• guney yarimkurede, asya'da, avustralya'da yayilip serpilmis eflatun cicekli bir agac.
    koklerinin latin amerika'ya uzandigi dusunulur.

    ekim ayi simdi, baharin tatli gunleri.
    sidney sokaklarinda yer yer eflatun bulutlar kumelenmistir.
    misal, misal.
    boyle masalsi, siir gibi, guzel.

    uzaklardaki kardesi oteki cicekler gibi: (bkz: istanbul'da erguvan zamanı)
  • kitabı, çayı alıp bahçede yaşamayı göze almayı düşündürecek kadar mükemmel bir ağaç. eğer bir ağaç olsaydım kesin buna aşık olurdum.
  • cicek actigi bahar sonunda buenos aires ve santiago sokaklarini eflatuna boyayan, cok guzel bir hale getiren agactir...oralarin erguvanidir.
  • şüphesiz ki dünyadaki en güzel ağaçlardan birisi.

    keşke ülkemizde de anavatanı kadar güzel gelişim gösterse, öyle güzel açsa. ne yazık ki burada çok az çiçek açıyor.
  • adana'da peyzaj amaçlı çok yaygın kullanılan bir ağaç türüdür.erguvan ve gülibrişim ağaçları ile güzel bir kompozisyon elde edilebilir.
  • ne kadar güzel bi ağaç bu ya, sokakta gördüm durmayıp yakındaki bi bakkala girip sordum ne bunun adı diye.

    aşık oldum valla, mosmor çiçekler.
  • bu ağaç harika kokusu ile insanı mest ediyor. kendisi ile 37 yaşımda, kıyıda köşede kalmış bir kasabada tanışmam çok üzücü.

    keşke ülkemize de mosmor çiçekleri ile renk katsa diyeceğim ama zaten su fakiri bir ülke olduğumuzu düşününce üzülüyorum.

    anavatanında soyu tükenebilir demiş bir yazar, ay olmasın öyle bir şey. çok kalp kırıcı çünkü, doğduğun büyüdüğün topraklarda yaşam hakkı tanınmaması. sadece johannesburg'da 10 milyondan fazla jakaranda ağacı varmış, umarım insanlığın sonu gelene kadar onlar da anavatanlarında can bulurlar.

    öldürmeyin lan ağaçları.
  • adanada vakit geçirdiğim parkın zemini eflatun boyayan ağaç.
    görsel
  • güney amerika kökenli bir ağaç türü. güney afrika'nın ise sembollerinden birisi.

    vakti zamanında güney afrika'ya hakim olan beyazlar tarafından ülkeye getirilmiş ve özellikle pretoria ile johannesburg'a dikilerek ekim, kasım aylarında ortalık eflatundan geçilmez hale getirilmiştir.

    ancak bu ağaç çok yoğun bir şekilde yer altı sularını emmektedir. o yüzden güney afrika'da kuruyanların yerine yenisinin ekilmemesi kararı alınmıştır ki takriben 50 yıl içinde bu ülkedeki tarihini tamamlayacağı tahmin edilmektedir.
  • ing.jacaranda olarak afrikaans dilinden dönüştürülmüş, egzotik ağaçlar grubunda yer alan, şemsiye şekilli, trampet şeklinde açan mor çiçeklerinden birinin başınıza düşmesinin şans getireceğine inanılan avustralya, brezilya ve güney afrika'da çok görülen, latince adı jacaranda mimosifolia** olan, (bkz: jackaranda) ile tamamen ilgisiz bir güzel ağaç.
hesabın var mı? giriş yap