6 entry daha
  • dün gece bitirdiğim kitaptır.

    öncelikle şunu söyleyeyim kitap beklediğim gibi değildi; ben daha mitoloji atlası gibi bir şey beklemiştim ama yazar mitoloji nedir, neden önemlidir gibi çok işlevsel soruların cevabını da aramıştı. bu cevabı ararken sosyal bilimcilerin genelde yaptığı gibi ağız dolusu ama toplum ama birey falan diye konuşmamış, bilgi teorisi, arketip teorisi başta olmak üzere okuyucuyu bir beyin fırtınası içine atmıştır. bu yüzden kitap beklediğimden farklı olsa da sanırım beklediğimden daha faydalı bir eser olmuş.

    kitap tek konudan müteşekkil değil; bilinç gökten mi düştü, tolkien ne yaptı ve karşılaştırmalı mitoloji, millet mitolojidir diye 4 ana bölümden oluşuyor. dediğim gibi böyle bir şey beklememe rağmen benim en sevdiğim bölüm bilinç gökten mi düştü bölümüydü. bununla beraber bir bölümdeki kısımlar türk mitolojisinden alınma vecizlerle bitiriliyor; keşke tüm kısımlar böyle bitirilseydi ama yazarı böyle uygun görmüş.

    tolkien ne yaptı kısmı için bir şey söylemem; o kısım beni aşar. alegori değil mitoloji demiş mesela yazar. bu mevzu eseri okuyana kadar hakkında düşündüğüm bir şey değildi. keza eowyn en sevdiğim karakterdir; onun hakkındaki değerlendirmesi de öyle. batı'nın iyiikle doğu'nun kötülükle özdeşleşme çözümlemesini sevdim; sanırım hepimizin bilinçaltında tezahür etmesiyle alakalı bir durum.

    en sonunda yer alan türk miliyetçilerini de yakından ilgilendiren (bütün kitap mitoloji olması hasebiyle ilgilendiriyor ama son bölüm millet mitolojidir ve neden milliyetçiyiz mitolojinin de neden ilgilendirdiğini anlatıyor) sayfalar; yazarı okuyana aşiyan okumayanlar için yeni ufuklar bahşeden bir bütün olmuş. kitabın en sevdiğim bölümü bilinç gökten mi düştü, en sevdiğim özelliği sonunu türk mitolojilerinden alıntılarla bitirmesi olmasına rağmen okumaktan en keyif aldığım kısım orhun kitabeleri'yle, millletine hesap veren bir kağan figürüne değinildiği yerdi.

    sözün özü (bkz: m. bahadırhan dinçaslan)'ın yazdığı karşılaştırmalı mitoloji: tolkien ne yaptı?; dört ana bölümden oluşan doyurucu bir eser. ilgilisiyseniz tavsiye ederim. dili gayet akıcı, "akademik referanslarla" sıkmıyor, ama bitirince elinizde bir sürü başvuru kaynağı ismi oluyor; hatta kitap bu kitabından yakın gelecekte başvuru kaynağı haline geleceğini düşünüyorum.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap