• m. bahadırhan dinçaslan'ın yeni kitabı.

    uzun zamandır bekliyorduk kendisini sonunda siparişi verdik. yine kültür patlaması yaşayacağız.

    (bkz: o zaman dans)
  • aygan yayıncılık'tan çıkan bir bahadırhan dinçaslan kitabı. tam şu ara the battle for middle earth 2 nostaljisi yaparken bir gece ansızın sipariş ederim herhalde. yazarına ve orta dünya sevdalılarına hayırlı olsun.
  • (bkz: tolkien dede korkut okudu mu) sorusunu ciddi ciddi kitap yazarak cevaplamış yazar m. bahadır dinçaslan' ın kaleminden hem mitoloji hem tolkien severler e hitap edecek yeni çıkan kitabı.
  • uzun zamandır beklediğimiz bir m. bahadırhan dinçaslan kitabı. bu konuda türkiye de benzeri bir inceleme/ kitap yok bildiğim kadarı ile. lord of the rings'den dede korkut'a uzanan bir bağıntıyı vay be diyerek okumak için almak lazım. kalemine sağlık arpad.
  • sözlüğü takip etme ve okuma sebeplerimden biri de bazı kitaplar ve filmler hakkında pek bilinmeyen bilgiler veren, ayrıntıları anlatan, farklı açılardan yaklaşan kişilerin yazılarıydı. gözden kaçan bir ayrıntı veya farkedilmeyen ama yapılan atıfları okumak bana zevk veriyor. bundan benim gibi zevk alanlar olduğunu düşündüğüm için elimden geldiğince bende aynısını yapmak istiyorum, bunun gibi yazan başkalarının yazdıklarını okumak istiyorum.

    mesela yüzüklerin efendisi evreni hakkında kitaplar, kronolojiler var, tolkien 'in beslendiği mitolojiler, hikayeler hakkında onlarca kitap, belgesel var. bu ise kaynağın kendisi, üstelik kafkas ve orta asya mitolojisi ile karşılaştırlamalı olarak. yüzüklerin efendisini seven ve mitolojiye ilgi duyanların bu ilgisini çekmezse ne çeker bilmiyorum.

    yüzüklerin efendisi ve mitoloji seven ama yazarı tanımayanlar olabilir onlara da şöyle bir ayrıntı vereyim; kendisi yüzüklerin efendisindeki şiirlerin çevirilerinin hakkının verilmediğini düşündüğü için kendi oturup çeviren biridir. ayrıca sanırım 25 şubat ankara, 11 martta istanbul'da imza günü olacak.

    karşılaştırmalı mitoloji tolkien ne yaptı
  • şu şiirleri tolkien'den çeviren adamın kitabıdır.

    a elbereth gilthoniel
    lament for eorl the young
  • dün gece bitirdiğim kitaptır.

    öncelikle şunu söyleyeyim kitap beklediğim gibi değildi; ben daha mitoloji atlası gibi bir şey beklemiştim ama yazar mitoloji nedir, neden önemlidir gibi çok işlevsel soruların cevabını da aramıştı. bu cevabı ararken sosyal bilimcilerin genelde yaptığı gibi ağız dolusu ama toplum ama birey falan diye konuşmamış, bilgi teorisi, arketip teorisi başta olmak üzere okuyucuyu bir beyin fırtınası içine atmıştır. bu yüzden kitap beklediğimden farklı olsa da sanırım beklediğimden daha faydalı bir eser olmuş.

    kitap tek konudan müteşekkil değil; bilinç gökten mi düştü, tolkien ne yaptı ve karşılaştırmalı mitoloji, millet mitolojidir diye 4 ana bölümden oluşuyor. dediğim gibi böyle bir şey beklememe rağmen benim en sevdiğim bölüm bilinç gökten mi düştü bölümüydü. bununla beraber bir bölümdeki kısımlar türk mitolojisinden alınma vecizlerle bitiriliyor; keşke tüm kısımlar böyle bitirilseydi ama yazarı böyle uygun görmüş.

    tolkien ne yaptı kısmı için bir şey söylemem; o kısım beni aşar. alegori değil mitoloji demiş mesela yazar. bu mevzu eseri okuyana kadar hakkında düşündüğüm bir şey değildi. keza eowyn en sevdiğim karakterdir; onun hakkındaki değerlendirmesi de öyle. batı'nın iyiikle doğu'nun kötülükle özdeşleşme çözümlemesini sevdim; sanırım hepimizin bilinçaltında tezahür etmesiyle alakalı bir durum.

    en sonunda yer alan türk miliyetçilerini de yakından ilgilendiren (bütün kitap mitoloji olması hasebiyle ilgilendiriyor ama son bölüm millet mitolojidir ve neden milliyetçiyiz mitolojinin de neden ilgilendirdiğini anlatıyor) sayfalar; yazarı okuyana aşiyan okumayanlar için yeni ufuklar bahşeden bir bütün olmuş. kitabın en sevdiğim bölümü bilinç gökten mi düştü, en sevdiğim özelliği sonunu türk mitolojilerinden alıntılarla bitirmesi olmasına rağmen okumaktan en keyif aldığım kısım orhun kitabeleri'yle, millletine hesap veren bir kağan figürüne değinildiği yerdi.

    sözün özü (bkz: m. bahadırhan dinçaslan)'ın yazdığı karşılaştırmalı mitoloji: tolkien ne yaptı?; dört ana bölümden oluşan doyurucu bir eser. ilgilisiyseniz tavsiye ederim. dili gayet akıcı, "akademik referanslarla" sıkmıyor, ama bitirince elinizde bir sürü başvuru kaynağı ismi oluyor; hatta kitap bu kitabından yakın gelecekte başvuru kaynağı haline geleceğini düşünüyorum.
  • yakında gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 2. baskısı gelecek olan bir kitap.
  • 2. baskısı ne kadar yakında gelecek acaba diye sorduran kitap.
hesabın var mı? giriş yap