• sanki canlanıvereceklermiş gibi duran antik mısır uygarlığına ait heykel ve firavunların taht, araba ve hayvan mumyalarının sergilendiği müze. tılsımlı.

    müziğimizle birlikte keyifli izlemeler:)

    ''tutankamon'un at arabası, tahtı, günlük eşyaları ve meşhur kolyesi...mısır'daki tüm firavun mezarları, özellikle giza bölgesindeki büyük piramitler, defalarca mezar hırsızlarının saldırısına uğradığından çok fazla eser günümüze gelememiş, talan olmuş. ancak tutankamon'unki el değmeden keşfedilen tek firavun mezarı olduğundan; kısa ömrüne rağmen bu denli eşya bizlere ulaşmış. görülesi bir mekan.

    büyük kahire müzesi'nde sergilenen resimlerdeki eserlerin hemen hemen tamamı, 18 yaşında aniden ve henüz sebebi anlaşılamayan bir şekilde ölen en genç firavunlardan tutankamon'a ait. müzenin bir katı tamamen tahtta sadece '9' yıl kalabilmiş bu firavunun krallar vadisi'nde, yerin çok derinliklerinde bulunan mezar odasından çıkartılan eşyalarla doludur. büyük ahşap kutular, iç içe geçmiş ahşap lahitler gibi. ki hepsi ayrı ayrı mühürlü imiş. en son çıkan kutuda da tutankamonun som altından yapılmış muhteşem lahiti vardı.''

    kaynak: arkeoloji dünyası
    fotoğraflar: ender girengir*

    1. ürkütücü kudret

    2. irili ufaklı

    3. sessiz karşılama

    4. ortada bir parmak çocuk var sanki

    5. altın elbiseli adam

    6. mısırlı budha:)

    7. hamam tellakı sanki

    8. zarafet timsali

    9. sevimli dostumuz ama gagik

    10. incelik

    11. oturmaz mıydınız?

    12. herşeyi taçlandırmışlar gibi

    13. zarif bir ebedi istirahatgah

    14. güleryüzlü firavun

    15. uygun adım marş

    16. renkli rüyalar

    17. taht

    18. tutankamon'a ait parmak arası terlik

    19. tutankamon ve meşhur gerdanlığı

    20. oldukça fitler

    21. pek bir mutlu

    22. her an doğrulabilir

    23. son
  • bağdat müzesi gibi bunu da zarar görmeden önce göremedim ya saçımı başımı yolsam az. yokluk içinde, hükümete olan öfkeyle kendi öz kültürüne saldırdığını farkında olmaksızın yağmalanması bir iki ay içinde her birinin değeri mısırın iç-dış borcunun çok üzerinde olan pek çok eseri londra,new york ve paris'teki kalburüstü, sıkı güvenlik önlemli müzayedelerde olacağı anlamına geliyor. henüz verilen zararın dışında bağdat'ta o canım(!) duyarlı amerikan askerlerinin yaptığı gibi toplu kapı kırmalar içeride ne var ne yoksa toplamalar olmasa da hala üzerindeki kara bulutlar kalkmış gibi değil. bir de bol paralı bir dernek vardı savaş zamanlarında risk altındaki kültür mirası üzerinden destek toplayan, hiç esameleri okunmuyor. yağmadan sonra biz yeniden yapılanmasına yardım ettik duvarları bile boyadık, elde kalanları tutkalla yapıştırdık diyecek herhalde.
  • antik mısır uygarlığının tarihine ışık tutan, orta doğu'nun en eski, dünyanın da en çok ilgi gören önemli müzelerindendir.

    tahrir meydanı bölgesinde konuşlanan müzede mısır dönemine dayanan birçok eserle birlikte roma imparatorluğu ve eski yunan dönemine ait tarihi parçalar da yer almaktadır.

    müze çok büyük, büyük olduğu kadar da zengin. dolayısıyla bütün eserleri detaylıca incelemek çok zor oluyor. bunu yapmak içinse uzun bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor. müzenin handikaplarıysa biraz dağınık olması ve eserlerin üzerindeki açıkmaların yetersiz olması. müzenin yeni bir yere taşınıp daha modern bir yapıya kavuşturulacağı söyleniyor. işte o zaman bu eksiklikler giderilmiş olur diye düşünüyorum. yalnız müzenin mevcut konumunun çok güzel olduğunu söyleyebilirim.

