1 entry daha
  • dünyanın da en zengin müzelerinden biri olarak tanıtılan, etkileyici müze. tutankamonun mezarı ve mumyalar kadar -özellikle yunan ve roma heykellerine alışmış iseniz farklılığı ile- heykeller bölümü de çok etkileyicidir. mısırda heykelleri ayakta tutmamışlar hep bir yerlere dayamışlar ve figürleri ayakta tutmaya dair bir şey yapamadıklarından dolayı sırtı duvara dayalı heykeller konusunda değişik çözümler bulmuşlardır. boynun düşmesini engellemek için ilginç çözümler gibi.
    özellikle de heykellerin gözleri çok etkileyicidir çünkü kristal kullanmışlar ve gözbebeklerine kadar işlemişlerdir. öyle ki gözlerine fener tutulduğunda heykellerin gözbebekleri parlar.
    tur rehberinin anlattığı bir hikaye: yeraltındaki mezarının önüne firavunun bir heykelini yapmışlar ve gözlerini de kristalden yapmışlar, böylelikle firavunun gözleri parlayarak mezar hırsızını korkutacak ve firavun mezarına gelen hırsızın kim olduğunu görebilecekmiş. hakikaten de ışık tutulduğu an gözleri parlayan tabut biz turistleri korkuturken ardından gelen, hırsızların mezara yanlardan gelip gözlerin yapılmış olduğu değerli kristalleri çalmış olduğu gerçeği tüm bir medeniyetin nasıl yağmalandığına da işaret. -sakkara'da heykelin bir kopyası bulunabilir-
    gezmesi çok uzun sürebilecek, çok keyifli bir müze olan kahire müzesinin binası çoğu müzenin aksine müze olarak tasarlanmıştır, girişinde simgeler cenneti olan mısırın iki simgesi bitki karışmaktadır ve çeşitli heykeller vardır ancak içi -araplar saolsun- bütün mısır gibi pistir. öğrenci indirimi için student ıd sormaktadırlar.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap