• klamidya enfeksiyonu chlamydia trachomatis adı verilen bir bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir. a.b.d.de her yıl 4 milyon yeni klamidya vakası görülmektedir ve maalesef bu kadınların %40'ından fazlası hasta olduğunun farkında değildir.

    çoğu zaman enfeksiyon herhangi bir belirti vermez ve başka bir nedenden dolayı doktor kontrolüne gidene kadar fark edilmez. problemin erken dönemde fark edilebilmesi için yılda bir ya da tercihen 6 ayda bir doktor kontrolü ve tarama testlerinin yapılması şarttır. bu özellikle genç kadınlarda ve birden fazla partneri olan 35 yaş üstü kadınlarda önemlidir.

    belirtileri

    genelde belirti vermemesine rağmen bazı kadınlarda hafif sarımsı akıntı, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, vajinal bölgede yanma ve kaşınma, kızarıklık, şişlik, dış genital organlarda yaralar, ilişki esnasında ağrı ve anormal kanama gibi kalmidya enfeksiyonuna özgü olmayan nonspesifik tabir edilen belirtiler olur. erkeklerde ise en sık bulgu penisden olan akıntı ve idrar yaparken yanmadır.

    tanı

    tanı hastanın öyküsü ve muayene esnasında alınan servikal doku örneğinin laboratuarda incelenmesi ile konur. bu masraflı bir teknik olmasına ve her yerde yapılamamasına rağmen en etkili teşhis yöntemidir. klamidyayı saptayacak ve tarama testi olarak kullanılabilecek idrar analiz teknikleri geliştirmek amacı ile çalışmalar sürdürülmektedir. klamidya saptandığında kişinin son 1 hafta içinde ilişkide bulunduğu bireyler de taranmalıdır.

    tedavi edilmediği taktirde klamidya enfeksiyonununen ciddi sonucu infertilitedir. pek çok kadında pelvik iltihabi hastalığın etken faktörü klamidyadır ve vücuda girdikten uzun yıllar sonra bu tabloya neden olabilir. klamidya enfeksiyonu karın boşluğu içerisinde yapışıklıklara neden olur ve uzun dönemde çocuk sahibi olmada güçlükler meydana gelebilir.enfeksiyon varlığından habersiz olan gebe kadınları bekleyen en büyük tehlike ise erken doğum riski ve bundan çok daha önemlisi doğum esnasında mikroorganizmayı bebeğe bulaştırmaktır. klamidya bebeklerde göz iltihaplarına neden olur. trahom adı verilen bu hastalık körlükle dahi sonuçlanabilir. ayrıca yeni doğanlardaki diğer bir tehlike de klamidya zaatürresidir. bu nedenle gebe olan her kadında klamidya taraması ideal olarak yapılmalıdır.

    önlem

    klamidya enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu diğer bütün cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi (uzun süreli tek eşli bir ilişki yok ise) kondom* kullanmaktır. bunun dışında yıkanırken akan suyla yıkanmak yani duş yapmak, vajina içini su ile yıkamamak, sentetik iç çamaşır yerine pamuklu olanları tercih etmek, çok dar pantolon giymemek gibi basit kurallara dikkat etmek tüm vajinal enfeksiyonlardan korunmada olduğu gibi klamidyadan da korunmada etkilidir. en az yılda bir herhangi bir yakınma olmasa bile kontrole gitmek de genel sağlık açısından önemlidir.

    tedavi

    klamidyanın tedavisi antibiyotikler ile olur.yapılan araştırmalar sonucu amerikan hastalık kontrol ve öneme dairesi klamidya enfeksiyonları için standart protokoller önermiştir. bu tedaviler ile klamidya herhangi bir zarar yaratmadan tedavi edilebilir. klamidya ile gonore (bel soğukluğu) genelde bir arada bulunduğundan bu hastalıklardan bir teşhis edildiğinde diğerine yönelik tetkik ve tedaviler de mutlaka yapılmalıdır.

    kaynakça: http://www.gebelik-rehberi.com/
  • tarih itibariyle en güncel müdahele yöntemi, 1 doz (yani 1mg) azithromycin* ya da günde 2 defa olmak üzere bir hafta boyunca doxycycline*

    kaynak: http://www.cdc.gov/std/chlamydia/treatment.htm

    belirtileri:

    ilk başta penisin içinde tatlı bir kaşınma hissedersiniz,

    idrarinizi yaptiginizdaki rahatlama hissi yoktur artik.
    onun yerine idrar yolunda yanma hissedilir. tuvalete gitme sikligi artar her yarim saatte bir tuvalete cikilir.
    zaten cogu kisi bu belirtilerle bir seylerin ters gittigini farkeder.

    eger supheli bir cinsel iliski soz konusuysa en kisa zamanda doktora / hastaneye kontrol'e gitmekte fayda var.

