha derinlere dalıp, biraz daha nefes tutmanız gerektiğinin kanıtlarından biri olabilir.

    sadece bu değil, bu gibi birçok olayın ve kaynağın türkçe dilindeki eksikliğine dikkatimi çeken bir olay oldu yine aslında.

    elinde 08 bildirgesi’nin çevirisi olan paylaşırsa çok sevinirim bu arada... vikipedi’de yok, türkçe haberlerde ismi bile geçmemiş.
hesabın var mı? giriş yap