    sonuç olarak oralara yolu düşen herkesin bir şekilde mutlaka gidip görmesi ve hatta müzeye yeterince zaman ayırıp detaylı incelemeler yapmasını tavsiye ediyorum.
  • hani eski vitrinler vardır evimizde, içi toz tutar da kimse açıp döküp temizlemek istemez işte o şekilde vitrinlerin içinde dünyanın en değerli tarihi eserleri muhafaza edilen yerdir. o kadar dar ve tıklım tıkış ki insanları ezerek bişeyler görmeye çalışıyorsunuz. depoları ne durumdadır yada bu eserlein kaçı çalınıp yerine replikası konulmuştur hayal edin. hava kararınca eserleri görebilmek için cep telefonu ışığından yararlanıyorsunuz.
    bir british museum beklemiyoruz elbet ama orada medeniyetin firavunlardan beri pek değişmediğini görebilirsiniz.
  • tarihe, tarihi eserlere saygi duyulmadigini dusunduren bir muze. esi benzeri bulunmaz parcalar oyle ortaliklarda durur, pis vitrin camlarindan zaten cok az sey gorulur. hic bir objenin, heykelin yaninda dogru duzgun aciklama yoktur.... guzelim milyonlarca kucuk, buyuk, esi bulunmaz parcalar karisik bir bicimde, sergilenme kaygisi yokmus gibi zavalli zavalli "ben kurtarin" der gibi bakarlar ziyaretcilerin gozlerine. evet kiziyoruz tarihi eserlerin baska ulkelere kacirilmasina ama kacirilmayanlarin hepsinin hali boyle olacaksa, bir bilene versinler...
  • yağmalanmıştır
    devrim iyi güzel de, romantizmin de alemi yok. gerçi insanlar ölürken yağmalanan esere üzülmenin de alemi yok tabii ama yazılmış, görülmüş olsun bu da.
  • dünyanın da en zengin müzelerinden biri olarak tanıtılan, etkileyici müze. tutankamonun mezarı ve mumyalar kadar -özellikle yunan ve roma heykellerine alışmış iseniz farklılığı ile- heykeller bölümü de çok etkileyicidir. mısırda heykelleri ayakta tutmamışlar hep bir yerlere dayamışlar ve figürleri ayakta tutmaya dair bir şey yapamadıklarından dolayı sırtı duvara dayalı heykeller konusunda değişik çözümler bulmuşlardır. boynun düşmesini engellemek için ilginç çözümler gibi.
    özellikle de heykellerin gözleri çok etkileyicidir çünkü kristal kullanmışlar ve gözbebeklerine kadar işlemişlerdir. öyle ki gözlerine fener tutulduğunda heykellerin gözbebekleri parlar.
    tur rehberinin anlattığı bir hikaye: yeraltındaki mezarının önüne firavunun bir heykelini yapmışlar ve gözlerini de kristalden yapmışlar, böylelikle firavunun gözleri parlayarak mezar hırsızını korkutacak ve firavun mezarına gelen hırsızın kim olduğunu görebilecekmiş. hakikaten de ışık tutulduğu an gözleri parlayan tabut biz turistleri korkuturken ardından gelen, hırsızların mezara yanlardan gelip gözlerin yapılmış olduğu değerli kristalleri çalmış olduğu gerçeği tüm bir medeniyetin nasıl yağmalandığına da işaret. -sakkara'da heykelin bir kopyası bulunabilir-
    gezmesi çok uzun sürebilecek, çok keyifli bir müze olan kahire müzesinin binası çoğu müzenin aksine müze olarak tasarlanmıştır, girişinde simgeler cenneti olan mısırın iki simgesi bitki karışmaktadır ve çeşitli heykeller vardır ancak içi -araplar saolsun- bütün mısır gibi pistir. öğrenci indirimi için student ıd sormaktadırlar.
  • tam adı kahire mısır müzesi olan, koleksiyonu eski mısır medeniyetinden roma imparatorluğuna kadar olan dönemi kapsayan, heyecan verici müze.

    muazzam bir koleksiyona sahip olsa da maalesef modern müzecilikten hiç nasibini almamıştır. 1900'lerin başlarında kurulmuştur ve sanki kurulduğu günkü haliyle öylece kalmış gibi bir havası vardır. her yer her yerdedir, inanılmaz dağınık bir yapısı vardır, çorba desek yeridir. açıklamalar, yönlendirmeler çok yetersizdir.

    bu müzeyi hakkıyla gezmenin yegane yolu bilet gişesi önündeki rehberlerden özel tur almaktır. bu rehberlerin saatlik ücreti 16 dolar civarındadır ve iki saatlik bir tur müzeyi anlamak, öğrenmek için yeterlidir. üstüne de siz iki üç saat, hatta ilginizi çekiyorsa çok daha fazlasını ayırabilirsiniz.

    müzenin giriş ücreti ise ocak 2024 itibariyle 15 dolardır.
  • cakal taksicileri ve muzenin girisinda turist avlayan cakallari atlatabilirseniz masal gibi bir yer.
  • gez gez bitmeyen, görülmesi gereken ama bakımsızlık ve havasızlığından ötürü iç daraltan, bitse de çıksam şurdan hissi veren müze.. tamam muhteşem, bırakınız tutankamon'u, tüm o mumyaları, (bir köpek mumyası bile) hayran hayran inceleyeceğiniz pek çok şey vardır ama verdiği his böyle ne yazık ki..
    müze girişi civarında başı kapalı ya da çarşaflı bazı genç kızlar, turist kadınlara aşırı bir ilgiyle yaklaşıp sohpet etmeye çalışır. kılık kıyafete ilgi midir, avrupalı görüntüsüne duyulan özenti midir, merak mıdır diye düşünürken, kıllanmaya başlarsınız. o kadar tuhaf bir sohpet kurma halidir ve özel sorular sorarlar ki, ben kaçsam mı, biri çantamı çalmak için yol mu yapıyo hissi vuku bulmaya başlar..
    ben gideyim artık ehe tribine girdiğinizde de bırakmayınca bu kızlar yakanızı, iyi niyeti ve kibarlığı bırakıp jet halinde toz olmak gerekebilir..
hesabın var mı? giriş yap