• kadından beter bir şeytan icadıdır. benzerlikleri de oldukça fazladır üstelik. ikisi de gürültücüdür öncelikle. özellikle dizel olanları.

    deli gibi gürültü çıkartır dizel jeneratörler ama en güvenilir olurlar. özellikle de "kara dizel" dediğimiz eski devasa makinalar... bunların 130 - 150 kva'lık eski rus yapımları mesela... zor çalışırlar, nazlıdırlar, çalışır halleri korkutucudur ama, bir çalıştılar mı susmak bilmezler bir daha; bağdat gecelerini aydınlatırlar hala. benzinli gibi soğuktan sıcaktan pek etkilenmezler. bakımları benzinli kardeşlerine göre çok daha ağırdır ama daha nadir arızalanırlar. ama onlar da diğer tüm jeneratörler (ya da kadınlar gibi) gibi aşırı ilgi isterler. ne kadar ilgi göstersen de nafile. kural hiç değişmez:

    en güvenilir jeneratör bile en kritik zamanlarda susar. siz de benim gibi, hayatı boyunca tükketiği tüm elektrik enerjisinin yarısından fazlasını jeneratör denilen makinalardan elde ediyorsanız şayet, gayet bir paranoyak olursunuz; her an aldatılmanız olasıdır. türlü derdi vardır jeneratör denilen makinanın.

    benzinlisi mesela. dizel gibi gürültülü değildir tamam ama, daha yüksek devirli çalıştığından daha bi oynak olur. hafif ve taşınabilir olanları misal: içine şeytan girmiş çamaşır makinesi gibi titrer, hatta gezer durur. titreşim yüksek olduğundan parçalar çabuk aşınır, çabuk bozulur. benzin filtresi olayı vardır mesela benzinli jeneratörlerde; başlı başına bir sorundur. karbüratör sonra. insan çoğu zaman kendisiyle ilgilenmez benzinli jeneratörüyle ilgilendiği kadar.

    yakıt olayı mesela. başlı başına bir derttir. geçici konaklanılan yerlerde büyük depo bulundurulamaz. bidon lojistiğine geçilir. çoğu yerde bidonla benzin satışı yasaktır. abuk çözümler aranır. yangın bile çıkartılır ama pratik bir çözüm asla bulunamaz. büyük depo da ayrı bir derttir hem. bir kere sorumluluk demek. özellikle sabit bir jeneratörünüz varsa, kesinlikle benzinli bir modeli tercih etmemelisiniz. benzin depolamak her zaman oldukça tehlikelidir. bir başka büyük depo derdi ise 'nasıl olsa yakıt var rahatlığı'dır. yakıt genelde hep pazar gece 22:00 sularında biter.

    dizel jeneratörün gürültüsünden şikayetçiyseniz şayet, pek çok jeneratör markasının "super silent" modeli mevcuttur. bunlar arasında dünyanın en popüler mobil jeneratör üreticilerinden biri olan honda'dan tutun ficsher panda'ya, cat'ten, yerli malı aksa'dan kawa'ya kadar pek çok kaliteli sessiz dizel jeneratör bulabilirsiniz. bu tür jeneratörler diğerlerine göre oldukça maliyetli olsa da, özellikle su soğutmalı ve 10 kva üstündeki modelleri en uygun mobil jeneratörlerdir.

    özetle jeneratör kullanımındaki en önemli husus düzenli bakımdır. disiplinli bir bakım programına tabi olmayan her jeneratör verimsiz çalışır ve kolay arızalanır. ama bir diğer önemli husus ise jeneratörün yerleştirilmesi ve bulunduğu konumdur. gürültü sebebiyle jeneratörler genelde binaların çatılarına ya da bodrumlarında hazırlanmış sığınaklara yerleştirilmektedirler. bu genelde isabetli bir seçim olmakla birlikte, jeneratörün konumu itibariyle ıslanmayacağı ve özellikle hava soğutmalı modellerinin de mutlaka serin hava alabileceği bir yerde konumlandırılmaları oldukça hayatidir. jeneratör yerleştirilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise topraklamanın rahatça yapılabileceği bir yerde olmasıdır. genelde yükse binaların çatılarına konulan jeneratörlerin topraklanması oldukça zor olmaktadır. kullanacağınız jeneratörü toprak hattı olmaksızın kullanmak oldukça kötü bir fikirdir. saatler/günler/haftalar hatta aylar süren toprak hatsız kullanımınız esnasında başınıza hiçbir şey gelmeyebilir. ama sonuçta jeneratörler ne kadar güvenli görünürse görünsünler, en ufak bir alternatör arızasında binlerde dolar değerinde ekipman ya da beyaz eşyanızı yakabilirler. buna istinaden jeneratörden elde ettiğiniz enerjinin mutlaka topraklanmasını sağlayın ve hatta mümkünse hattınıza bir de ups dahil edin. ups hem enerji devamlılığı sağlayacak, hem de regülatör görevi yapacaktır.

    dedik ya kadına benzer jeneratörler diye, ups'li, toprak hatlı, su soğutmalı(ha unutmadan. su soğutmalı olanların radyatör bakımını da mutlaka düzenli yaptırın. radyatörde en az % 50 antifriz olsun. antifriz suyun geç donmasını sağladığı gibi geç kaynamasını da sağlar, daha etkin soğutma sağlar, korozyonu engeller), dizel bir jeneratör adama genelde güven verir ama yine de paranoyak olmak, takip edilmediğin anlamına gelmez. bazen nedensiz susar bir jeneratör. bakarsın bakarsın anlamazsın derdini. yağı vardır, suyu vardır ama çalışmaz meret. küser adama. işte o zaman dikkat ister bir jeneratör. üstüne düşmek gerekir biraz. daha bir yoğun ilgi gerekir. ya stop selenoidi çıkmıştır yerinden, ya bi sensörü arızalanmıştır. ya pis benzin vardır gırtlağında, ya da kısa devre vardır.

