• ilginçtir ki, dante'nin yazdıklarına verdiği isim "la divina commedia" değil, sadece "commedia"dır; eserinin başına "ilahi" sıfatının eklenmesi ölümünden bir ikiyüz yıl sonraya (16. yüzyıl olacak) denk gelir. (yuzuklerin beyefendisi'ne cok tesekkurler)
  • dante'nin cennet-cehennem tasvirleri temasını i$leyen,cehennemde kendi gözya$ları donup kristalize buz taneciklerine dönü$en adamın kalbine ceza olarak bu kristallerin saplandığını tasavvur edebilecek kadar yarmı$ eser..
  • cehennem bölümünün the godfather filmiyle bağlantısı olduğunu düşünüyorum. şöyle ki, cehennemin dokuzuncu dairesinde geçen otuz üçüncü manzumede rahip albergio isimli bir şahıstan bahsedilir. kendisi zevk ve sefa düşkünü bir din adamıdır. 1285 yılında italya'nın faenza kentinde tertiplenen bir şölen sırasında oğlunu öldürmüştür. bu ölümün parolası ''meyvalar gelsin'' şeklinde belirlenmistir. dante işte bu yüzden alberigo için ''uğursuz bahçenin meyvalarının sahibi'' deyimini kullanmıştır. bu olaydan sonra ''rahip albergio'nun yemişleri'' tanımlaması ölümle birlikte anılır olmuştur. the godfather filminde her portakal gözüktüğünde birilerinin eşşek cennetini boylaması buraya gönderme olabilir.
  • "mutsuzluk içindeyken, mutlu zamanları
    anımsamaktan daha büyük acı yoktur"
    dizeleri özellikle ünlenmiş eser.
  • inferno iii (1-9)
    buradan gidilir acilar kentine,
    buradan gidilir bitmek bilemeyen aciya,
    buradan gidilir yitmis insanlar arasina.
    adalet yok gosterdi ulu tanrima,
    kutsal guc, yuce bilgelik, ilk sevgi,
    yaratti beni
    benden once her sey sonsuzdu;
    sonsuza dek surecegim ben de,
    iceri girenler, dısarida birakin her umudu
  • dantenin çevresindeki kişilere "bakın böyle yapanlar cennete gider böyle yapanlar cehennemliktir" demek için yazdığına inandığım kitap.
    ayrıca seytan ayetlerini basmaya götü yemeyen yayınevlerinin nasıl olup da çatır çatır bastıklarını anlamadığım kitap (hz muahammed cehennemin 8. çemberindedir)
  • sirasiyla cehennem, araf ve cennet ten olusur. ilk iki kitapta dante'ye virgilius eslik eder. cennet'te ise sevgilisi beatrice. cehennem, daralan bir huni seklinde tasvir edilmistir,
    12 bolumden olusur. araf bir dag seklindedir, 7 bolumden olusur, cennet ise dunyanin etrafini cevreleyen kureler olarak anlatilir.
  • eser 3 bölüme ayrılır bunlar;cehennem,araf ve cennettir.

    cehennem,dante alighieri'nin ilahi komedyasının ilk bölümüdür.34 kanto içermek ile birlikte bu kantoların toplam dize sayısı 4720'dir.cehennem dante'nin 35.yaşgününde vergilius önderliğinde cehennem'e inmesi ile başlar.danteye göre cehennem 9 dairelidir ve verilen cezalar aşağı dairelere indikçe ağırlaşmaktadır.örneğin,1.dairede ele iğne batırılıyorsa 6.dairede batırılan iğne yanan kazığa el ise göte terfi etmektedir.bunun yanında dante cehennemin 9.katına olan yolculuğu süresince zamanının bir çok ünlü kişisi ile karşılaşır.hatta kafasına göre de cehennemin katlarına yerleştirir bunları şöyle ki:

    ustam ve ben kızıl alevler içerisinde
    götüne 2 kazık sokulmuş gördük civcivius'u
    acılar içerisinde,o değilmiydi?
    burnunu karıştırıp süren masanın altına
    ve çok kötü veren ara kişisinin entrylerine

    tabi dante'nin gününün filozof,yazar,şair,müzisyen vb takımını cehennem'in katlarına yerleştirirken verdiği sebepler yukardaki kadar mühim değildir fakat tarz benzemektedir o daha çok kendi ideolojisine karşı çıkanları(yoksa,yoksa!?!) koymuştur aşağı dairelere.incilden esinlenerek ve 7 günah ayrımına uygun olarak oluşturduğu günah,daire ilişkisi ise şöyledir:birinci dairede vaftiz edilmemiş olanlar,ikinci dairede şehvet düşkünleri,üçüncü dairede oburlar,dördüncü dairede cimriler,beşinci dairede öfkeliler cezalandırılır.beşinci daire ile altıncı daireyi ise sonsuza dek ateş yanacak olan dite kenti ayırır.altıncı dairede sapkınlar,yedinci dairede üçüncü kişilere saldırıda bulunanlar,sekizinci dairede kadın satıcıları,hileciler,hırsızlar vb,dokuzuncu dairede ise akrabalarına,vatanlarına,kendilerine iyilik edenlere ihanet edenler bulunur.sıklıkla da vergilius ile konuşur dante yolculuğu süresince:"oy usta nedir bu dağlar taşlar"şeklinde.

    araf,ise ilahi komedyanın ikinci bölümüdür.35 kanto içerir dize sayısı ise 4755'tir.araf cehennem ve cennet arasında yer alan bir yer olarak kabul edilmekle birlikte aslen dağdan başka bir şey değildir hatta 7 kattan oluşmaktadır.yalnız ağrı dağına benzer mi?benzemez dante'nin arafında bülbüler şakır melekler kah sağa kah sola uçar.en üstünde yani 7. katında ise yeryüzü cenneti bulunmaktadır.arafta amaçlanan kişinin günalarından dolayı pişman olmasıdır.bu bölümün en sonunda dante ilik rus hatunu türevi beatrice ile karşılarşır ve anında son derece mantıklı bir karar ile vergilius'u satıp canım cicim modunda kollarına koşar.

    cennet ilahi komedyanın üçüncü ve son bölümüdür.33 kanto içerir bu kantoların dize sayısı 4758'dir.bu bölümün yarısında beatrice övülür,diğer yarısında ise döneminin cennet anlayışından farklı kutsallığı bilime yeğleyen bir cennet anlayışının savunulması durumu mevcuttur.aşkım,biriciğim,çok mesudum,pek bir aştım şeklindedir sürüp gider...özellikle bu bölüme tahammül edebilmek zordur oku oku bitmez.

    (bkz: rekin teksoy)
    (bkz: cehennem)
    (bkz: cennet)
    (bkz: araf)

    not:ilahi komedya türkçeye rekin teksoy tarafından çevrilmiştir.
    not2:bu entry'de verilen sayılar vb rekin teksoyun çevirdiği ve oğlak yayıncılıktan çıkan 3 ciltlik kitaptan yararlanılarak yazılmıştır.
  • bir kişi de çıkıp dememiş ki 'aga bu kitap öyle okunmaz böyle okunur' diye? elalem 500 yıldır bu kitaptaki alegorik öğeleri tartışadursun, ezoterizm'i yeniden yazsın; biz hala muhammed cehennemdeymiş aaaa! yuh lan. bak aşağıya ekledim kitabın arka planını, ilgini çekerse bi göz at.

    not: soruluyor o yüzden belirteyim. alıntı değildir, kendi karalamamdır.

