• bi kere ogrenmeye baslandiginda acayip saran ideogramlar. oyle ki bazi kanjiler ilk defa goruldugu halde cozulebilinir. ornegin ucak kelimesinin (hikoi) kanjisi, ucmak (tobu), gitmek (iku) ve makina (hata) kanjilerinin birlesiminden olusur. ayni sekilde okunmasa bile karsilasildiginda " aa ucarak giden makina ucak olsa gerek" dedirtir. fakat ilac (kusuri) bitki ve nese radikallerinin birlesimi diye kelimeyi marijuana diye cevirirseniz olmaz.
  • hasta oldugumuz felsefesi japon kulturunu temsil eder.

    evlilik kanjisi:
    bir kadin, bir erkek, erkegin etrafinda kutu var (kanjide sinirlanmak, baski altina alinmak anlamina gelir.)

    kanjileri biz kullaniyor olsaydik kutu kadinin etrafina cizilirdi eminim.
  • gayet sahane bir yazi sistemidir. latin alfabesine kiyaslayinca uzay/performans acisindan kraldir kanimca. su entry'nin basindan bu noktaya kadar yazdigim seyler kanjiyle yazabilsem, latin alfabesiyle yazdigimdan daha az yer kaplardi.

    youtube'da acin bakin japonlarin yorumlarina, tas catlasa 5-6 satir. ondan uzun yazanlar da kompozisyon yaziyorlar sanirim. (arada uchu senkan yamato ost de gecirdim, caktirmayin)

    video kalsin arkada acik, okumaya devam edin dinleyerek. isao sasaki cikinca gaza gelirsiniz. guzeldir. japonlarin elvis'i diyorum kendisine. ehehehe.

    kanimca insanligin zekasina yakisan yazi sistemi kanji gibi olmali. ne o oyle her sese ayri sembol, bir hece yazacaksin bir suru sembol. yeri geliyor koyuyorsun kanjiyi basli basina bir kelime olarak, bitti. kalem darbesi vs. cok ugrastiriyor olabilir ama kapladigi alan bakimindan cok avantajli. insanlarda da bunu kullanabilecek zeka var. e o zaman neden olmasin?

    belli bir yastan son bakinca kanji insana "bu ne lan?" gelebilir, dogal. cocukken boyle bir durum soz konusu degil. ilkokulda latin alfabesi ogrenmek yerine kanji ogrenmis olsaydik, catir catir kullaniyor olurduk bugun. "japonlar bu kadar zeki ama kullandiklari alfabe kompleks?" yaklasimina neresinden girsek yanlis. japonlarin kanjiden baska alfabeleri de var zaten. (bkz: hiragana) (bkz: katakana)

    gorsel zekasi yuksek bunyelere kanjiyi mnemonics ile ogrenmelerini tavsiye edebilirim. hatta bunun icin kitaplar da var piyasada.

    japon dil kurumu (tam adi bu mudur bilmiyorum simdi) yetiskin bir insanin 2,500 civarinda kanji bildigini tespit etmis vaktinde. bunlarin yarisi kadarini liseyi bitirene kadar ogretiyorlar diye okudum sagda solda. kullandikca alisiyor insan zaten, ama erken yasta baslamis olmak daha kolay alisilmasina sebep oluyor.

    ayrica bu durumun japonlarin zekasina katkida bulunan etkenlerden biri olma olasiligi da var. kanjinin beyinde ozellikle gorsel fonksiyonlara hitap ettigini su layman halimle cikartabiliyorum. buradan da japonlarin cizim konusundaki cosmos vergisi yeteneklerinin, kucuk yasta kendi basina dogada bir karsiligi olmayan semboller yerine dogadaki objeleri andiran sembollerle dil ogrenmeye maruz kalmalarinin bir sonucu olabilecegi iddiasinda bulunabilirim. uzerine akademik calisma yapilmis midir bilmem. en son bizde "beyin turkceyi anlayabilmek icin iki kere islem yapiyor" temali bir calisma cikmis, herkes "iste turkce cok hantal bi dil aga" seklinde sovmustu. kimse de demedi ki "aga beyni fazladan calistirmak iyi bir sey olabilir, zekayi gelistiriyordur belki?"

    bu noktada bilim insanlarini arastirmalara davet ediyorum.
  • vakti zamanında japonya'ya hıristiyanlık ihraç etmeye giden papaz, kanjiyi "japonlar incili okuyamasın diye şeytan tarafından icad edilmiş alfabe" diye tanımlamış.
  • binlerce kanji vardir ama bunlar 200 kadar radikalden olusur. bunlar kanjideki temel sekillerdir ve ayni radikali iceren kanjilerde anlam bakimindan bir iliski vardir, o yuzden kanji ogrenirken herseyi ezberlemeniz gerekmez. midye radikali iceren kanjiler genelde parayla ilgilidir mesela buna gore ilk defa gordugunuz bir kanjiye bile cok yabanci kalmazsiniz. kanji sozluklerde de cizgi sayisina ve radikale gore aranan kanji bulunur.
  • japonların 3 alfabesinden sadece 1 i dir ve en kasıcısıdır...
    öğrendiğim topu topu 300 civarı kanji yi de unuttum zaten :)..
    öğrenmesi zor unutulması kolay şeylere örnek teşkil eder ..
    okunuşu "kanci" dir...
  • başka dilleri öğrenenlerin anlıyorum ama konuşamıyorum tribi varken kanjiler yüzünden japonca öğrenenler anlar, konuşur ama anladıklarını ve söylediklerini yazamaz. zaten bir noktadan sonra insana dilbilgisi falan bitmiş de sadece kanji öğrenmeye çabalıyormuşsunuz gibi geliyor.
  • "how many letters are there in the kanji alphabet?" soruma (bkz: altavista) soyle dedi:
    well, that's a possibility..
  • "bana bir harf ogretenin kirk yil kolesi olurum" sozunun ugrunda soylendigini dusunduren alfabe.
  • hiraganayı öğrendim ve dedim ki sıra kanji'ye geldi.
    şöyle bir internette gezdim ne bulabilirim hikaye kitabı için olsun, kanji için materyaller olsun ve şunu buldum. yararlanmak isteyenler, aklında japonca olanlar kaydetsin.
hesabın var mı? giriş yap