• wernicke; süregen alkolizm vakalari disinda, olum orucu,aclik grevi ya da zorunlu acligin da sebep oldugu, "uzun sureli bellek" yani "long term memory" kaybi gibi kalici hasarlarin gozlendigi sendrom tipi.
  • oliver sacks ın karısını şapka sanan adam adlı kitabında ayrıntılı öykülenmiş sendrom. hatırlamadıkları konular hakkında, boşluk doldurma yöntemiyle değişik öyküler anlatmaları enterasandır.
  • vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve proteinleri kaybederek zihinsel ve psikolojik denge yoksunu hale gelmesini de ifade ediyormuş bu terim.

    alparslan arslan isimli katilin danıştay saldırısı* sorgusundan kaçmak için kullandığı taktikmiş efendim bu. beyefendi yemek yemiyormuş, ne güzel. tabi bu sayede, zihnini ve psikolojisini dengede tuan protein ve vitaminlerden kurtularak (?!) sorgu sırasında bilinçsiz olma şerefine (?!) ermeyi planlamaktaymış. bu yolla oluşacak halüsinasyonlar sayesinde saçma sapan uydurukyum şeyler anlatmayı ve bu sayede yırtmayı düşünüyormuş. ve sorgu görevlilerinin de kendisi hakkında "cezai ehliyete sahip değildir" hükmünü vermesini umuyormuş.

    (bkz: meşe odunu)
  • - hilmi abi... doldursana bir duble daha.
    + ne? kim?
    - hilmi abi sana diyorum. koy bir duble daha neşemizi bulalım.
    + ha benim hilmi. -hıck- ne istedin ki sen?
    - rakı diyorum abi... kafam güzel oldu hızımızı kesmeyelim.
    + kesmeyelim de... -hıck- niye sallıyorsun o bardağı yüzüme benim?
    - abi ... rakı bitmiş.... hani bir duble daha içsek...
    + neyse ne diyorsun anlamadım ama ver bardağını bir duble daha içelim.
    - içelim güzelleşelim hilmi abi.
    + hilmi kim lan? o kadar rakı yok, çağırma başkasını...
  • 1887 yılında rus araştırmacı korsakoffun tam bilimsel bir şekilde açıklayarak kendi ismini verdiği sendrom.kişide özellikle alkolizm sonrasında oluşan bellek kaybından sonra, kişilik kaybının da görülmesi durumu.ayrıca bu hastalığa yakalananlarda beyin incelemesi yapıldığında limbik sistemde erimeler ve bozulmalar teşhis edilmiş.
  • yüksek dozda alkol tüketimine bağlı olarak ileri yaşlarda bireyde oluşan dementia problemi. bilişsel bozukluklar, kısa ve uzun süreli hafızada bozukluklar meydana gelir. ayrıca araştırmalarda ortaya çıkan ilginç bir bulgu ise korsakoff sendromuna sahip insanların feci derecese yalan söyleme alışkanlığı geliştirmiş olmalarıdır. hastalığın ve yaşlanmanın olumsuz psikolojik etkilerinin üstesinden gelmek için bu yola başvurdukları da teoriler arasındadır.
  • kişi hastalıktan önceki olayları hatırlamakta güçlük çeker ve yeni olayları hafızasında tutamaz.
    (bkz: wernicke korsakoff)
    (bkz: wernicke sendromu)
  • semptomları arasında hastanın boşluk doldurma yoluyla telafi etmeye çalıştığı geriye dönük amnezi, uykusuzluk, halusinasyonlar, kendi kendine mırıldanma, kişilik değişmeleri, psikoz, yönelim duygusu kaybı sayılabilir.
    ayrıca;
    (bkz: alkol amnestik rahatsızlığı)
  • dünyanin en eglenceli hastaliklarindan bir tanesi sanirim.. yani kisi icin diil ama tedavi eden icin boyle olabilir bu durum..

    hasta kardesimiz bir cesit amnezi sergiler.. yakinda olan olaylar hakkinda zerre bilgisi yoktur. ama sendrom artiz bir zamazingo oldugundan, amneziaklarda gorulen "valla hatirlamiyorum" tribinden ziyade, cevrede gordugu bir zamazingoyu, hafizasina yerlestirir..

    tam olarak anlatamadigimin farkinda oldugum icin ornek vericem..

    doktor: selam kolunuza ne oldu?
    amnezi: hatirlamiyorum

    doktor: selam yukarda amnezi arkadasiniza da sordum ama hatirlamiyormus koluna ne oldu?
    korsakof sendromu: beyaz önlüklü birileri koluna serum sisesiyle vurdular

    boyleyken boyle efendiler.. doktorlarimizi biraz daha dikkate, özene cagiriyoruz..
  • wernicke hastalığı olarak ta bilinir.19.yy sonlarında tanımlanmış nörolojik bir bozukluktur.organik ve inorganik zehirlenmeler veya uzun süreli alkol kullananlarda açlık çekenlerde görülür.
    belirtileri olmamış olayları olmuş gibi hatırlama, yön duygularında bozulma, göz kaslarında yetersizlikler, çift görmelerdir.
    bu hastalığa yakalananların beyinleri incelendiğinde limbik sistemde erimeler görülmektedir.
hesabın var mı? giriş yap