    ----------

    "kitabın temelini oluşturan sembolizma ‘’inisiyasyon/ezoterizm’’ düşüncesidir; yani ıstıraplı deneyimler geçirmek üzere cehenneme/karanlığa/sırlara iniş, ölüm düşüncesi. bizi bu kanıya götürecek birçok sebep sayılabilirse de, en belirgin olanlarına göz atalım.

    dante’nin cehenneme ve sonrasında göklere yükseldiği yolculuğun başlangıcı, kudüs olarak tasvir edilmiştir. karanlık bir ormanda kendisini karşılayan vergilius ile birlikte, öncelikle felsefe ve metafiziği, yani tanrı’ya ulaşmanın yollarını öğrenecektir. kudüs, yalnızca üç kutsal dinin sembolik bir merkezi değildir. dante’nin de uzun bir süre öğretisiyle meşgul olduğu knights templar (tapınak şövalyeleri) için de oldukça mühim bir noktadadır. yeraltına inişin başladığı yerin hemen üzerinde, araf ve cennet, yani gökler bulunmaktadır. ezoterizm’in belirgin bir öğesine işaret edilen bu durum, üç aşamalı bir öğretiyi kapsar. ilkinde, genellikle bir tabut içinde geçirilen ölüm deneyimi ve günahlardan arınma sözkonusudur. burada öğrenilen ve ‘sırlar’ olarak adlandırılan bilgilerle, yükselme aşamasına geçilir. bu aşamanın adı da ‘ikinci doğuş/yeniden doğuş’tur. dante’nin tapınak şövalyeleriyle tanıştığı dönemde yazdığı yeni hayat kitabının bir arka planına buradan da ulaşılabilir. üçüncü ve son aşama ise, gerçekle sezginin aynı noktada buluşturulmasıdır. cennet bölümünde kendisine eşlik eden beatrice ile birlikte, tanrı’ya kadar yükselen dante’nin, aziz petrus’un sınavını başarıyla geçmesinin ardından (24. kanto), meryem’in yardımıyla ‘kutsal işığı’, yani tanrı’yı görmesi ve sezgi ile gerçeğin “ebemkuşağının ebemkuşağına yansıması gibi” bir arada görünmesini tasvir edişi de bu öğretinin son aşamasına yorulmuştur.

    dante’nin belirttiği, “sağlıklı bir akla sahipseniz, şu dizelerimin arkasındaki saklı öğretiyi kavrayınız!” dizelerinin ezoterizm’e yorulmuş olması, aynı zamanda, kabala inancında son derece belirginleşen sayıların simgesel kullanımından da kaynaklanır. yapısal bir incelemede ilk olarak göze çarpan simgelerdir bunlar. 3 ayrı bölümde yer alan 33 kanto (teslis inancı), göklerin ve yerin 9 aşaması, toplam kanto sayısının, giriş kantosuyla birlikte 100’e (kusursuz sayı) ulaşmasının yanı sıra, yolculuğun 7 gün sürmesi de (inisiye adayının yedi aşaması) önemli ayrıntılardandır.

    islam inancındaki miraç hadisesini akıllara getiren bu yolculuğun, aslında dante’ye esin veren bir kaynağının olduğu da söylenmektedir. bir kısım kaynaklar, ibn-i arabi’yi işaret eder. ispanyol yazar palacius ise, ilahi komedya’nın, ebu ala maari’nin ‘risalet’ül-gufran’ adlı eserinin bir yeniden yazımı olduğunu iddia etmiştir. tapınak şovalyelerinin haçlı seferleri sırasında karşılaşıp etkileşime girdiği ismaililer ve fatımilerden edindiği öğretiler de hesaba katılırsa, bu iddianın dayanaksız olmadığı da ortaya çıkmaktadır. yüzyıllar boyu süregelen tartışmalar ve şifrelerin neyi işaret ettiği sorgulamaları, şimdilik bizi bu noktalara yöneltmiştir."
  • eksi sözlügün italyanca versiyonu gibi. her kelime için ayrıca bir dolu açıklama var. kitabı okudugunuzda aslında 50 kitaplık bilgiye haiz oluyorsunuz.
hesabın var mı? giriş yap