    tedavi edilmez ise
    kadinlarda rahim agzi kanserine neden olabiliyor. hamilelerde erken doguma neden olabiliyor. dogan yeni cocuklarda zaturre'ye ve de goz nezlesine rastlanma orani oldukca yuksek.

    tedavi edilmez ise
    erkeklerde, testis kanserine, goz nezlesine neden olabilir.

    bazi hastalarda ise eklem hastaliklarini tetikleyebilir.

    abd'de yasayan arkadaslar icin
    http://www.plannedparenthood.org/
  • korkusu insanları tek eşli ilişkiye teşvik etmesi gereken piç bir hastalıktır.
  • sâdece insan hücreleri içinde yaşayabilen ve çok sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıktır. abd'de her yıl yaklaşık 4 milyon klamidya vakası görülüyormuş. erken tanı sonrası 14 gün boyunca sabah akşam kullanacağınız bir tür antibiyotik ile sağlıklı günlerinize geri dönüyorsunuz. bu hastalık sadece genital sıvıyla bulaşan bir patojen. yani demem o ki penetrasyon olmadan da bu hastalığa yakalanabiliyormuşsunuz. (bkz: blowjob) (bkz: handjob) (bkz: foodjob) (bkz: umumi tuvalet)

    daha detaylı bilgi için tıklayın.

    hastalığın belirtileri;

    - testislerden başlayarak penis ucuna kadar içeride tatlı bir kaşıntı,
    - sıklaşan tuvalet ihtiyacı,
    - idrarınızı yaptıktan sonraki yanma hissi,
    - idrar yolu akıntısı.

    bunları fark ettikten sonra hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. öte yandan tedavi sürecinde kondom kullanarak cinsel ilişkiye girmekte bir sakınca yokmuş tabii partnerinizin işe elini yüzünü bulaştırmaması gerekiyor.* sadece antibiyotik kullanımı sebebiyle alkole ara vermek gerekiyormuş.

    bir arkadaşımın başına gelmiş de oradan biliyorum.
  • gereksiz stresten başka bi halt yapmayan gereksiz bakteri ve onun hastalığı. tedavisi de antibiyotik 1 hafta. erkeklerin yüzde ellisinde hiçbir belirti göstermiyor...
  • sex education'a konu olmuş cinsel yolla buluşan hastalıklar içinde en sık etken, bir bakteri. genellikle asemptomatik olsa da erkeklerde %50 ihtimalle üretrit, epididimit, prostit gibi atipik belirtilere; kadınlarda ise tedavi edilmediği taktirde %40 pelvik inflamatuar hastalığa neden olur. genç erkeklerde epididimitin en sık nedeni. kadınlarda rekürren enfeksiyonlara bağlı fallop tüpü skarlaşması sonucu infertilite sebebi. tek doz azitromisin ile tedavi edilir.
  • (bkz: inklüzyonlu konjuktivit)
    (bkz: infantil pnömoni)
    (bkz: üretrit)

    vaskülit yapar.

    virüs gibidir. atp bile sentezleyemez. lizozime dirençli.

    gram boyamasında nötrofil var ama bakteri yoktur.

    öle rutin besiyerinde de üremez paşam.

    fosfolipaz enzimleri ile fagositozdan kurtulur.
  • anneden doğum yolundan yeni doğan bebeğe bulaşır. ama pnömoni'yi doğumdan 1 ay sonra yapar. özellikle 5 günlük çocuklarda konjonktivit sonrası bulaşır.

    ateşsiz zatürre yaparlar. ayrıca hastalarda eosinofil artışı yaparlar.
  • klamidya pnömonisini özellikle chlamydia trachomatis yapar. genelde 3 aylıktan küçük çocuklarda görülür.

    ateşsiz pnömoni yaparlar. ve kanda eosinofil artışı görülür. ve bunlarda genelde konjonktivit de görülür. eğer bu ikisi yoksa etken büyük ihtimalle rsv'dir. çünkü rsv 1 aylıkla 5 yaş arasındaki pnömonilerin en sık sebebidir.

    tedavisi de oral 10-14 gün eritromisin vermektir.
  • enerji parazitidir ve zorunlu hücre içi bakteridir.

    hücre duvarı var ama klasik peptidoglikan içermez. yani yapısında n asetil muramik asit yoktur ama sisteinden zengin proteinler içerir. o nedenle tedavisinde beta-laktamlar kullanılmaz ve gramla boyanmazlar.

    bakteriler ikiye bölünerek çoğalırlar. ve çoğalan tipi retiküler cisimdir. retiküler-replikatif formlardır. elementer cisim oluşur ve bunlar konak hücre dışında da canlılığı sürdürürler.

    bunlar fagositoz, pinositoz yada endositoz yoluyla hücreye girerler.

    içlerinde chlamydia trachomatis'in lugol ile boyanabilen glikojen içeren inklüzyonları vardır.

    edit: bilgi ekleme ve baştan yazma.
hesabın var mı? giriş yap