• molière'e yamuk yapan şerefsiz.
  • basa kakilan bir iyilik daima hakaret yerini tutar. - jean racine
  • phedre adli oyununun sahnelendigi 1677'de racine'in düsmanlarinin oyuna tüm biletleri satin alip gitmeyerek salonu bos biraktiklari rivayet edilir. bunun üzerine racine hayatinin geriye kalan kisminda saray tarihciligi yapmis ve kendi eserlerinin yayiniyla ilgilenmistir.
  • kişilerde hep a b'yi b c'yi c d'yi d' a'yı sevme durumu gözlemlediğimiz bir aşk geometrisi yaratır
  • oldukça katı kurallarla yönetilen jansenist bir manastırda geçen gençlik günlerinde racine'in eline "theagenes ve charikleia'nın etiyopya maceraları" isimli roman geçer. çeşitli kahramanlıklar, entrikalar ve aşk hikâyeleriyle dolu kitabı büyük bir hevesle okurken, manastırın papazlarından biri kitabı fark eder ve racine'in elinden alarak yakar. yılmayan racine bir kopya daha edinip kitabı okumaya tekrar başlasa da, papazların yakaladığı ikinci kopyanın akıbeti de aynı olur.

    racine binbir güçlükle edindiği üçüncü kopyayı gizli gizli okuyarak ezberler ve kendi elleriyle papazlara teslim ederken şunları söyler: "şimdi bunu da diğer ikisi gibi yakabilirsiniz."

    (bkz: kitap insan)
  • adı genellikle, çağdaşı olan ve kendisiyle aynı edebi akımı* benimsemiş corneille ile birlikte geçer...
  • “c’était pendant l’horreur d’une pro-fonde nuit.” - "upuzun bir gecenin dehşeti esnasındaydı.”
  • (1639-1699 ) iki yaşında annesini, dört yaşında babasını kaybetmiş ve babaannesi tarafından yetiştirilmiştir. buruk.

    edebiyat kulvarında kısa şiirler yazarak başlamış; la fontaine ile tanışmış, 1964'te moliere'in oynadığı la thebaide tragedyasını yazmıştır. 1665'te, yine moliere'in tiyatrosunda alexandre'ı oynadı.

    1673'de fransız akademisi'ne girdi. 1677'de yazılan phedre sahnede büyük bir başarı kazandı. bu başarılardan sonra, tiyatrodan vazgeçerek kralın vakanüvisi oldu. zamanını saraydaki göreviyle, çocuklarının eğitimine verdi. uzun bir aradan sonra, dostlarının isteği üzerine esther (1689) ile athalie (1691) yazdı.

    racine tiyatrolarından başka, bazı tarihi eserleri, dini şiirleri ve mektupları vardır.

    en ünlü eserleri: andromaque (1667), les plaideurs (1668), britannicus (1669), berenice (1670), bajazet, mithridate (1673), iphigenie (1674).
  • klasik dönem sancıları yaşayan fransız tiyatrosunun en aktif yazarlarından biridir. etliye sütlüye karışmadan klasik kurallara bağlı kalarak sarayla arasını hoş tutmuş ve dönemin en çok oyunu sahnelenen yazarlarından biri olmuştur. phedre adlı oyunu sinemaya aktarılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap