• son yillarda yapilan cesitli calismalarda yuksek iq ile ilgili olarak ortaya cikarilan birtakim veriler, iq'daki 20 puanlik bir farkin insani sevilen bir lider yapmaya yetecegini, fark 30 puana ciktiginda ise iletisim guclukleri yasanmasina sebebiyet verdigini gostermistir. fark 50'nin ustune ciktiginda kisi toplumun %99.9'uyla iletisim kuramaz hale gelir. bu nedenle iq'su 200'un ustundeki insanlar belirli bir yastan sonra genellikle "insansiz" yasamayi tercih etmislerdir.

    yasadiklari iletisim gucluklerinin bu insanlara getirisi (yoksa goturusu mu demeliyim) bununla da bitmez. cogu psikanalistin fikir birligine vardigi bir nokta da sudur: kisi kendisini tam olarak taniyabilmek icin cevresindeki insanlara muhtactir. yapabileceklerini, yapamayacaklarini, hangi konularda daha basarili oldugunu vs. bilebilmek icin kisi kendisini surekli diger insanlarla kiyaslar ve elde ettigi verilerle toplumdaki yerini bilir ve gittikce buna uygun davranmaya baslar.

    yuksek iq'lu insanlarda ise durum biraz daha farklidir. bu kisiler cevrelerindeki insanlarin cogunluguyla iletisim kuramamaktadirlar. sayilari az oldugu icin birbirleriyle karsilasma sanslari da azdir. bu nedenle de ozellikle cocukluktan ergenlige gecerken ciddi problemler yasarlar. hele ki iq'larinin kac oldugu anlasilmamissa, cogu cevrelerine "içsel" tepkiler verir. yani, ortada bir problem oldugunu ve problemin kendilerinden kaynaklandigini bilirler. ancak problemin ne oldugunu asla tam olarak bilemezler ve nitekim cogunlugu problemi yaratanin kendisini oldugunu dusunur ve kendisini "garip", "yabanci" vs gibi sifatlarla tanimlamaktan çekinmez.

    bir diger sorun da bu insanlarin "asiri duyarli" olmalaridir. osuruktan nem kapan kisiler iste onlardir. ancak bu hissiyatlarinda pekaz yanilirlar. karsilarindaki kisilerin ne düsündüklerini anlamaktan çok "bilirler" ve hatta kimi zaman çevrelerindeki insanlarin ne sekilde degiseceklerini dahi çook önceden anlayabilirler.

    yuksek iq'lu kisilerin derslerinde basarili olmanin disinda bi bok yapamadiklari bir mitten baska bir sey degildir. nitekim, varolan egitim sistemi bu insanlar icin cogunlukla aci verici bir deneyimdir. bu insanlarin cogu cevreleriyle uyum saglayabilmek icin asiri cabalarlar ve hatta bazisi sirf kabul edilebilmek icin ozellikle aptala yatar. derslerde canlari sikilir (cunku zaten biliyorlardir) veya ogrendikleri seylerden emin olamazlar (cunku cabuk ogrenebildiklerine inanmakta zorluk cekerler - "bu kadar kolay olamaz, bu iste bir hinlik vardir") ya da ders huzurunu bozacak sekilde tepki verirler (ve siklikla boylece kesfedilirler).

    sanilanin aksine cogu "asiri zeki" cocuk derslerinde ve hayatta basarili olamamaktadirlar cunku bir çogu daha kendisinin ne oldugunu bile anlayamamistir. hatta bazilarinin yanlis teshislerle hastanelerde alikondugu olmustur. bu insanlarin kimi özelliklerini populer psikoloji "nevrotik", "bi-polar", "sizofreni" olarak adlandirabilmektedir. ancak anladigim kadariyla aradaki fark, yuksek iq'ya sahip kisilerin gerçekle ilgili baglarini koparmamalaridir. ve hatta bu kisiler "gerçek" kavramini takinti haline getirebilirler. çünkü onlar için insanlarin elle tutulur bir yani yoktur. o zaman geriye bilim vs kalir. çogunlugunun herkeslerden sakladiklari ve paylasmaktan (haliyle) çekindikleri ikinci bir hayatlari daha vardir.

