• alfred adler'in kitabı için (bkz: menschenkenntnis).
  • beraber yolculuk yapmak yeterli. her halini ortaya koyar
  • alfred adler'in kendisi ile çelişkili olduğu kitabı. kitabın geneline olumsuz diyicek kadar hadsiz değilim ancak adler insanı tanıma sanatının temelini oluşturan ruhsal amaç ve toplumsallaşma gibi maddelerini incelerken büyük üstad kendisi ile çelişiyor. çocuk için uygarlığı bir engel olarak gören adler sosyalleşme ve uygarlığı nasıl tanımlıyor merak ediyorum.ayrıca ruhsal amaç gibi temel maddesini incelerken özgür irade sorununu ortaya atıp buna bir çözüm getirmeden ve kendi görüşünü belirtmeden devam etmesi çok şaşırtan başka bir noktadır. bütün olarak baktığımız zaman viyanada konferanslardan derlenen kitapta çok fazla tahliller, çözümlemeler mevcuttur . kişisel gelişim ve insanı tanıma noktasında okuyana baya bir şey katacak değerli bir eser
  • yeni okumaya başladığım ve ilgimi ilk sayfalarıyla çekmiş kitap. bakalım bitirdiğimde insanla ilgili ne biliyor olacağım. heyecan hissettiren kitaptır.
  • bireysel psikoloji'nin kurucularından olan alfred adler bu kitabında; insanların doğumundan başlayıp, çocukluk evresindeki detaylara kadar kişinin karakter analizini "sosyal ilgi" ve daha bir çok etmenle birlikte ele almıştır. kitapta yer alan karakter analizleri kişisel olarak benim hayatımda gördüğüm bir çok insanda da bulununca haliyle daha da merakla okur buldum kendimi. kendimden de bir kaç parça bulup , 'vay be , demek bu yüzden yapıyormuşum bunu', dediğim de oldu hatta.kitap genel olarak insanı tanımakla yetinmiyor üstelik insanların neden bu davranış örüntülerine sahip olduğunu da gösteriyor. 20. yüzyıl'da yazılmasına rağmen günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyor elbette.
  • toplu yaşamdan eril egemenliğine, kişilik tiplerinden duygulara kadar bir sürü güzel konuyu bu çok kalın olmayan kitaba sığdırıp küçük bir hazine haline getiren adler'in bu güzel eseri; fanatik derecede bir hayranlık beslediğim freud ile yollarımızı, tıpkı kendisinin yaptığı gibi yavaşça ayırıyor.

    kullandığı sade dil ve takındığı "alçakgönüllülük" duygusu ile sanki bir akşam yemeği sonrası çay içerken sohbet ediyormuş havasıyla şuan için beğenimi tam anlamıyla kazandığını söyleyebilirim.
  • saksıdaki çiçeğe su veriyor mu?

    sokaktaki hayvana şefkat gösteriyor mu?

    komşusuyla selamlaşıyor mu?

    “insan, diğer canlılarla kurduğu iletişimle insanlaşır çünkü”
  • freud’un libido, bilinçaltı, baskılama ve karşı koyma ya da jung’un arketip,
    ekstraversiyon [dışa yöneliş] ve introversiyon [içe yöneliş] kavramlarıyla
    kıyaslandı mı, adler’in yukarıdaki tipik sözleri bambaşka bir dünyadan
    kaynaklanır gibidir. ne var ki, aslında freud’un psikanalizi, jung’un analitik,
    adler’in bireysel ve toplumsal psikolojisi her şeye karşın aynı ruh ve zekânın
    ürünüdür. kurucularının dünya görüşleri her ne kadar bir yelpazenin kanatları
    gibi birbirinden ayrılsa da, kurdukları öğretilerin bir birlik ve bütünlük
    oluşturduğunu söyleyebiliriz. söz konusu öğretiler arasındaki farklar çoğu
    kez kısa formüllerle dile getirilmeye çalışılmış, örneğin freud’un
    psikanalizinin büyük kent insanına, jung’un analitik psikolojisinin henüz
    doğadan kopmamış taşra sakinleriyle ilkel yaşam düzeyindeki kimselere,
    “lise öğretmenleri için bir psikoloji” sayılan adler psikolojinin ise orta ve
    küçük kentlerde oturanlara hitap ettiği söylenmiştir. ya da freud’un
    çocukların, jung’un ömrünün ikinci yarısında bulunan kırk yaş üzerindeki
    erişkinlerin, adler’in ise gençlerin psikolojisini açıklığa kavuşturduğu,
    dolayısıyla bu üç öğretinin birbirini bütünlediği ileri sürülmüştür.
  • hiçbir dönem kuramcı olma iddiası taşımamış pratisyen bir hekimin çalışma notlarından oluşan derleme kitaptır. kuramcı olmaması kitapta yapmış olduğu tespitleri ifadeleri yanlışlamaz ancak sunmuş olduğu iddiaların tanımlarında tartışmaya açık çok yer bırakır. bu sebepten psikanalizin üç temel ayağı olan jung, freud ile birlikte okunmaması halinde bir çok noktada eksik kalacak kitaptır. ama derinleştirmeden genel bir bakış açısı kazanmak adına hap gibi gelecek kitaptır.

    yukarıda kitaba ve yazara getirilen eleştirilerin ciddi bir kısmını acımasızca bulduğumu eklemeden geçemeyeceğim.
  • herkesin bildiği insan karakter özelliklerinin başlık başlık incelendiği ve genelinde tetikleyici olarak aşağılık ve üstünlük kompleksinin gösterildiği harika kitap.
hesabın var mı? giriş yap