    dizeli de, benzinlisi de, çanta tipi de 22000 kva'lık ham petrol atığıyla çalışanı da; hepsi özen ister, sevgi ister jeneratörlerin. dili anlaşılsın ister. ne onunla geçer ömür, ne de onsuz. nice entrym jeneratörün aydınlattığı lamba ışığında yazılmıştır bu sözlüğe; kimi zaman benzin bitti diye msn'den off line olmuş, kimi zaman sayesinde anamın babamın sesini duymuşumdur ahizede. kimi zaman çilem olmuştur, çoğu karanlık gecemde umut ışığım. her sabahımda, her akşamımda uğraştığım hayat ortağım olmuştur jeneratörler. ekmek param olmuştur.

    sonuçta kendisini pek bi severim ama...

    ... erke dönergeci çıktığı gün aldatacağım namussuzu*.
  • hareket enerjisini elektrige donusturen arac. genellikle benzin ya da motorinle calisan versiyonlari makbulken; ruzgar, at ve civcivle de calisabilir.
  • besim tibuk çağrışımı yaptıran alet. liberal partinin başındayken "dağ başındaki köye elektrik götürmeye ne gerek var.
    verirsin jeneratörü biter" demişliği vardır.keynes,adam smith, makro iktisat,fayda-maliyet analizi gibi kavramları
    kantine yansıdığı kadarıyla duyduğumuzdan olsa gerek gündemimizi çok işgal etmişti o zamanlar.

    -tabi lan adam dooru söylüyo
    -kaça açtın sen?
    -81
    -yaaraaamı 81
    -tamam iste olum. 3 papaz 3 yedili var
    -senin papazlar kardinal falan galiba. 20 saydigina gore
    -hıaa evet
    -kim ne diyomuş okusana bi daha
    -besim tibuk dağ köyüne elektrik götürme, jeneratör götür diyormuş
    -hee oldu.
    ...
  • motor, alternatör ve panelin senkronize edilip birleştirilmesi ile üretimi sağlanan makinadır. türkiye'de bu imalatı yapan bir çok firma vardır, koca koca fabrika görünümündedirler ama koca bir atölyeden öteye gidemezler. jeneratör firmalarına bu şekilde bir laf sokma ihtiyacı nerden doğdu bilmiyorum. moralim mi bozuk acaba? yok yok mesai bitmedi bi türlü ondan olsa gerek.
  • ruyada goruldugunde "o ruyayi goren kimsenin hic beklemedigi bir anda aldigi sorumluluklar sonucu cok yukselecegine" isaret eden alet.

    (bkz: benjamin franklin)
  • mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir dinamo veya benzer makinedir. bir elektrik üretecidir.
  • senkronu makbüldür. (bkz: senkron generatör)
  • üreteç demektir. sadece elektrik üretmezler. tatlı su, ses gibi ihtiyaç duyulan gereksinimlerin üretilmesinde kullanılır. gemilerde elektrik üretmek için genelde 3 adet ana dizel makinelerden tahrik alan, 1 adet de acil durumlar için üst güvertede bulunan görece küçük dizel makineye sahip jeneratörler bulunur. gemiler ana makineye sahip olup, bu makine fuel oil ile çalıştığından dizel yakıt harcamını azaltıp ana makineden tahrik olan şaft jeneratörleri gemi seyir yaptığı sürece kullanılır. ayrıca tatlı su için tatlı su üreteci olarak çevrilebilen fresh water generator ya da halk dilinde evaporatör denen su üreteçleri vardır. şu anda pek kullanılmasa da eski gemilerde fuel oil filtresi için ultrasonik ses jeneratörleri kullanılırdı.
  • ileride birçok insanın ihtiyaç duyacağı, dolayısıyla fiyatının fazlaca yükseleceği makine.
  • jeneratör seçilirken aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekir.
    ip sınıfı, suya ve toza karşı dayanıklılığı
    kabininin ses izolasyonu.. kaç desibel ses çıkarıyor.
    alternatörün verimi.. mekanik enerjiyi yüzde kaç verimle elektriğe çeviriyor.
    yüzde 75 ve 100 verimde çalıştığındaki yakıtı (lt/h)
    motorunun markası.
    ağırlığı.
    kaç saniyede devreye gireceği.
    kontrol ünitesinin mekanik ya da elektronik olması.

    bunlarda bir standby bir de prime güç var. standby sunulan güç 1,1'e bölünerek prime yani yüzde yüzde verebileceği sabit güçle çalışırkenki kapasini verir. örnek 110 kva standby jeneratör, 100 kva prime ile tam yükte çalışabilir.
    kva'yı da 0.8'le çarpılarak kw cinsinden jeneratörün besleyeceği kapasite watt cinsinden çıkar.

    ek olarak jeneratör satın alınacak firmada aşağıdaki nitelikler de sorgulanabilir.
    ıso 9001:2008 kalite belgesi
    tse türk standartlarına uygunluk belgesi
    ssh yeterlilik belgesine(en az 15 ilde servis ağına sahip)
    ce belgesi
    ıso 10002: 2014 müşteri memnuniyeti yönetimi belgesi
    7/24 çağrı merkezi hizmeti olan.

    yeni bir jeneratör şartnamesi hazırladım ondan biliyorum.
hesabın var mı? giriş yap