    demek ki yuksek iq denilen sey toplumdaki her iq grubu için aci vericidir. düsük olanlar "nedir ki?" der, yüksek olanlar "hassiktir?" der. ah ki ne ah..
  • bilimsel olarak gecerliligi olmayan bir olcut.

    evet, entry kotulenince bilimsel olarak gecerliligi oluyormus... iq da artiyormus.
  • yapılan bi araştırmaya göre insanların iq ortalaması 1800 lerden bu yana 14 puanlık düşüş göstermiş.
    bunu da zeki kadınların daha az çocuk sahibi olmasına bağlamışlar, mantıklı.
  • +iq başlığında kendisinden nedense bahsedilmemiş, zekayı : " the global capacity of a person to act purposefully, to think rationally, and to deal effectively with his environment." olarak tarif eden ve günümüzde kullanılan wechsler ıv (waıs ıv) zeka ölçüm testinin banisi david wechsler.

    (bkz: http://www.wikizero.biz/…rfsw50zwxsawdlbmnlx1njywxl) burada detaylı bilgi var.

    2009 yılından bir başka çalışma : national ıq means transformed from programme for ınternational student assessment (pısa) scores, and their underlying gene frequencies volkmar weiss.

    https://mpra.ub.uni-muenchen.de/…ource=donanimhaber

    zekayı öğrenebilme kapasitesi olarak tarif edersek eğitim sonuçlarından ( pisa skorlarından) bir zeka hesaplaması yapabiliriz.

    volkmar weiss tam olarak bunu yapmış bulguları lynn-vanhanen in çalışmaları ile uyumlu çıkmıştır.

    volkmar weiss'in çalışması 2015 pisa sonuçlarına uygulanırsa sonuç linkteki gibidir.

    (bkz: #86934883)

    bu sonuçlara göre türkiyede iq dağılımı :

    85 iq altındaki nüfus % 54,
    85-100 iq arasındaki nüfus %32,
    100 iq üzeri nüfus ise sadece %14.

    iq dağılımın ne önemi var?

    --- spoiler ---

    furthermore, the growth of gross domestic product per capita can be derived as a linear function of the percentage of people with an ıq above 105 .
    --- spoiler ---

    (bkz: https://www.unz.com/…fredson-iq-summary-picture.png)

    (bkz: https://www.unz.com/…son/the-7-tribes-of-intellect/)

    (bkz: #86971846)

    zekayı öğrenebilme kapasitesi olarak tarif etme üzerine notlar :

    '80 lerin sonu ravenna-haifa- ashdod-ravenna koşturup duruyoruz. bir israil gazetesi elime geçiyor ve zeka testlerinin neden geçersiz olduğuna dair bir makale.

    israel dünyanın heryerinden göç alıyor ve bu göçmenleri uygun işlere yerleştirmek üzere iq testleri uyguluyor. testleri uygulayan ekip farkına varıyor ki mağrip yahut orta afrika göçmenleri devamlı olarak batılı göçmenlerden düşük not alıyorlar. hatta bir mağripli özellikle dikkatlerini çekiyor; bu kişi 600 çeşit bitki ve 400 çeşit hayvanı ayırabilmesine rağmen testten düşük not almış.

    derhal testleri sosyal etkilerden ayıklamaya ve "öğrenebilme kapasitesine" odaklanıyorlar.

    https://www.unz.com/…g-on-pisa-intelligence-may-be/
  • kabaca dunya ortalamalari:
    sahraaltı afrika'da 60-70
    güney asya'da 80
    kuzey afrika ve ortadogu'da 80-85
    latin amerika'da 85-95
    türkiye ve balkanlar'da 90-95
    doğu avrupa'da 95
    batı avrupa'da 100
    japonya, g.kore, hong kong'da 105
    aşkenazi yahudileri'nde 117

    - akraba evliligi, iyot eksikligi, yetersiz beslenme ve egitimsizlik iq'yu dusuren faktorlerden bazilari.
  • birçok durumda fazla birşey ifade etmeyen ölçüt. zekasıyla tanınan kişilerin çoğu ortalamanın üstünde bir zekaya sahip olasalarda, ortlamananın üzerindeki bir iq bu konuda başarıyı garantilemez.örneğin albert einstein gibi bir efsanevi bilimadamının ıq değeri 160 olduğu söylenir. ancak abd ve birçok devletteki üstün zekalı,hatta 160 ın çok üzerindeki bir zekaya sahip kişiler özel okullarda eğitim görmelerine ramen yaptıkları tek şey üniversiteyi genç yaşta bitirip mühendis veya akademisyen olmaktır.dünyanın en zeki kişisi oan bir genç 220 nin üzerinde,skalaya sığımayan bir ıq seviyesine sahiptir ancak derslerinde çok başarılı biri olmaktan ileri gidememiştir. bu kişilerde eksik olan yaratıcılık ve hayal gücüdür. çoğu durumda önemli olan hayal gücüdür. o yüzden bir hesap makinesi olmaktansa bir hayalperest olmanız sizi daha mutlu yapar. tabi elinde hesap makinası olan bir hayalperest çok başarılı olabilir....
  • daha sonra piaget ve devries gibi uzmanlar tarafindan zekayi olctugu iddiasi curutulen bir zeka olcme seysi
  • düşünün, eğitilebilir bir embesil alırız, onu sürekli iq testleri çözmeye teşvik ederiz.

    belli bir süre sonra soru tiplerini ezberlemeye başlar, çözümleri de ezberlemeye basladığı andan itibaren testlerin sonundaki 'siz aşmış yarmış dahisiniz' ibaresinin karşılıgı olan rakamları alacak seviyeye gelir. bu ogrenim sureci çok da uzun surmez.
    (bkz: mef dersanesi)
    bu ne kadar sağlıklı bir intelligence quotienttir buna siz karar verin

    bu sırada bahsedilen sayılar zaten çoğu çevre tarafından sadece iq testlerindeki başari katsayısı olarak tanımlanmaya başlanmış, zeka kelimesi artık bu cümlelerden uzaklaşmıştır.
  • psikolojide en sevdigim ve en 'gercek' tanimi soyledir: iq iq testlerinin olctugu seydir.

    iq insanlarin yarattigi (her kavram gibi) ve degisik biliminsanlari tarafindan degisik sekillerde tanimlanan, psikolojide en cok tartisilan kavram olup cok hassas ve ciddi sekilde politik bir konudur. mesela amerikada zencilerin iq'sunun beyazlardan dusuk oldugu uzun sure kabul edildikten sonra soz konusu testleri beyazlarin hazirladigi ve zencilerin de bu testlerde yer almayan bazi konularda daha yetkin olabilecekleri fark edilmistir. ancak iq'yla alakali her konu gibi bu da bir yere varamamistir ve makaleler araciligiyla gunumuzde hala tartisilir (zira her meslek grubunda oldugu gibi psikologlarin da irkcilari vardir). iq konusu ayni nedenden kulturlerarasi psikolojinin ortaya cikmasinda da oldukca etkili olmustur, amerikada uretilen iq testlerine gore cok dusuk iq'lu cikan bazi toplumlar hayatlarini gayet guzel devam ettirmekte ve amerikalilarin yapamayacagi fiziksel ve zihinsel pek cok isi rahatlikla yapabilmektedirler. bunu arastiran ilk psikolog amerikali bir bilimadami olup cigdem kagitcibasinin arkadasi oldugundan turkiyeye geldiginde dersimize girip bizi cok etkilemis olsa da bu saatte adini hatirlayamayarak buyuk bir utanc icerisinde bulunmaktayim.
hesabın var mı? giriş yap